Kaziui Vilčinskui - 80 metų

Kaziui Vilčinskui - 80 metų

Lengvosios atletikos dešimtkovės sporto meistrui, sporto veteranų Europos ir pasaulio čempionui bei prizininkui Kaziui Vilčinskui - 80 metų.

Jubiliatas, dar besimokydamas vidurinėje mokykloje, pamėgo sportą, išbandė bent keletą sporto šakų. Vėliau, studijuodamas tuometiniame Kauno politechnikos institute, įsitikino, kad iš visų sporto šakų jam parankiausia - lengvoji atletika.

Dešimtkovė - pati sudėtingiausia, sunkiausia ir garbingiausia lengvosios atletikos rungtis. Turėdamas įvairiapusišką pasirengimą, fiziškai stiprus Kazys pradėjo kultivuoti būtent šią rungtį. Nors studijų metais laisvo laiko ne per daugiausiai, o ruoštis dešimčiai rungčių treniruotės užima daugybę valandų, kruopštus darbas netrukus atnešė gerų rezultatų. Nuo 1959 metų Kazys Vilčinskas - jau Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės narys.

Baigęs mokslus ir įgijęs inžinieriaus statybininko specialybę, nuo 1962 m. pradėjo dirbti Klaipėdos statybos treste, vėliau - "Baltijos" laivų statykloje, bet sportui vis tiek skirdavo daug savo laisvalaikio.

Rezultatai vis gerėjo - pagerinti miesto dešimtkovės, disko metimo, šuolių su kartimi rekordai, o 1968 m. jam suteikiamas SSRS sporto meistro vardas.

Nelaimingas atsitikimas darbe privertė Kazį pakeisti profesiją. Ir čia jam padėjo įgyti įvairiapusiški įgūdžiai sporte. Nuo 1978 m. pradėjo dirbti treneriu. Iš prigimties ramaus būdo, treneris greitai rado bendrą kalbą su auklėtiniais. Rezultatų ilgai laukti nereikėjo: jo auklėtinė Daiva Serdikevičiūtė tapo SSRS jaunių disko metimo čempione, o vėliau jos pagerinti miesto rutulio stūmimo ir disko metimo miesto rekordai nepajudinti iki šiol.

Nuo 1980 m. K. Vilčinskas dirbdamas Lengvosios atletikos maniežo inžinieriumi, vėliau direktoriumi, jau būdamas solidaus amžiaus, sporto neapleido. Nuolatinės treniruotės leido palaikyti sportinę formą ir dalyvauti aukščiausio lygio sporto veteranų varžybose.

Ne kartą jis tapo Europos ir pasaulio lengvosios atletikos veteranų (savo amžiaus grupių) čempionu ir prizininku. 2003 metais, dalyvaudamas nestandartinių metimų rungčių veteranų varžybose, iš vietos mesdamas senovės graikų diską, kurio svoris 5 kg, pagerino pasaulio rekordą tarp 65 m. amžiaus atletų.

1996 metais Klaipėdoje įkurtas lengvosios atletikos veteranų klubas "Ąžuolas" - vienas pirmųjų tokio pobūdžio klubų Lietuvoje. Šio klubo steigimo iniciatorius ir pirmasis pirmininkas buvo K. Vilčinskas. Dabar šis klubas žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų, nes jo narius, dalyvaujančius tarptautinėse varžybose, dažnai matome ant aukščiausių apdovanojamųjų pakylos laiptelių.

Džiaugiamės matydami, kad Kazys vis sportuodamas teberodo gražų pavyzdį jaunimui.

Klaipėdos lengvosios atletikos bendruomenės ir "Ąžuolo" sporto klubo vardu sveikiname Kazį Vilčinską solidžios sukakties proga ir linkime neišsenkamo entuziazmo ir kuo geriausios sveikatos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder