Kas vyksta "Neptūne"?

Kas vyksta "Neptūne"?

"Iš Klaipėdos išvažiavau su ašaromis akyse. Pasakysiu atvirai: šis sprendimas buvo vienas sunkiausių mano gyvenime", - "Vakarų ekspresui" sakė sekmadienį Klaipėdos "Neptūną" palikęs ir ilgalaikę sutartį su Vilniaus "Lietuvos rytu" pasirašęs vienas geriausių Lietuvoje rungtyniaujančių įžaidėjų Mindaugas Girdžiūnas.

Kartu su juo iš "Neptūno" į "Lietuvos rytą" išvyko ir puolėjas Arnas Butkevičius, šį sezoną itin žibantis ne tik Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate, bet ir FIBA Čempionų lygos turnyre.

Šis dviejų "Neptūno" lyderių išvykimas buvo tikras netikėtumas ir net savotiškas šokas ne tik Vakarų Lietuvos krepšinio sirgaliams, bet ir klubo treneriams bei komandos draugams.

"Tokia proga nepasinaudoti būtų neprotinga. Pagrindinis išvykimo motyvas ne tai, kad "Neptūno" klubą kamuoja finansiniai sunkumai, o noras kilti ir tobulėti. Reikia mąstyti ir apie šeimą. Juk man jau greitai bus 29-eri, kiek čia liko žaisti krepšinį. "Lietuvos rytas" man pasiūlė 2,5 metų, o Arnui - 3,5 metų sutartis. Norisi pakloti gyvenimo pamatus ir pasirūpinti savo šeima. Labai gaila, kad išvykstame tokiomis aplinkybėmis, bet anksčiau ar vėliau tai turėjo įvykti. Noriu padėkoti "Neptūno" klubui ir Klaipėdos sirgaliams, kad mus visada palaikė ir padėjo tobulėti. Mes gimtosios Klaipėdos tikrai nepamiršime, "Neptūnui" linkime kuo didžiausios sėkmės ir tęsti pergalių kelią", - kalbėjo M. Girdžiūnas.

Viešojoje erdvėje sklinda kalbos, kad "Neptūną" kamuoja finansiniai sunkumai ir klubas yra atsidūręs nežinioje ar net ties bankroto riba. Taigi, "Vakarų ekspresas" nusprendė pasiteirauti, kas gi vyksta "Neptūno" klube?

Nesutaria dvi valdybos?

"Neptūno" klubo direktorius Artūras Žalys per klubo internetinį puslapį išplatino pranešimą, kuriame išdėstė savo versiją.

"Kai rugsėjo 12 dieną pradėjęs dirbti "Neptūno" krepšinio klubo direktoriumi susipažinau su situacija, buvau gerokai nustebęs - peržvelgęs buhalteriją radau apie 800 tūkstančių eurų skolų, o klubo sąskaitoje buvo vos 20 tūkstančių eurų. Tai ankstesnių klubo direktorių padarytos skolos. Visgi, finansinės bėdos, o kai kurių komandų - net dar didesnės, kamuoja daugelį Lietuvos krepšinio klubų, tačiau tai netrukdo tęsti sezono. "Neptūno" klubo problema yra ta, kad vyksta vidiniai nesutarimai tarp dviejų klubo valdybų - rėmėjų ir klubo steigėjų. Vienoje pusėje yra klubo rėmėjai, kurie duoda pinigus ir išlaiko klubą, o kitoje pusėje - klubo steigėjai ir visuomenininkai, kurie nori valdyti klubą, tačiau komandai neduoda nė euro. Vyko ilgos diskusijos, bandymai prieiti prie bendro sprendimo, tačiau iki šiol nepavyko. Dėl to klubo veikla buvo paralyžiuota", - aiškino dabartinis klubo direktorius.

Anot jo, gruodžio 8 dieną Klaipėdos savivaldybėje buvo susirinkusi grupė rėmėjų, kuri išreiškė norą padėti klubui sunkiu metu.

"Jie ketino visomis išgalėmis padėti klubui išbristi iš skolų liūno, tačiau klubo steigėjai su šios valdybos prezidentu Artūru Jakubausku atsisakė leisti klubą valdyti privačiam verslui. Nors steigėjų taryba ir neskiria nė vieno euro, tačiau jie nori valdyti 50 proc. klubo akcijų, patys skirti direktorių ir klubo prezidentą. Šis siūlymas rėmėjams buvo neparankus ir vėl neprieita prie bendros nuomonės, kas galėjo išgelbėti klubą nuo to, kad žaidėjai nepaliktų komandos. Steigėjų ir visuomenininkų tarybą galėčiau įvardyti tarsi socialistine atgyvena, kuri neduoda nė euro, o nori valdyti klubą. Suprantu, jei jie skirtų pinigų ir padėtų mažinti skolas, o ne tik kalbėtų ir valdytų, tada viskas būtų gerai", - kalbėjo A. Žalys.

SIRGALIAI SUNERIMĘ. Klaipėdos krepšinio sirgaliai yra sunerimę, ar miestui pavyks išsaugoti pajėgią "Neptūno" komandą. Per pastaruosius metus jie įprato gausiai rinktis į "Švyturio" areną ir palaikyti savo mėgstamą komandą. Jiems tai - tarsi savotiška šventė. Redakcijos archyvo nuotr.

Be to, jis pridūrė, kad prie klubo skolų prisidėjo ir Artūro Jakubausko inicijuoti teisminiai procesai, kai, anot teismų, neteisėtai buvo atleistas buvęs "Neptūno" vadovas Osvaldas Kurauskas, taip pat projektų vadovas Viktoras Usovas, vėliau - ir kitas klubo direktorius Algimantas Ercius.

"Tai dar labiau pablogino klubo finansinę situaciją. Mes, klubo administracijos darbuotojai, užuot dirbę savo darbą ir ieškoję naujų rėmėjų, turėjome daug laiko praleisti teismuose. Dabar klubo situacija yra sudėtinga. Nepaisant susiklosčiusios situacijos, darysime viską, kad išsaugotume "Neptūno" klubą ir žaidėjus. Tikimės, kad bendram tikslui susitelks ir rėmėjai, ir Klaipėdos krepšinio sirgaliai. Reikia daryti viską, kad išsaugotume komandos trenerį Kazį Maksvytį ir komandos branduolį. Dabar turime visi kartu susitelkti ir dirbti. Suprantame ir mūsų komandą palikusius žaidėjus - Arną Butkevičių ir Mindaugą Girdžiūną. Jie mūsų klubui davė labai daug, jų dėka iškovota daug skambių pergalių. Norime jiems padėkoti už klube praleistus metus atiduota nuoširdų darbą", - tokiais žodžiais baigiamas A. Žalio pranešimas.

Renka buhalterinius duomenis

"Neptūną" valdančios asociacijos "Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas" prezidentas Artūras Jakubauskas teigė, kad minėtų dviejų žaidėjų išėjimas jam buvo netikėta ir skaudi žinia.

"Tai tarsi smūgis į paširdžius, šokas - aiškinamės padėtį. Asociacija, kurios prezidentu esu aš, kaip klubo dalininkė, nei už finansus, nei už žaidėjų priėmimą ar atleidimą neatsako. Praėjusį penktadienį, kaip nujausdamas, elektroniniu paštu paprašiau A. Žalio pateikti kai kurias finansines ataskaitas, tačiau jų nesulaukiau. Dabar ketinu surinkti visus buhalterinius duomenis ir pateikti konkrečius faktus ir skaičius, kad buvo galima dėlioti klubo finansus kitaip ir išmokėti atlyginimus Arnui Butkevičiui ir Mindaugui Girdžiūnui. Mano žiniomis, tikrai buvo galima išsaugoti šiuos žaidėjus. Tačiau kažkodėl buvo daroma kitaip. Žadame viešai pateikti konkrečius faktus, būkite kantrūs, antradienį ar trečiadienį būtinai tai padarysime. Aiškinamės situaciją ir renkame konkrečius duomenis. Juos paviešinsime", - teigė A. Jakubauskas.

[CITATA]

Anot jo, dar vyksta derybos su miesto valdžia ir su naujais galimais rėmėjais, kaip stabilizuoti situaciją klube.

"Skolos susidarė klubą valdant buvusiems vadovams. Yra planas: šiomis dienomis bus pranešta, kokie bus tolimesni veiksmai", - sakė A. Jakubauskas.

Stebina vadovų kaita

Kai kurie nenorėję viešai prisistatyti "Vakarų ekspreso" šaltiniai sakė, kad klubo steigėjai elgiasi keistai - skiria direktorių, kuris yra pavaldus tik jiems, valdo klubą, kaip nori, o rėmėjai, kurie skiria pinigus, nieko negali direktoriui pasakyti ir kontroliuoti.

"Dar praėjusį sezoną matėme, kad gyvenama pernelyg prabangiai, ne pagal klubo kišenę. Keista ir tai, kad atleidžia vieną vadovą, paskui - antrą, galiausiai, kiek žinome, yra nepatenkinti ir trečiuoju vadovu. Argi tai normalu?" - klausė glaudžiai su "Neptūnu" susiję žmonės.

Anot jų, viliamasis, kad klubo savininkai pagaliau priims sveiku protu suvokiamus ir "Neptūno" klubui, sirgaliams ir klaipėdiečiams teigiamus sprendimus.

"Juk visiems svarbiausia, kad pavyktų išsaugoti pajėgią "Neptūno" komandą, kuri galėtų ir toliau reprezentuoti miesto vardą. Pažiūrėkite, kieki į "Švyturio" areną susirenka žmonių. Juk klaipėdiečiams "Neptūno" rungtynės - tarsi savotiška šventė, puikus renginys. Klausiate, ką reikėtų daryti, kad pavyktų "Neptūno" klubą išsaugoti? Reikia visoms suinteresuotoms grupėms susėsti prie bendro stalo ir žaibiškai ieškoti sprendimų bei naujų rėmėjų. Kito kelio nėra", - įsitikinęs pašnekovai.

Jų nuomone, pagrindinė problema, kad jaučiamas nepasitikėjimas klubo steigėjais.

"Dėl to nepasitikėjimo nusisuko keletas rėmėjų. Potencialūs rėmėjai laukia, kol šis klausimas išsispręs ir vėl galės padėti "Neptūnui", - akcentavo klaipėdiečiai.

Meras tiki šviesia ateitimi

Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, situacija dar gali išsispręsti, tik patys nelaidokime vilties ir "Neptūno".

"Krachu" bent jau kol kas aš tos situacijos vadinti nenorėčiau. Apmaudu, pikta ir liūdna - tik tokiomis emocijomis galiu apibūdinti šią situaciją. Girdėjau apie diskusijas dėl galimų pokyčių klubo struktūroje, bet kaip dabar suprantu, bent iki šiol jos neatnešė siekiamų pokyčių. Gal minėtų žaidėjų praradimai pagaliau įtikins "Neptūno" savininkus - dalininkus apie neišvengiamus rimtus pokyčius jų struktūroje?", - taip šią situaciją savo "Facebook" profilyje komentavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis akcentavo ir tai, kad "Neptūnas" yra privatus, profesionalus sporto klubas, kurio valdyme Klaipėdos miestas nedalyvauja ir nėra nei jo dalininkas, nei savininkas. Jis yra tik vienas iš didžiausiųjų rėmėjų.

"Kokia gi situacija santykiuose su kitais rėmėjais - tai informacija, kuria disponuoja tik klubo vadovybė, kuri tik viena težino, kokia situacija su kitais žaidėjais, treneriais ir personalu. Klausimas, kuris šią minutę svarbiausias - o kas toliau? Koks planas ir planuojami veiksmai šioje aiškios ir gilios krizės akivaizdoje? Viltis miršta paskutinė, bet noriu tikėti: pakaks visiems sveiko proto net ir patiems radikaliausiems sprendimams, jeigu to neišvengiamai reikia "Neptūnui", kuris pirmiausiai yra tikra karių rinktinė, o treneris Kazys Maksvytis - patikimas ir ištikimas karvedys. Kalbėjau su juo, palinkėjau sėkmės Prancūzijoje jam ir komandai, panikos nėra, o kausis visi pagal galimybes", - rašė meras.

Jis akcentavo ir tai, kad miestas turi turėti ir, jo nuomone, turės aukščiausio lygio krepšinio komandą.

"Taip jau yra susiklostę istoriškai ir, manau, kad taip ir tęsis. Tikiu, kad dvi struktūros susitars ir meilė "Neptūnui" nustelbs kažkieno užgautas ambicijas", - sakė meras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder