Karjeros šuoliai: mūsų ledo ritulininkai - užsienio klubuose

Karjeros šuoliai: mūsų ledo ritulininkai - užsienio klubuose

Vakarų Lietuvos ledo ritulio atstovai vis dažniau pastebimi profesionalių užsienio šalių klubų - per pastarąjį mėnesį du klaipėdiečiai ir vienas kretingiškis pasirašė sutartis su žinomais JAV, Suomijos ir Šveicarijos klubais, dar du mūsų miesto atstovai yra viliojami pajėgių suomių ekipų.

"Klaipėdiečiai nuolat dalyvauja atviruose Latvijos čempionatuose bei tarptautiniuose kitų šalių turnyruose. Anksčiau latviai mąstė: "Ką čia tie klaipėdiečiai, tik mėgėjiškai treniruojasi ant "Akropolio" ledo ir tiek." Tačiau vėliau, kai jų čempionatuose buvo pradėtos iškovoti prizinės vietos, kaimyninės šalies atstovai suprato, kad klaipėdiečiai treniruojasi itin rimtai ir yra pasiryžę pasiekti aukščiausių tikslų. Treniruotės ir nuoseklus Klaipėdos trenerių darbas duoda vaisių - ne tik iškovojami medaliai, bet ir atkreipiamas profesionalių užsienio ekipų dėmesys", - džiaugėsi asociacijos "Lietuvos ledo ritulys" tarybos narys ir federacijos "Hockey Klaipėda" tarybos pirmininkas Vaclovas Gedvilas.

Emilis Krakauskas - į Šveicariją

18-metis kretingiškis Emilijus Krakauskas tapo pirmuoju lietuviu, patekusiu į Šveicarijos nacionalinę ledo ritulio lygos A grupę (NLA), kuri yra stipriausia pagal pajėgumą šioje Alpių šalyje.

E. Krakauskas pasirašė dvejų metų sutartį su NLA lygos Bylio EHC "Biel" komanda. Šis kretingiškis tapo jauniausiu legionieriumi EHC "Biel" klubo istorijoje.

"Esu labai laimingas sulaukęs kvietimo atstovauti vyrų ekipai. Sulaukiau pasiūlymo pasirašyti dvejų metų sutartį ir nedvejodamas sutikau. Man sudarytos geros finansinės sąlygos: skirtas butas, automobilis. Beliks tik gerai žaisti. Anksčiau tik galėjau pasvajoti, jog kada nors žaisiu kartu su ledo ritulio žvaigždėmis, dabar tai jau tapo realybe", - sakė E. Krakauskas.

Lietuvio bendraklubiu Bylyje bus praėjusį sezoną NHL lygos Kalgario "Flames" vartininku buvęs Jonas Hileris.

Tiesa, lietuvis artimiausius metus dar žais Bylio dvidešimtmečių komandoje ir tik iš rikiuotės iškritus vienam iš pagrindinės komandos legionierių užims jo vietą. E. Krakauskui liko dar metai Šveicarijoje, kuomet jis šioje šalyje nebus laikomas legionieriumi ir galės žaisti be apribojimų.

Praėjusį sezoną Šveicarijos U-20 čempionato stipriausioje grupėje "Biel" klubas kovojo dėl išlikimo, o lietuvis per 35 rungtynes pelnė 23 įvarčius, atliko 11 rezultatyvių perdavimų ir buvo geriausias lygos puolėjas.

Lietuvis pavasarį jau buvo pakviestas į Lietuvos vyrų rinktinę, su kuria dalyvavo pasaulio čempionate.

Praėjusių metų gruodį pasaulio ledo ritulio čempionato II diviziono A grupės varžybose U-20 čempionate Elektrėnuose E. Krakauskas per 5 rungtynes pelnė 2 įvarčius ir atliko 1 rezultatyvų perdavimą.

Įdomu tai, kad šis kretingiškis ledo ritulį pradėjo žaisti Kretingoje, ant sušalusios balos, ir tik vėliau jo tėtis bene kasdien vežė jį į treniruotes Klaipėdoje ir Liepojoje.

Klaipėdietis žais Amerikoje

Birželio mėnesį vykusioje vienos iš pajėgiausių JAV jaunimo ledo ritulio lygų NAHL naujokų biržoje pirmą kartą istorijoje nuskambėjo lietuvio pavardė. Šiemet Lietuvos vyrų rinktinėje debiutavęs ir puikiu žaidimu stebinęs 19-metis vartininkas klaipėdietis Artūras Pavliukovas buvo pasirinktas jau pirmajame rate.

Mūsiškį keturioliktuoju šaukimu pakvietė La Kroso "Coulee Region Chill" klubas. 2005 m. įkurtas klubas NAHL pirmenybėse dar nėra triumfavęs, bet buvo nukeliavęs iki diviziono finalo.

Praėjusiame sezone "Coulee Region Chill" pateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau iškrito diviziono pusfinalyje.

A. Pavliukovas praėjusį sezoną atstovavo Vilniaus "Hockey Punks" klubui ir buvo pagrindinis šios komandos vartininkas. Su Vilniaus ekipa vartininkas iškovojo Lietuvos čempionato sidabro medalius.

Lietuvos vyrų rinktinės aprangą A. Pavliukovas pirmą kartą apsivilko olimpinėje atrankoje, o pagrindiniu vartininku tapo pasaulio čempionato I-ojo diviziono B grupės turnyre. Manto Armalio neatvykimu į rinktinę A. Pavliukovas pasinaudojo nepriekaištingai. Jis pasaulio čempionate atrėmė net 92,1 proc. varžovų smūgių į vartus.

Beje, 2015 m. gruodį jis buvo išrinktas geriausiu pasaulio jaunimo (iki 20 metų) čempionato II-ojo diviziono A grupės turnyro vartininku.

Laurynas Lubys žais Suomijoje

Lietuvos jaunučių (U-16) rinktinės vartininkas klaipėdietis Laurynas Lubys nuo rudens karjerą pratęs Lapenrantos "Saiman Pallo" (Suomija) U-18 klube, geriau žinomame kaip "SaiPa".

15-metis lietuvis tapo bendraamžio vilniečio Dominyko Motiejūno komandos draugu.

Aukščiausiame Suomijos U-18 divizione žaisiantis vartininkas iki šio sezono dvejus metus gynė Liepojos SSS (Latvija) vartus, o praėjusį sezoną per 15 rungtynių praleido 44 įvarčius (vid. 3,59).

L. Lubys pavasarį vykusio "Riga Cup" turnyro metu buvo pripažintas geriausiu savo amžiaus grupės vartininku.

Klaipėdietis tikėjosi kvietimų iš Skandinavijos klubų, tačiau nesulaukęs dėmesio ėmėsi darbo pats.

"Norėjosi kilti aukščiau, o kvietimų nebuvo. Tad pats parašiau laiškus į kokius 10 Švedijos ir Suomijos klubų ir "SaiPa" mane pakvietė į peržiūrą. Balandį buvau Suomijoje, jiems viskas tiko ir nuo rudens žaisiu ten. Esu labai laimingas galėdamas tobulėti Suomijoje, kur ledo ritulio lygis reklamos nereikalauja",- hockey.lt svetainei sakė L. Lubys.

Karjerą šis jaunasis ledo ritulininkas pradėjo Klaipėdos "Baltijos" klube, kai jam buvo vos devyneri metukai.

Įkvepia geri pavyzdžiai

Anot federacijos "Hockey Klaipėda" tarybos pirmininko V. Gedvilo, ir daugiau klaipėdiečių yra suomių ekipų akiratyje.

PIRMASIS. 18-metis kretingiškis Emilijus Krakauskas tapo pirmuoju lietuviu, patekusiu į Šveicarijos nacionalinę ledo ritulio lygos A grupę (NLA), kuri yra stipriausia pagal pajėgumą šioje šalyje.

"HC "Klaipėda" jaunieji ledo ritulininkai Matas Mikalauskas ir Eimantas Noreika, rungtyniaujantys Jaunių lygoje, jau ne kartą buvo kalbinami suomių ekipų. Visgi, šie perspektyvūs žaidėjai dar bent metus atstovaus Klaipėdai. Jie dar nori tobulėti HC "Klaipėda" ekipoje", - sakė V. Gedvilas.

Jis pripažįsta, kad aukščiau išvardinti jaunųjų Vakarų Lietuvos regiono talentų pavyzdžiai skatina dar labiau stengtis ir kitus klaipėdiečius.

"Jaunimas suprato, kad treniruojasi ne šiaip sau, o turi visas galimybes išplaukti į platesnius vandenis ir taip susikurti savo ateitį. Geri pavyzdžiai įkvepia ir tai džiugina", - teigė pokalbininkas.

KARJERA. Lietuvos jaunučių (U-16) rinktinės vartininkas klaipėdietis Laurynas Lubys nuo rudens karjerą tęs Lapenrantos "Saiman Pallo" (Suomija) U-18 klube.

Klaipėdoje sportinių aukštumų siekia ir puikiai veikia trys ledo ritulio klubai: HC "Klaipėda", "Baltija" ir Klaipėdos ledo ritulio akademija. Iš viso mūsų mieste treniruojasi ir aukštumų siekia per 230 vaikų ir per 300 suaugusiųjų (treniruotis atvyksta iš įvairių Vakarų Lietuvos miestelių).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder