Jubiliejų atšventusiam Audriui Žutai - LFF ordinas

Jubiliejų atšventusiam Audriui Žutai - LFF ordinas

Prieš daugiau nei mėnesį 50 metų jubiliejų atšventęs Klaipėdos futbolo mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui, buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės žaidėjas ir FIFA teisėjas Audrius Žuta sulaukė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) įvertinimo - klaipėdiečiui už nuopelnus Lietuvos futbolui įteiktas LFF III laipsnio ordinas.

Savo gyvenimą futbolui pašventęs A. Žuta to išties nusipelnė.

"Kiekvienas įvertinimas ir apdovanojimas yra svarbus. Tai ne tik paglosto širdį, bet ir skatina pasitemti, stengtis judėti į priekį. Visada norisi tobulėti ir viską bandyti atlikti kuo geriau. Kiekvienam žmogui būti pripažintam yra smagu", - "Vakarų ekspresui" sakė A. Žuta.

Ordiną klaipėdiečiui įteikė Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos prezidentas Sergejus Sliva. Audrius yra šios asociacijos prezidiumo narys ir A lygos varžybų inspektorius.

PAREIGOS. Audrius Žuta nuo 2002 metų dirba Klaipėdos futbolo mokykloje direktoriaus pavaduotoju ugdymui, organizuoja respublikinius ir tarptautinius vaikų ir jaunių futbolo turnyrus.

Redakcijos archyvo nuotr.

Dirba inspektoriumi

A. Žuta - buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės futbolininkas, keturis kartus tapo Lietuvos čempionu. Tą jis 1990 metais padarė su Klaipėdos "Sirijumi", dukart, 1997 ir 1998 metais, su Šiaulių "Kareda" ir galiausiai 2000 metais su FBK "Kaunu".

A. Žutos trofėjų kolekcijoje išties daug garbių apdovanojimų. Klaipėdietis gali pasigirti du kartus (1992 ir 1993 m.) su Minsko "Dinamo" ekipa tapęs Baltarusijos čempionu, taip pat Lietuvos (1990 m.) ir Baltarusijos (1992 m.) taurės turnyrų nugalėtoju. 2003, 2005 ir 2007 metais buvo išrinktas geriausiu Lietuvos teisėju, nuo 2015 m. eina LFF I lygos, nuo 2016 m. - A lygos inspektoriaus pareigas.

A. Žuta gimė 1969 m. sausio 5 d. Klaipėdoje. Savo sportinį kelią pradėjo uostamiesčio futbolo mokykloje pas trenerį Remigijų Alonderį. Audrius nuo mažens propagavo technišką futbolą, buvo kviečiamas į savo amžiaus Lietuvos jaunių rinktinę.

1985 metais Audrius buvo pakviestas į Klaipėdos "Atlanto" meistrų komandą, kuri tuo metu rungtyniavo TSRS I lygos čempionate. Iki pat tuometinio "Atlanto" gyvavimo saulėlydžio - 1989 m. čempionato pabaigos - A. Žuta gynė jo garbę. Per keturis sezonus Audrius meistrų komandoje sužaidė lygiai 100 rungtynių ir pelnė 34 įvarčius. Įsimintiniausi jam buvo paskutinieji metai. Tada jis įmušė 20 įvarčių ir tapo rezultatyviausiu TSRS II lygos sezono žaidėju.

Po "Atlanto" meistrų komandos iširimo, kartu su kitais atlantiečiais Audrius perėjo į kitą uostamiesčio vienuolikę - "Sirijų". Ir jau kitais metais klaipėdiečiai triumfavo tiek Lietuvos čempionate, tiek LFF taurės turnyre. A. Žuta, čempionate pelnęs 14 įvarčių, tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju.

Pasižymėjo Baltarusijoje

Po labai sėkmingo sezono A. Žuta buvo pakviestas į TSRS aukščiausioje lygoje rungtyniavusią Minsko "Dinamo" komandą. Sėkmingai įsiliejęs į kolektyvą, Audrius paskutiniame TSRS aukščiausios lygos čempionate sužaidė visas 30 rungtynių ir pelnė 4 įvarčius. Vėliau dvejus metus už Baltarusijos sostinės ekipą A. Žuta rungtyniavo jau nacionaliniame čempionate ir abu kartus tapo pirmenybių nugalėtoju.

Grįžęs iš Baltarusijos, A. Žuta 1994-2002 m. sėkmingai rungtyniavo Klaipėdos "Sirijaus", "Aro", "Atlanto", Šiaulių "Karedos", Ventspilio FK "Ventspils" (Latvijos čempionato prizininkas), Kauno FBK "Kaunas" ir Vilniaus FK "Žalgiris" ekipose. Rungtyniaudamas už FK "Atlantas" vienuolikę savo paskutiniais futbolininko karjeros metais Audrius teisėjavo LFF I lygos čempionate.

A. Žuta 1991-1996 metais rungtyniavo Lietuvos nacionalinėje rinktinėje, sužaidė 26 rungtynes, pelnė 2 įvarčius. Su aktyviuoju sportu buvęs atlantietis atsisveikino 2002 m. rudenį. Jau kitais metais Audrius debiutavo kaip aikštės teisėjas LFF aukščiausios lygos čempionate. 2005-2007 metais turėjo FIFA kategoriją. Trejus metus (2003, 2005 ir 2007 m.) jis buvo pripažintas geriausiu Lietuvos teisėju. 2014 metais baigęs teisėjo karjerą, sėkmingai įsiliejo į LFTA inspektorių korpusą. Nuo 2013 metų yra Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) prezidiumo narys.

2005 metais A. Žuta baigė Lietuvos valstybinę kūno kultūros akademiją. Nuo 2002 metų dirba Klaipėdos futbolo mokykloje direktoriaus pavaduotoju ugdymui, organizuoja respublikinius ir tarptautinius vaikų ir jaunių futbolo turnyrus.

FIFA teisėjo licenciją turėjau 2005, 2006 ir 2007 metais. Keletą metų buvau pripažintas geriausiu futbolo teisėju Lietuvoje. Kiekvienam žmogui būti pripažintam yra smagu. Aišku, iki Markuso Merko ar Pierluidžio Kolinos man buvo labai, labai toli. Su šiais garsiais arbitrais yra tekę bendrauti ir klausytis jų pamokymų per įvairius UEFA teisėjų seminarus.

2005-IEJI. Audrius Žuta su buvusiu vienu garsiausių pasaulyje FIFA teisėju italu Pierluidžiu Kolina.

Redakcijos archyvo nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder