Istorinei pergalei - trisdešimt metų

Istorinei pergalei - trisdešimt metų

Lapkritį sukanka lygiai trisdešimt metų nuo istorinės pergalės, kurią 1985 metais Sovietų Sąjungos čempionate iškovojo Klaipėdos "Atlanto" futbolininkai.

Žinia, atlantiečiai prieš tris dešimtmečius pirmą (ir paskutinį) kartą Klaipėdos futbolo istorijoje tapo II lygos V zonos nugalėtojais, o vėliau iškovojo ir kelialapį į pirmąją lygą. Jie finaliniame turnyre įveikė pajėgias Kuibyševo "Krylja sovietov", Permės "Zvezda" bei Macharadzės "Mercchali" ekipas ir pakilo į neregėtas futbolo aukštumas. Tiesa, tas klaipėdiečių skrydis tęsėsi vos metus. Tačiau to meto "Atlanto" futbolininkų pergalės yra aukso raidėmis įrašytos į uostamiesčio futbolo metraštį ir ilgai išliks sirgalių atmintyje.

Prisiminkime tą įspūdingą klaipėdiečių sezoną.

Kai 1984 metais "Atlantas" savo zonoje užėmė tik aštuntą vietą, nedaug kas tikėjo jų sėkmingu pasirodymu ir po metų. Todėl klaipėdiečiams 1985 metais buvo keliama gana kukli užduotis - savo zonoje užimti ne žemesnę kaip penktą vietą.

VAKAR. Parodą atidarė Klaipėdos apskrities futbolo prezidentas Romualdas Jonaitis.

Pasiruošimą čempionatui atlantiečiai pradėjo dviem stovyklomis Palangoje. Sausio pabaigoje "Atlantui" buvo pasiūlyta turistinė kelionė po Afrikos šalis. Suprantama, toks pasiūlymas "Atlanto" trenerių nepradžiugino. Jie suprato, kad turizmas ir pasiruošimas pirmenybėms yra du nesuderinami dalykai. Tačiau komandos vadovai buvo kitos nuomonės, ir atlantiečiai kruiziniu laivu "Latvija" išplaukė net į penkias Afrikos šalis - Angolą, Nigeriją, Beniną, Siera Leonę ir Gvinėją Bisau. Šios išvykos metu "Atlanto" futbolininkai sužaidė trejas draugiškas rungtynes. Iš pradžių jie rezultatu 1:0 (įvartį pelnė Robertas Butkevičius) nugalėjo Luandos "Progreso" klubą. Šios rungtynės vyko ant smėlio. Antrajame susitikime "Atlanto" ir Pavlogrado "Kolos" (ši komanda taip pat turistavo) rinktinė sužaidė lygiosiomis 0:0 su Lagoso "Levantis" ekipa iš Nigerijos. Paskutines rungtynes atlantiečiai žaidė Siera Leonėje ir pralaimėjo 0:1 Fritauno "Old Egvardens" klubui.

Afrikoje klaipėdiečiai, kaip ir buvo tikėtasi, "gerai pailsėjo"... Kai kuriuos futbolininkus net teko svarstyti dėl sportinio režimo laužymo.

Tad "Atlanto" futbolininkų "baterijas" teko krauti iš naujo. Tai pavyko padaryti per paskutinę pasiruošimo stovyklą Aluštoje.

Yra sakoma, kad nėra blogio, kuris nevirstų gėriu. Šį posakį galima buvo pritaikyti ir Klaipėdos ekipai. Atlantiečiai 1985 metais puikiu žaidimu išsklaidė visas skeptikų abejones.

"Atlantas" vos penkis kartus 1985 metais paliko aikštę nugalėtas. Visi pralaimėjimai, galima sakyti, buvo daugiau "profilaktinio" pobūdžio. Jie tartum paskatindavo klaipėdiečius vėl sukrusti, siekiant užsibrėžto tikslo.

1985-IEJI. "Atlanto" futbolininkai prieš sezono pradžią. Nuotraukos iš Algirdo AURUŠKEVIČIAUS archyvo

Didelės reikšmės, kovojant dėl pirmosios vietos zonoje, turėjo ir tai, kad "Atlantas" labai sėkmingai kovojo su savo pagrindiniais konkurentais. Per susitikimus su Lipecko "Metalurg" (2 vieta), Mogiliovo "Dnepr" (3 vieta) ir Gardino "Chimik" (4 vieta) klubais klaipėdiečiai surinko net 11 taškų iš 12 galimų. Į šių komandų vartus atlantiečiai įmušė 8 įvarčius, o į savus praleido vos vieną.

Tą įspūdingą sezoną Klaipėdos futbolą garsino šie žaidėjai: Vytautas Bujanauskas, Kęstutis Kumža, Algimantas Briaunys, Ovidijus Mozūraitis, Aidas Grigaliūnas, Rytis Tavoras, Remigijus Daugėla, Rimantas Skersys, Stasys Česnauskas, Aleksandras Fokinas, Vladas Grigaravičius, Robertas Butkevičius, Raimondas Nausėda, Kęstutis Ruzgys, Kazimieras Dranginis, Kęstutis Andriunaitis, Edgaras Tumasonis, Jurijus Gordejevas, Valerijus Belousas, Ričardas Panavas, Aivaras Andrijauskas, Stanislavas Vitkovskis, Audrius Kancleris ir Vaidas Kaunas.

"Atlantą" į neregėtas aukštumas pakėlė treneriai Česlovas Urbonavičius ir Anatolijus Timofejevas. Jiems po sezono buvo suteikti Lietuvos nusipelniusių trenerių vardai. Buvo įvertintas ir viršininko Vytauto Patapo triūsas. Jam buvo suteiktas Lietuvos kūno kultūros ir sporto žymūno vardas. Prie bendros komandos pergalės daug prisidėjo ir nematomo fronto kariai - gydytojas Aleksandras Praisas, gydytojas-masažuotojas Valdemaras Anužis ir administratorius Algirdas Pronskus.

Vakar Klaipėdos apskrities futbolo federacija bei dabartinis "Atlanto" klubas, prisimindami tas trisdešimties metų senumo kovas, uostamiesčio "Akropolyje" atidarė parodą. Jos lankytojai prie knygyno "Pegasas" esančioje ekspozicijoje iki gruodžio 2 dienos galės susipažinti su atlantiečių varžyboms 1985 m. išleistomis programėlėmis, bukletais, žaidėjams skirtais apdovanojimais, archyvinėmis nuotraukomis bei kitomis relikvijomis.

Vakar parodą "Akropolyje" aplankė ir nemažai buvusių 1985-ųjų "Atlanto" žaidėjų bei komandos administracijos darbuotojų.

Anuomečio "Atlanto" viršininkas Vytautas Patapas prisiminė trisdešimties metų senumo įvykius: "Stengėmės, kad žaidėjų neslėgtų jokie buitiniai dalykai bei kiti klausimai. Tačiau kartu ir iš jų reikalavome gero žaidimo, pergalių. Buvo geras tarpusavio supratimas, o viso to rezultatą jau žinote."

Įdomių nutikimų papasakojo ir buvęs "Atlanto" administratorius Algirdas Pronskus: "Daugelio įstaigų slenksčius teko minti, kad futbolininkams nieko netrūktų. Ne paslaptis, dirbome ir su teisėjais. Todėl visi teisėjai norėjo Klaipėdoje teisėjauti."

Ateinantį šeštadienį 1985-ųjų atlantiečiai bus pagerbti Klaipėdos miesto centriniame stadione per "Atlanto" ir Marijampolės "Sūduvos" rungtynes, per kurias spręsis Lietuvos futbolo A lygos čempionato bronzos medalių likimas. Šio susitikimo pradžia 13 valandą.

Parodos atidaryme dalyvavęs dabartinio "Atlanto" generalinis direktorius Vacys Lekevičius apie pergalę kalbėjo atsargiai: "Turime laimėti, bet bus reikalingas ir sirgalių palaikymas. Todėl šeštadienį visus kviečiu į stadioną."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder