Į neįgaliųjų širdis - per sportą

Į neįgaliųjų širdis - per sportą

Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai užmezgė glaudžius ryšius su Klaipėdos neįgaliaisiais - kviečiasi juos į savo treniruotes ir varžybas, o po jų draugiškai bendrauja bei dalijasi patirtais įspūdžiais.

Klaipėdos "Neptūno" ir neįgaliųjų ryšiai užsimezgė per visuomenininką Vilių Jurkų, kuris jau kurį laiką rūpinasi neįgaliųjų integracija į visuomenę ir kartu su bendraminčiais vykdo projektą "Atrasti draugai".

"Kuomet mums pasiūlė bendradarbiauti - iškart sutikome. Tokius dalykus aš visada vertinu tik teigiamai. Kada rodomas profesionalaus krepšininko dėmesys sergantiems, neįgaliesiems ar vaikams bei skatinama užsiiminėti sportu, sveika gyvensena - puikus dalykas. Manau, jog iš to naudos gauna ir krepšininkai. Darydamas kažkam gerą pats žaidėjas įvertina, kas tas gėris yra. Svarbu duoti kažką gyvenime ne tik sau pačiam, bet ir kitiems", - pabrėžė "Neptūno" klubo direktorius Osvaldas Kurauskas.

Tai toli gražu ne pirmoji panaši "Neptūno" krepšininkų akcija. Neptūniečiai pernai kartu su Klaipėdos senamiesčio klubo "Rotaract" atstovais prisidėjo prie tuberkuliozės dispanseryje besigydančių vaikų gerovės: pradžiugino vaikus reikalingu sporto inventoriumi - krepšinio ir futbolo kamuoliais, krepšinio lenta, šokdynėmis, įvairiais smėlio žaislais ir rūbeliais.

Taip pat neptūniečiai anksčiau yra bendradarbiavę ir dovanų nešę Klaipėdos vaikų namų auklėtiniams.

Įkvėpė nuoširdumu

Šiemet keliskart "Neptūno" varžybas nemokamai "Švyturio" arenoje stebėjo kelios dešimtys Klaipėdos neįgaliųjų.

"Krepšinis Lietuvoje - populiariausia sporto šaka, tad neįgaliesiems pažintis su krepšininkais - tarsi kažkas iš fantastikos zonos. Visi liko nustebę, kad neptūniečiai - šilti ir itin draugiški žmonės. Neįgaliesiems buvo malonu paspausti žaidėjams rankas, pabendrauti. Ir apskritai didelį įspūdį paliko varžybos, emocijos, kiti pirmą kartą iš arti matė "Švyturio" areną", - pabrėžė visuomeniniais pagrindais su neįgaliaisiais bendradarbiaujantis V. Jurkus.

Pasak "Neptūno" krepšininkų, svarbu neįgaliesiems sudaryti visas sąlygas integruotis į visuomenę.

"Neįgalieji yra daug ryžtingesni ir nuoširdesni. Malonu žiūrėti, kai švyti jų veidai. Kai matai jų užsispyrimą, norą gyventi bei džiaugtis pasauliu, ir pačiam norisi pozityviau žvelgti į aplink supantį pasaulį. Tada net pats šypseną išspaudi, pasikrauni energijos ir suvoki, kad jiems reikia tiek nedaug - tik visuomenės palaikymo ir nuoširdaus bendravimo", - mintimis dalijosi krepšininkai.

Padovanojo DVD grotuvą

Anot V. Jurkaus, neįgalieji jokiu būdu nenori, kad jiems būtų rodomas gailestis, o tiesiog tikisi nuoširdaus, kaip lygus su lygiu, bendravimo.

"Pats dirbu socialiniais tikslais, iš to neuždirbu pinigų. Man tiesiog malonu su jais bendrauti. Tai - mano draugai. Apmaudu, kad žmonės dažniausiai žiūri tik į sveikuosius, o neįgaliųjų aplink save nemato, arba tiesiog atstumia juos. Kai savo akimis susiduri su neįgaliųjų bėdomis, tavosios problemos atrodo itin menkos. Nepaisant to, jie džiaugiasi gyvenimu, spinduliuoja energija ir jų šypsenos tokios natūralios, tiesiog griebiančios už širdies", - atviravo 28-erių V. Jurkus.

Jis pats su neįgaliaisiais ryšį užmezgė visiškai atsitiktinai.

"Prieš kelerius metus spaudoje perskaičiau, kad apvogė vieną Klaipėdos neįgaliųjų draugijos pastatą - išnešė kompiuterius ir kitus daiktus. Straipsnyje buvo siūloma padėti, atnešti vertingų daiktų. Turėjau apynaujį DVD grotuvą, kurio beveik nenaudojau, tad jį padovanojau ir užsimezgė ryšys, - pasakojo V. Jurkus.

- Vėliau su bendraminčiais, norėdami parodyti, kad neįgalieji tokie pat kūrybingi ir linksmi žmonės, sukūrėme gražų filmuką apie sportuojančią ir eiles rašančią merginą. Taip po truputį projektai ir plėtojosi. Jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad tai mano nuopelnai. Yra daug žmonių, kurie prisidėjo prie gerų darbų, aš tik jų pagalbininkas", - kuklinosi visuomenininkas.

Anot jo, labai palankiai į bendradarbiavimą pažiūrėjo "Neptūno" vadovybė.

"Noriu padėkoti klubo direktoriui Osvaldui Kurauskui, komunikacijos direktoriui Algimantui Erciui ir klubo vadybininkams, kad į tą reikalą pažiūrėjo labai atsakingai. Galbūt "Neptūno" pavyzdys įkvėps ir kitas Klaipėdos komandas prisijungti prie panašių akcijų. Juk neįgaliesiems sportas ir bendravimas su žinomais atletais - svarbus įvykis", - teigė V. Jurkus.

Neįgaliųjų bėdas žinantis vyriškis ragina visus neabejingus panašiems reikalams žmones prisidėti prie neįgaliųjų gerovės ir integracijos.

Su įvairiausiais pasiūlymais skambinti galima jam telefonu: 8 606 45 345 arba Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos "Klaipėdos viltis" vadovei Janinai Tulabienei - 8 676 42 876 arba (8 46) 346 022.

"Ne kartą gerais darbais prisidėjo Jūrų muziejaus administracija, verslininkai ir įmonių atstovai. Buvome surengę ir iškylą laivu bei ekskursijas. Panašios bendravimo formos - puiki integracija į visuomenę", - pabrėžė V. Jurkus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder