Gydytojas pateikia tris testus vaikams: jei neatlieka nė vieno iš jų – labai blogai

Gydytojas pateikia tris testus vaikams: jei neatlieka nė vieno iš jų – labai blogai

Sporto medicinos gydytojas Gediminas Tankevičius pastebi, kad vaikų ir paauglių fizinė sveikata dėl pasyvaus gyvenimo būdo smarkiai prastėja. Medikas ragina tėvus suklusti ir paanalizuoti savo vaikus. Tai padaryti galima ir labai paprastai – G. Tankevičius pateikia tris testus, kurių metu suprasite, kokia jūsų vaiko fizinė būklė.

„Tiek gydytojo, tiek ir trenerio darbe dažnai susiduriu su menko vaikų fizinio aktyvumo padariniais. Dėl pasyvaus gyvenimo būdo vaikams vystosi laikysenos, judesių apribojimo, griaučių ir raumenų sistemos vystymosi ir kiti. sutrikimai, – sako gydytojas G. Tankevičius.

– Taip pat didėja buitinių ir sportinių traumų, skausmų patyrimo rizika. Vaikystė/paauglystė – itin svarbus gyvenimo laikotarpis, nes būtent tuomet intensyviausiai formuojasi tiek pati kūno struktūra, tiek fizinio aktyvumo poreikis ir palaikymo įgūdžiai visam likusiam gyvenimui.“

Gydytojas užsimena, kad neretai tėvų tenka klausti – kur buvote anksčiau, kodėl nesikreipėte?

„Kuo anksčiau į tai atkreipiate dėmesį ir imatės priemonių, tuo profilaktinės/korekcinės priemonės veikia geriau ir greičiau!“ – sako medikas.

Šiai situacijai spręsti G. Tankevičius siūlo atlikti kelis paprastus lankstumo, judesių vertinimo testus, kuriuos galima atlikti tiesiog namuose. Jie labiausiai tinka mokyklinio amžiaus vaikams ir paaugliams.

1 testas (1 paveikslėlis)

Gilus pritūpimas. Pagrindiniai reikalavimai: kulnai ant grindų; keliai pečių plotyje nukreipti su pėdomis panašia kryptimi; rankų kryptis aukštyn panaši su blauzdų kryptimi aukštyn.

2 testas (2 paveikslėlis)

Gulama ant pilvo rankomis „pasigavus" pėdas. Pagrindiniai reikalavimai: keliai pečių plotyje; keliai pakilę nuo atramos.

© Asmeninio albumo nuotr.

3 testas (3 paveikslėlis)

Sėdama ant grindų ir rankomis siekiami kojų pirštai. Pagrindiniai reikalavimai: keliai pilnai ištiesti; pagal galimybes mažiau „kūprintis".

© Asmeninio albumo nuotr.

Rezultatai: kiek testų pavyko atlikti teisingai?

3 – gerai, norma, ir toliau aktyviai palaikyti turimus įgūdžius;

2 – patenkinamai, reiktų pratybų namuose, kad pavyktų nepavykęs testas;

1 – prastai, rekomenduotina kineziterapeuto konsultacija, korekcinės mankštų apmokymas atlikimui namuose;

0 – labai blogai, rekomenduotinas korekcinių mankštų kursas specialisto priežiūroje.

Šaltinis www.delfi.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder