Geležinės gynybos triumfas

Geležinės gynybos triumfas

Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) atkrintamosiose varžybose per favoričių galvas galingu volu pervažiavusi Kauno rajono „Hoptrans-Sirenų“ komanda pirmą kartą istorijoje iškovojo čempionių titulą. „Tai nebuvo atsitiktinumas. Galbūt meistriškumu mes ir nusileidome „Utenos“ ar „Sūduvos“ krepšininkėms, bet noro laimėti turėjome daugiau nei kitos komandos kartu sudėjus“, - „Vakaro žinioms“ vakar sakė ekipą iš Garliavos ant aukščiausio nugalėtojų pakylos laiptelio atvedęs treneris Linas Šalkus.

Birželio 26 d. 50-metį švęsiantis L.Šalkus į moterų krepšinį atėjo prieš penkerius metus. Su Vilniaus „Sakalais“, Marijampolės „Sūduva“ ir Palangos „Nagliu“ dirbęs krepšinio specialistas 2011 m. į savo rankas perėmė Kauno rajono „Hoptrans-Sirenų“ komandą. Pirmu bandymu L.Šalkaus treniruojama komanda LMKL čempionate iškovojo bronzą, 2013 m. finale nusileido Vilniaus „Kibirkščiai“, o dar po metų liko tik ketvirtoje vietoje. Pernai „Hoptrans-Sirenos“ suklupo ketvirtfinalyje, nieko gero joms nežadėjo ir šis sezonas.

2015-2016 m. LMKL čempionate Kauno rajono krepšininkės iškovojo 12 pergalių, patyrė tiek pat pralaimėjimų ir reguliarųjį sezoną baigė ketvirtoje vietoje. Tačiau atkrintamosiose varžybose „Sirenos“ buvo neatpažįstamos. Ketvirtfinalyje jos 2-0 įveikė Klaipėdos „Fortūną“, o pusfinalyje 2-1 nukarūnavo ir reguliariojo sezono nugalėtojas - „Utenos“ krepšininkes. Finale „Sirenų“ laukė grėsmingoji Marijampolės „Sūduva“. Lietuvos nacionalinės moterų rinktinės vyriausiojo trenerio Rimvydo Samulėno vadovaujama „Sūduva“ LMKL reguliariajame sezone patyrė tik tris pralaimėjimus, o pusfinalyje 2-1 nugalėjo „Kibirkštį“.

Vis dėlto favoričių statusas „Sūduvai“ nepadėjo. Pirmose LMKL finalo rungtynėse „Hoptrans-Sirenos“ svečiuose laimėjo 65:61, Garliavoje po pratęsimo triumfavo 78:76 ir tik trečiuoju bandymu „Sūduva“ pristabdė varžoves 71:66. Tačiau ketvirtosiose rungtynėse „Hoptrans-Sirenos“ padėjo riebų tašką. Geležinės gynybos gniaužtais marijampolietes suėmusios Kauno rajono krepšininkės savo arenoje laimėjo 58:39 ir šventė auksinę pergalę. „Tai, kad varžovės surinko tik 39 taškus, pirmiausia yra mūsų gynybos nuopelnas. Gal ne veltui aš kaliau merginoms į galvas, kad pergalės prasideda nuo geros gynybos. Jei apsiginsi, nubėgsi į ataką ir įmesi iš po krepšio. Merginos tą ir padarė“, - po auksinių rungtynių sakė L.Šalkus.

- Linai, kas lėmė tokį sėkmingą jūsų komandos žygį atkrintamosiose varžybose?

- Mes ne vienus metus rimtai dirbome, o dabar pamatėme to darbo vaisius. Prasidėjus atkrintamosioms varžyboms negalvojome apie pusfinalį, finalą ar aukso medalius, tiesiog ruošėmės artimiausioms rungtynėms. Šiek tiek pakoregavome treniruočių procesą, leidome merginoms daugiau pailsėti. O merginos ėjo į aikštę ir kovėsi iš visų jėgų. Toks ir buvo mano pagrindinis reikalavimas. Visi žinome, kad meistriškumu mes nusileidžiame „Utenos“ ir „Sūduvos“ krepšininkėms, bet noro laimėti turėjome daugiau nei kitos komandos kartu sudėjus.

- Ar tai svarbiausias laimėjimas per jūsų karjerą?

- Su moterų komanda ši pergalė yra pati skambiausia. Bet man kiekviena pergalė, kiekvienas medalis yra saldus ir reikšmingas.

- Moterų krepšinyje darbuojatės jau penkerius metus. Kokį įspūdį padarė šis sezonas?

- Šiais metais čempionate buvo keturios apylygės komandos: „Utena“, „Sūduva“, „Kibirkštis“ ir „Sirenos“. Likusios LMKL dalyvės yra žemesnio lygio, bet tai nereiškia, kad jos yra prastos. Klaipėdos „Fortūna“ šiais metais pasitraukė iš ketvertuko, bet sunku tikėtis sėkmės, kai komanda po sezono praranda pagrindines žaidėjas. Matėme, kad net ir „Utena“, netekusi kelių lyderių, nesugebėjo pakartoti pernykščių rezultatų. Tačiau „Fortūnoje“ pamatėme labai perspektyvias ir talentingas mergaites. Jaunimas atsiskleidė ir „Kibirkštyje“, kitose ekipose. Manau, kad po dvejų trejų metų šios komandos gali diktuoti krepšinio madas Lietuvoje.

Taigi moterų krepšinio perspektyvos Lietuvoje - šviesios. Tik labai apmaudu, kad mūsų rinktinei nepavyko geriau pasirodyti atrankos į 2017 m. Europos čempionatą varžybose. Tai ir yra didžiausias mūsų krepšinio minusas.

- Kokie tolesni jūsų planai?

- Šiuo metu galvoti apie ateitį gana keblu. Po šio sezono baigėsi mano sutartis su „Sirenomis“ ir aš dar nežinau, ar klubo vadovai ketina ją pratęsti. Tačiau neabejoju, kad kitas sezonas bus labai sunkus. Pirmiausia mes būsime ne šiaip komanda iš Garliavos, o Lietuvos čempionės. Tai reiškia, kad visos varžovės norės mus įveikti, žais prieš mus dviguba energija. Taip jau buvo su „Utena“. Jei mums nesiseks, pasipils kritika.

Tačiau dabar labiausiai norėčiau atsipūsti, nes sezonas buvo ilgas, o jo pabaiga išsunkė iki paskutinio lašo. Bent jau emociškai. Šiandien vyks oficialus sezono uždarymas, pasidžiaugsime medaliais, atšvęsime ir visi eisime ilsėtis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder