Euro 2016 atranka: bedantis estų puolimas prieš skylėtą lietuvių gynybą

Euro 2016 atranka: bedantis estų puolimas prieš skylėtą lietuvių gynybą

Estijos futbolo rinktinė atrankoje į kitų metų Europos futbolo čempionatą įrodinėja, kad stereotipai apie jų lėtumą – ne šakėmis ant vandens rašyti. Tiesa, futbolo aikštėje šį jų bruožą labiau tiktų vadinti vangumu. Šeštadienį Taline vyksiančioje Estijos ir Lietuvos rinktinių dvikovoje mūsiškiams derėtų laikytis paprastos, tačiau efektyvios taktikos – apibėgti varžovus.

Iš visų 53 atrankoje į 2016-ųjų Europos futbolo pirmenybes dalyvaujančių komandų, būtent Estijos rinktinės mačuose pelnoma mažiausiai įvarčių – per šešerias rungtynes patys estai įmušė vos tris, o kamuolį iš savųjų vartų traukė penkis kartus.

Tiek pat kartų – po aštuonis – buvo pasižymėta ir F grupėje žaidžiančių Rumunijos ir Vengrijos rinktinių mačuose. Tiesa, skirtingai, nei estai, rumunai ir vengrai turi teigiamą įmuštų ir praleistų įvarčių balansą ir grupėje su atitinkamai 14 ir 11 taškų užima pirmąją ir trečiąją vietas. Tuo tarpu estai su septyniais taškais E grupėje yra ketvirti.

Nuo praėjusių metų rugsėjo ketvirtosios dienos Estijos rinktinė iš viso sužaidė dvylika mačų ir net dešimtyje iš jų buvo įmušta du arba mažiau įvarčių. Dvejos likusios rungtynės baigėsi vienodais rezultatais 3:0 ir abejas estai pralaimėjo – Kataro ir Šveicarijos rinktinėms.

Tuo tarpu Lietuvos rinktinės fronte įvarčiais lyja gerokai dažniau, tačiau dauguma jų – į mūsiškių vartus. Europos čempionato atrankoje Lietuvos mačuose pelnoma dvigubai daugiau įvarčių nei Estijos, visgi, patys lietuviai sugebėjo pasižymėti tik keturis kartus, o į savuosius vartus praleido net 12 įvarčių.

Sudėjus šiuos skaičius į bendrą katilą galima daryti išvadą, kad šeštadienį „A. Le Coq“ arenoje futbolo gerbėjai įvarčių lietaus neišvys. Devintą vietą nuo galo pagal praleistus įvarčius tarp visų atrankos dalyvių užimanti Lietuvos rinktinės gynyba galėtų drebėti prieš bet kurios kitos komandos, tik ne prieš Estijos puolimą – už brolius šiauriečius šiame cikle daugiau muša net Farerų Salų žvejai.

Apskritai dėsningiausias rezultatas turėtų būti nulinės lygiosios. Lažybų bendrovės TonyBet futbolo bukmekerių teigimu, tai – labiausiai tikėtinas rezultatas. Žinoma, estai bus pasiryžę išnaudoti namų aikštės pranašumą ir atkeršyti lietuviams už pralaimėjimą 0:1 Vilniuje. Tačiau jų menkoms puolimo pajėgoms net lietuvių gynybos skylės gali pasirodyti per siauros.

Tuo tarpu Lietuvos rinktinė neabejotinai surengs bent kelias atakas, kurių metų mūsų puolėjams iki to, kad pasiektų kamuolį ir nukreiptų jį į vartų tinklą pritrūks vos kelių centimetrų. Čia gali pasitarnauti ilgos, po pertraukos į komandą sugrįžusio ir Danijoje įvarčius vėl pradėjusio mušti, Luko Spalvio kojos. Jei taip nutiktų, Igorio Pankratjevo komanda galėtų tikėtis sėkmės.

Vis dėlto, svarbiausia lietuvių užduotis bus apsiginti, o tai, komandai, kuri per mačą vidutiniškai praleidžia po du įvarčius, gali pasirodyti gana sunki užduotis. Tačiau turint omeny Estijos puolamosios linijos potencialą – įmanoma. O jei pavyktų nors kartą įmušti, tai jau būtų rimta paraiška į pergalę, nes, kaip ir lietuviai, estai du kartus muša nebent San Marinui.

Lietuvos rinktinės žaidėjai ir treneriai sutartinai kalba apie tai, kad rungtynėse su Estija, o antradienį ir su San Marinu sieks tik pergalių ir bandys keturių dienų ciklą baigti iškovoję šešis taškus. Norint tai pasiekti lietuviams neišvengiamai teks padidinti savo įvarčių kraitį, į kurį per iki šiol vykusius šešis mačus jų sukapsėjo vos keturi.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder