Edvinas Eimontas: reikia statyti naujus stadionus

Edvinas Eimontas: reikia statyti naujus stadionus

Futbolo stadionų tema Lietuvoje nepraranda aktualumo. Daugiau nei tris dešimtmečius Vilniuje, ant Šeškinės kalnų statomas Nacionalinis stadionas virto ne tik sostinės, bet ir visos Lietuvos skauduliu, o Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas užsiminė apie galimybę išmėginti pripučiamus stadionus.

Prieš kelis mėnesius statybininkų dėmesio sulaukė legendinis Vilniaus "Žalgirio" stadionas. Jo vietoje planuojama pastatyti modernų gyvenamųjų namų ir ofisų kompleksą. Šiuo metu Vilniuje Lietuvos futbolo "SMScredit.lt A lygos" rungtynes galima žaisti tik Lietuvos futbolo federacijai priklausančiame LFF stadione bei universalioje "Sportima" arenoje. Lietuvos nacionalinės vyrų futbolo rinktinės su Malta parodė, kad LFF stadione žiūrovams gali kilti įvairių problemų, rašo fkzalgiris.lt

Federacijos vadovai tikina, kad būtina tvarkyti stadiono tribūnas, tačiau kardinalių permainų daryti nežada.

"Atvirai sakant, geriausias dalykas gavus seną stadioną - jį nugriauti ir statyti naują. Jei nuspręstume rekonstruoti LFF stadiono tribūnas, statyti betonines, su įėjimu nuo gatvės, tektų investuoti bent po tūkstantį eurų į vieną sėdimą vietą, o pagrindinėje tribūnoje yra bent 2,5 tūkst. vietų. Be 2 milijonų eurų net neverta pradėti kalbėti apie stadiono rekonstrukciją. Už šiuos pinigus mes galėtume į Lietuvą atsivežti 16 pilnų matmenų dirbtinių dangų", - antradienį vykusiame susitikime su žiniasklaidos atstovais kalbėjo futbolo federacijos prezidentas E. Eimontas.

Futbolo federacijos vadovas neslėpė, kad LFF stadionas federacijai yra ne privilegija, o papildoma našta.

"Gal kuris nors Vilniaus, arba nebūtinai Vilniaus futbolo klubas norėtų LFF stadioną paversti savo namais? Treniruotėms, varžyboms - klubui būtų pats geriausias variantas. Nes aš labai skeptiškai žvelgiu į tą praktiką, kai stadionus valdo federacijos. Iš vienos pusės, smagu turėti federacijos žinioje šiuolaikišką stadioną, bet jo komercinė nauda, atsiperkamumas labai nedidelis, nes ir dabar įvairiems futbolo mėgėjų, veteranų, ar vaikų turnyrams stadioną nuomojame su didele nuolaida, o dažniausiai duodame nemokamai. Viena vertus, stadiono administravimas turėtų būti verslas, bet federacijai turi rūpėti ne tik komercija, o bendra futbolo gerovė. Taip ir balansuojame tarp komercijos ir futbolo vystymo", - svarstė E. Eimontas.

Jo teigimu, federacijos prioritetas yra ne stadiono rekonstravimas, o investicijos į treniruočių bazes ir aikštynus.

"Sutinku, mes turime sutvarkyti LFF stadioną, bet neturime stengtis paversti jį nacionaliniu stadionu. Net ir išplėtę jį iki 8 tūkst. sėdimų vietų, visų šalies futbolo infrastruktūros problemų neišspręsime. Tai būtų regioninio pobūdžio sprendimas, o visos Lietuvos mastu reikia kalbėti apie nacionalinį stadioną. Be to, kapitalinė stadiono renovacija kainuoja daugiau nei 4 milijonų eurų, o juk tuos pinigus galima investuoti į treniruočių aikštes, aikštynus. Atvirai sakant, mes norime padidinti sporto bazių kiekį Lietuvoje, todėl svarstome net apie tai, kad gal derėtų parduoti Nacionalinėje futbolo akademijoje esantį Techninį centrą su treniruočių aikštėmis, administracijomis patalpomis, o gautus pinigus panaudoti futbolo infrastruktūros plėtrai Vilniuje ir kituose Lietuvos regionuose", - samprotavo LFF prezidentas.

Artimiausiuose federacijos planuose yra numatyta galimybė išmėginti pripučiamus futbolo maniežus. E. Eimonto teigimu, norint pastatyti net ir nedidelį stacionarų maniežą, kad ir dabartinėje LFF stadiono teritorijoje, reikėtų investuoti apie 2 milijonus eurų, o pripučiamo maniežo sąmata būtų bent tris kartus mažesnė.

"Tradiciniai maniežai pusę metų būna tušti, nes žmonės vasarą nori žaisti laukia, o pripučiamas maniežas šią problemą išsprendžia, nes atšilus orams gali išleisti orą ir turi normalią, atvirą aikštę. Be to, labai skiriasi ir išlaikymo kaštai. Pripučiamo maniežo išlaikymas per dieną atsieitų 200 eurų. Vilniuje ir kituose didmiesčiuose jis labai greitai atsipirktų. Pas mus jau buvo atvažiavę slovėnai, gavome pasiūlymą iš lenkų, dar tarsimės su Jungtinės Karalystės atstovais. Svarstome pripučiamą maniežą išbandyti ant LFF stadiono. Norėtume išmėginti jau šiais metais. Galėtume įvertinti kai jis pasistato, koks būtų jo užimtumas. Kita vertus, kadangi į šį projektą investuotų ir UEFA, reikės skelbti konkursus, o tai gali užtrukti", - perspėjo E. Eimontas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder