Dusetų hipodrome prasideda viena svarbiausių Lietuvos žirgų švenčių

Dusetų hipodrome prasideda viena svarbiausių Lietuvos žirgų švenčių

Ristūnų lenktynių gerbėjai šį savaitgalį vėl renkasi į šimtmečius gyvuojančią šventę - tarptautines žirgų lenktynes "Sartai 2013" Dusetose (Zarasų r.).

Šioje šventėje varžysis ne tik žirgų sporto žinovai, bet ir apie šimtą tautodailininkų, kultūrinio ir kulinarinio paveldo puoselėtojų.

Šeštadienį tradicinės žirgų lenktynės prasidės vidurdienį, o jau nuo ankstyvo ryto besisukinėjantys spalvingo kermošiaus prekeiviai vilios gurmaniškais skanėstais, originaliais dirbiniais, pasirodymus rengs folkloro, šokių kolektyvai.

Tradiciškai Sartuose dėl svarbiausio apdovanojimo - "Didžiojo žiemos prizo" - rungsis 10 aukščiausius reitingus turinčių žirgų ir jų važnyčiotojų. "Svečiai iš Latvijos, Estijos, Rusijos susikaus dėl trijų tarptautinių prizų. Pernai pirmą kartą Sartuose surengtos žemaitukų varžybos buvo labai smagios ir įdomios, tad jas rengsime ir šiemet. Iš viso apdovanojimai bus teikiami 9-iose kategorijose", - sakė vienas iš šventės kuratorių Darius Grinbergas.

Pasak lenktynių organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojo, Zarasų rajono mero Arnoldo Abramavičiaus, varžybų programa bus panaši į pernykštę, o aršiausia kova hipodromo ledo takeliuose šiemet virs dėl devynių pagrindinių prizų, iš kurių du bus tarptautiniai, o septyni - nacionaliniai.

Lenktynių organizatoriai po atrankos varžybų zonose dėl pagrindinio, Lietuvos žemės ūkio ministerijos įsteigto "Didžiojo žiemos prizo" leis varžytis dvylikos eikliausiųjų ristūnų važnyčiotojams, o dėl kitų prizų sportininkai į ledo takelius išvadelios po dešimt žirgų.

"Džiaugiamės šiemet suformavę net 65 tūkstančių litų prizinį fondą, kuris bus išdalytas Dusetų hipodromo ledo take vyksiančių žirgų tradicinių lenktynių laimėtojams, - lenktynių spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai "Visus Bonus", sakė "Sartai 2013" varžybų organizacinio komiteto pirmininkas, žemės ūkio viceministras Vidmantas Kanopa. - Ir sportininkus, ir lenktynių organizatorius maloniai nuteikė tas faktas, kad trejus metus nekitęs prizinio fondo dydis šiemet išaugo net 13 tūkstančių litų. Tai nemenka suma šiais laikais, kurios vertę pirmiausia pajus lenktynių "Sartai 2013" nugalėtojai ir prizininkai".

Didžiausias - 12 tūkstančių litų piniginis prizas atiteks šių lenktynių pagrindinės organizatorės - Lietuvos žemės ūkio ministerijos steigiamo "Didžiojo žiemos prizo" laimėtojui.

Antras pagal dydį dar vieno lenktynių partnerio - UAB "Arvi ir Ko" kartu su Žemės ūkio ministerija įsteigtas 8800 litų prizas, kuris atiteks ilgiausią visų lenktynių programoje - net 3200 metrų distanciją greičiausiai įveikusio žirgo vadeliotojui ir rungties prizininkams.

Po 7300 litų vertės piniginius prizus išsidalys net dviejų - Zarasų savivaldybės įsteigto "Zarasų krašto" ir UAB "Vasaknos" kartu su Žemės ūkio ministerija skiriamo "Dusetų krašto" prizų laimėtojai.

Beje, šių lenktynių istorija liudija, kad pirmasis piniginis prizas Sartų lenktynių laimėtojui buvo įteiktas lygiai prieš 80 metų, 1933-iaisiais, kai Žemės ūkio rūmai ėmė globoti renginį ir premijuoti greičiausiųjų žirgų šeimininkus.

Mugės scenoje skambės Lietuvos šiaurės rytų krašto muzika, atspindinti šių apylinkių tradicijas, vyks varžytuvės tarp humoro artistų. Tautodailės mugės dalyviai taip pat bus įvertinti specialiomis nominacijomis. Atvykusieji galės aplankyti Dusetų dailės galeriją, vieną moderniausiai įrengtų, interaktyvių regioninių parkų lankytojų centrų. Šventės popietę čia bus atidaryta tarptautinė paroda "Žirgas fotografijoje", kurioje savo darbus eksponuos ne tik lietuviai fotografai, bet ir Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vokietijos menininkai. Sartų šventę vakarop užbaigs Juozo Erlicko ir jo draugų muzikantų Daumanto Slipkaus, Vytauto Mikeliūno bendras koncertas "Neregėta programa!".

Ant Sartų ežero pirmą kartą žirgų lenktynės įvyko dar XIX amžiuje, o nuo 1905 m. jos rengiamos kasmet ir tapo svarbiausia Lietuvos žirgų sporto švente. Dėl sudėtingų oro sąlygų lenktynės jau kurį laiką vyksta 1,6 km ilgio Dusetų hipodrome, greta Sartų ežero. 2009 m. Stasiui Kėriui iš Varėnos pavyko pasiekti kol kas vienintelį absoliutų rekordą - jis trasą su savo žirgu įveikė per kiek daugiau nei 2 min.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder