Didysis iššūkis mažytėje valstybėje

Didysis iššūkis mažytėje valstybėje

Liuksemburge gyvena tik 595 tūkst. žmonių, tačiau jo rinktinė Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) reitinge Lietuvos komandą lenkia beveik pusšimčiu pozicijų. Ar tai atspindi realų rinktinių pajėgumą, pamatysime kovo 22 d.

Rungtynės išvykose su Liuksemburgu taps pirmuoju lietuvių išbandymu 2020 m. Europos čempionato atrankos varžybose. Kartu tai bus pirmasis išbandymas naujajam rinktinės treneriui Valdui Urbonui.

Skaičiuoti dar nenori

Lietuvos rinktinės žaidimo nematėme nuo lapkričio 20 d., paskutinių Tautų lygos rungtynių. Pertrauką futbolo federacija išnaudojo tam, kad pakeistų nacionalinės komandos vedlį. Gruodžio pradžioje buvo nutraukta sutartis su Edgaru Jankausku, vasario pradžioje pristatytas naujasis strategas - V.Urbonas.

Viščiukus skaičiuosime tik lapkritį, kai baigsis Europos čempionato atrankos varžybos, o šį mėnesį vyks dvejos rungtynės. Kovo 22 d. 21.45 val. Liuksemburgo „Josy Barthel“ stadione, kuriame telpa maždaug 8 tūkst. žiūrovų, prasidės pirmas atrankos mačas. Kovo 25 d. lietuviai Baku susitiks su Azerbaidžano komanda, bet tai bus draugiškos, o ne oficialios rungtynės.

V.Urbonas perėmė komandą, kuri FIFA reitinge yra tik 132-a, o Tautų lygos C divizione rudenį pralaimėjo visus šešis mačus. Nenuostabu, kad apie tikslus treneris kalba atsargiai: „Suprantu, jog norite prisirišti prie taškų. Tada visiems galbūt būtų aiškiau - užbaigi ciklą ir gali pasakyti, ar pasiekei tikslą. Tačiau, žinant padėtį, turėtume pradėti nuo mažo ir užaugti iki aukštesnių rezultatų. Artimiausios rungtynės man yra svarbiausios.

Su kiekviena komanda stengsimės kovoti dėl taškų. Kažko žadėti nenoriu, nes nenoriu, kad taptume situacijos įkaitais. Jau sakiau, kad esu pasiryžęs prisiimti atsakomybę už rinktinės rezultatus. Nenorėčiau dabar skaičiuoti, kiek taškų surinksime šiame atrankos cikle“.

Gynėjų paieškos

Antradienį V.Urbonas pristatė kandidatų sąrašą, kuriame yra 23 futbolininkai. Kaip ir visada, yra nuostolių, bet šįkart jie palyginti nedideli. „Sulaukiau skambučio iš Edvino Girdvainio (žaidžiančio Azerbaidžane, Baku ekipoje „Kesla“, - red. past.), jis patyrė traumą.

Be žaidimo jam turbūt teks praleisti kokį mėnesį. Teko keisti planus ir buvo priimtas sprendimas vietoj jo pakviesti Rimvydą Sadauską. Ilgesniame sąraše buvo Gratas Sirgėdas, bet jis nėra visiškai pasveikęs ir pasiruošęs. Be abejo, seku ir daugiau žmonių, galvoju, kaip juos išnaudoti. Tačiau šiandien sąrašas yra toks ir jis mane visiškai tenkina“, - teigė V.Urbonas.

22-ejų R.Sadauskas yra vienas iš trijų naujokų. Kiti du - 19-mečiai Justinas Marazas ir Paulius Golubickas. Po pertraukos į rinktinę sugrąžinti Vytautas Andriuškevičius, Markas Palionis bei Saulius Mikoliūnas. V.Andriuškevičius ilgą laiką neturėjo žaidybinės praktikos Vašingtono klube „D.C.United“ (JAV), bet neseniai grįžo į Lietuvą ir tapo Marijampolės „Sūduvos“ nariu.

V.Urbonas su šiuo krašto gynėju sieja nemažas viltis: „Jis yra geras žaidėjas, kairiakojis. Pastaruoju metu jis neturi praktikos, bet žiūriu į tai per ateities prizmę, jo buvimo komandoje naudą. Vytautas yra patyręs žaidėjas, turintis svarbų vaidmenį rūbinėje. Žiūrint į ateitį, jam skirčiau labai rimtą vaidmenį. Negalėjau jo nurašyti tik dėl to, kad jis nebuvo pasirašęs sutarties. Pavadinkime šį kvietimą avansu, bet manau, kad avansas bus atidirbtas“.

M.Palionis į rinktinę nebuvo kviestas šešerius metus. Jis priklauso Vokietijos antrosios lygos klubui „Regensburg“, bet aikštėje pasirodo retai. „Nedaug turime žaidėjų, kurie žaidžia ar bent yra antrosios Bundeslygos klubų sudėtyse. Lygis, kuriame jis yra, abejonių nekelia. Minučių aikštėje stinga, tačiau mano sprendimas yra susijęs ir su tuo, kad galbūt didžiausią problemą matau vidurio gynėjų zonoje. Todėl ir buvo įtrauktas M.Palionis. Bandau surasti žmones, kurie galėtų atlikti šias funkcijas“, - sakė V.Urbonas.

Lygiosios su čempionais


Įvertinti naujokus ir paskirstyti vaidmenis treneris turės per kelias dienas. Treniruotės stovykloje Vokietijoje prasidės kovo 18 d. „Esame pasirengę kautis dėl pergalės, bet teigiamas rezultatas irgi nebūtų blogai“, - svarstė rinktinės treneris. Teigiamas rezultatas yra pergalė arba lygiosios. Šiuo atveju V.Urbonas leido suprasti, kad labai nenusiviltų ir lygiosiomis. Ar ne per kuklios ambicijos, laukiant susitikimo su nykštukinės šalies komanda? Faktai rodo, kad ne.

Kaip minėjome, Lietuva reitinge yra tik 132-a. Liuksemburgas - 87-as. Reitingas ne visada rodo tikrąjį pajėgumą, bet jis ir nėra laužtas iš piršto. Liuksemburgo komanda anaiptol nebuvo pastumdėlė 2018 m. pasaulio čempionato atrankos varžybose. Mačuose su Prancūzija, Švedija, Olandija, Bulgarija ir Baltarusija ji per 10 rungtynių surinko 6 taškus. Baltarusius lentelėje pavyko aplenkti - Liuksemburgas finišavo penktas. Verta akcentuoti vieną rezultatą - išvykoje 0:0 sužaista su prancūzais, tai yra būsimais pasaulio čempionais.

Rudenį Tautų lygos D diviziono 2 grupėje Liuksemburgas liko antras. Jis praleido į priekį baltarusius, bet aplenkė Moldovą ir San Mariną. Rezultatai daug geresni nei lietuvių, tačiau neužmirškime, kad mūsiškiai žaidė C divizione ir jų varžovai buvo daug rimtesni.

Tikrai ne mėgėjai

„Išskirtinis Liuksemburgo rinktinės bruožas yra kovingumas. Be to, labai juntama komandinė dvasia, geras mikroklimatas. Net keista. Tokie tipažai gal labiau vyrauja salų futbole, bet ir čia yra žmonės, kurie kojos tikrai nepatrauks. Jie atiduoda visas jėgas kiekvienoje dvikovoje.

Žinoma, jie turi ir individualiai stiprių futbolininkų, žaidžiančių geruose klubuose - Vokietijoje, Prancūzijoje. Matosi, kad treneris įdėjo daug darbo. Žaidėjų veiksmai yra suderinti, matosi taktinė schema. Taigi laukia tikrai rimtos rungtynės“, - varžovus apibūdino V.Urbonas.

19-metis Liuksemburgo rinktinės saugas Leandras Bareiras (Leandro Barreiro), priklausantis klubui „Mainz“ (Vokietija), šiemet debiutavo Bundeslygoje. Prisiminus V.Urbono žodžius apie M.Palionį ir antrąją Bundeslygą, tenka pripažinti, kad varžovai atstovauja stipresnėms komandoms. Du gynėjai žaidžia Prancūzijos antrojoje lygoje. Kapitonas Loranas Jansas (Laurent Jans) atstovauja „Metz“, o Kristoferis Martinsas (Christofer Martins) - „Troyes“ klubui.

Pasaulio čempionato atrankoje rezultatyviausias Liuksemburgo futbolininkas buvo keturis įvarčius įmušęs Oreljenas Žoachimas (Aurelien Joachim) iš Belgijos antrosios lygos klubo „Virton“. Tautų lygoje tris įvarčius pelnė Danelis Sinani iš stipriausios Liuksemburgo komandos „Dudelange“.

Puolėjų darbo vietos didelio įspūdžio nedaro, bet nereikia jų ir nuvertinti. „Dudelange“ šį sezoną tapo pirmąja Liuksemburgo ekipa, pasiekusia Europos lygos grupių etapą. Lietuvos klubai apie tai kol kas gali tik pasvajoti. Atrankos varžybose „Dudelange“ eliminavo tokias pajėgias komandas, kaip Varšuvos „Legia“ (Lenkija) ir Klužo CFR (Rumunija).

Iš viso Europos čempionato atrankos varžybose dalyvaus 55 rinktinės, suskirstytos į 10 grupių. Kelialapius iškovos po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas. Dar keturios čempionato dalyvės paaiškės po atkrintamųjų varžybų, į kurias ekipos bus atrinktos pagal Tautų lygos rezultatus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder