Čempionato šeimininkus rinko ir klaipėdietis

Čempionato šeimininkus rinko ir klaipėdietis

Trečiadienį vykusiame 68-ajame FIFA Kongrese Maskvoje paaiškėjo 2026 metų pasaulio čempionato šeimininkai.

Turnyro šeimininkėmis buvo išrinktos bendrą pasiūlymą pateikusios Kanada, Meksika ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV). Šios šalys sulaukė 134 FIFA narių balsų. Už antrąjį kandidatą organizuoti čempionatą Maroką balsavo 64 asociacijos.

FIFA kongrese Lietuvos futbolo federacijai (LFF) atstovavo prezidentas Tomas Danilevičius, generalinis sekretorius Nerijus Dunauskas ir klaipėdietis, LFF Vykdomojo komiteto narys, Romualdas Jonaitis.

Lietuva savo balsą skyrė Kanadai, Meksikai ir JAV.

„JAV, Kanados ir Meksikos jungtinis pasiūlymas buvo tikrai įspūdingas ir daugeliu aspektų pranoko Maroką. JAV jau yra 17 tinkamų stadionų ir tik šešis reikia renovuoti. Vidutiniškai stadionai priims net 68 tūkst. žiūrovų. Be to, jie jau turi net 150 treniruočių aikštynų, kuriuose treniruočių stovyklas rengs pasaulio čempionato dalyvės. Tuo tarpu Marokas turi tik šešis stadionus, penkis dar reiks renovuoti ir devynis pastatyti. Rinkimų nugalėtojai konkurentus pranoko ir dėl kitos reikalingos infrastruktūros, o tai taip pat labai svarbu, nes 2026 m. pasaulio čempionate pirmą kartą dalyvaus net 48 rinktinės“, - sakė LFF prezidentas T. Danilevičius.

Kanados, Meksikos ir JAV pasiūlymas buvo palankesnis ir finansiškai. Teisę rengti pasaulio čempionatą laimėjusios trys šalys žadėjo, kad FIFA uždirbs 11 milijardų dolerių. Maroko pažadai buvo beveik perpus mažesni – 6 milijardai dolerių.

„Kongreso išvakarėse vyko UEFA priklausančių valstybių susitikimas, tačiau bendros Europos šalių pozicijos nepriėmėme. Buvo nuspręsta, kad tai – kiekvienos šalies pasirinkimas. Jeigu būtų kandidatavusi Europos valstybė, aišku, būtume vieningai palaikę savo žemyno atstovus. Tačiau Europoje vyksta šių metų pasaulio čempionatas ir Senojo žemyno šalys negalėjo pretenduoti rengti 2026 m. pirmenybes“, - sakė T. Danilevičius.

FIFA kongrese organizacijos prezidentas Gianni Infantino patvirtino, kad jis sieks kitos kadencijos 2019 metais vyksiančiuose FIFA prezidento rinkimuose. 48 metų šveicaras pasaulio futbolo organizacijai vadovauja nuo 2016 m. vasario mėnesio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder