Bus atidengta atminimo lenta Konstantinui Sarsanijai

Bus atidengta atminimo lenta Konstantinui Sarsanijai

Spalio septintąją sukaks lygiai metai, kai anapilin iškeliavo buvęs Klaipėdos "Atlanto" futbolo klubo vyriausiasis treneris Konstantinas Sarsanija. Minint šias metines uostamiesčio centriniame stadione šiam futbolo specialistui bus atidengta atminimo lenta.

1968 m. birželio vienuoliktąją Maskvoje gimęs K. Sarsanija į Klaipėdą atvyko gelbėti "Atlanto", kuriam 2012 metais buvo iškelta bankroto byla. Jis jau buvo spėjęs pagarsėti Sankt Peterburgo "Zenit" klube, kuriame dirbo sporto direktoriumi. Žinia, ši Piterio ekipa 2008 metais iškovojo Europos taurę ir UEFA Super taurę. Šiose pergalėse buvo matomas ir didelis K. Sarsanijos indėlis.

Prikėlė K. Sarsanija naujam gyvenimui "Atlantą". Jo treniruojama uostamiesčio ekipa 2013 metais tapo Lietuvos vicečempione, o po to du sezonus (2014 ir 2015 metais) iškovojo bronzos medalius. Verta prisiminti ir sėkmingą "Atlanto" pasirodymą UEFA Europos lygos turnyre 2014 metais. Tada "Atlanto" futbolininkai nukeliavo iki šių varžybų antrojo etapo. Tai pats didžiausias Klaipėdos komandos pasiekimas per visą jos istoriją.

2013 metais K. Sarsanija buvo pripažintas geriausiu Lietuvos futbolo A lygos treneriu.

Futbolo specialistas iš Rusijos, kaip niekas kitas, "Atlante" leido pasireikšti jauniems žaidėjams, suteikdamas jiems šansą atsiskleisti ne tik klube, bet ir užsienyje. 2013 metais į Lietuvos jaunimo (U-21) futbolo rinktinę buvo kviečiami net septyni esami ir keturi būsimi "Atlanto" futbolininkai. Šiuo metu Lietuvos nacionalinėje rinktinėje žaidžia trys buvę K. Sarsanijos auklėtiniai: Ovidijus Verbickas, Rolandas Baravykas ir Donatas Kazlauskas.

2017 metų viduryje K. Sarsanija jau kėlė sparnus į Sankt Peterburgą. "Zenit" klubo vadovybė, prisimindama jo ankstesnius nuopelnus, pasiūlė Konstantinui sporto direktoriaus pareigas. Patyręs futbolo specialistas tokiam pasiūlymui atsispirti negalėjo. Juolab, kad "Zenit" klubas kūrė ambicingus planus ne tik Rusijoje, bet ir Europoje. Kartu K. Sarsanija turėjo sumanymų ir Lietuvoje, kurioje jam labai patiko. Deja, staigi mirtis 2017 m. spalio 7 d. nusinešė į nežinią visas jo kūrybines svajones.

Sunkų laikotarpį išgyvenantis dabartinis "Atlantas" vėl ieško naujų sarsanijų. Deja...

Idėja įamžinti K. Sarsanijos atminimą kilo dviem Klaipėdos verslininkams: Vladimirui Razarionovui ir Nerijui Kosmakovui. Jie, pasitelkę daugiau žinomą trenerį pažinojusių žmonių, yra arti tikslo įgyvendinti savo sumanymą.

Atminimo lentą gamina žinomas skulptorius Gintautas Jonkus.

Štai ką apie K. Sarsanijos įamžinimo lentos atidengimo ceremonijos scenarijų "Vakarų ekspresui" papasakojo idėjos autorius ir už savo lėšas projektą finansavęs V. Razarionovas: "Atminimo lentą atidengsime prie įėjimo į centrinio stadiono administracijos pastatą spalio septintąją, 15 valandą, Noriu padėkoti miesto Savivaldybei ir asmeniškai Vytautui Čepui, daug prisidėjusiam prie šio garsaus trenerio atminimo įamžinimo. Į lentos atidengimo ceremoniją pakvietėme Konstantino artimuosius - tėvą Sergejų, seserį Tanią bei sūnų Denisą. Turėtų į Klaipėdą atvykti ir buvę K. Sarsanijos bendražygiai - Kazanės "Rubin" vyriausiasis treneris Kurbanas Berdijevas, Voronežo "Fakel" sporto direktorius Sergejus Savčenkovas ir kiti. Taip pat bus sužaistos ir simbolinės rungtynės tarp "Atlanto" ir buvusių K. Sarsanijos auklėtinių. Pastaroji komanda vilkės specialiai šiam įvykiui "Hummel" pasiūtą aprangą. Šią ekipą suburti patikėjome Lietuvos futbolo federacijos prezidentui Tomui Danilevičiui. Beje, rungtynės vyks du kėlinius po 15 minučių."

Mūsų turimomis žiniomis, tarp kviestinių svečių yra ir Rusijos futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Stanislavas Čerčesovas, dabar Jekaterinburgo "Ural" klube rungtyniaujantis Andrejus Paniukovas, Maskvos "Dinamo" bei Sankt Peterburgo "Zenit" klubų atstovai. Tiesa, jų atvykimui į Klaipėdą gali sutrukdyti įtemptas futbolo varžybų tvarkaraštis Rusijoje.

BRONZINĖ PLOKŠTĖ. Gargždai didžiuojasi Armino Narbekovo kojos pėdos atspaudu miesto centrinėje aikštėje.

Algirdo AURUŠKEVIČIAUS nuotr.

Atminimo lentos K. Sarsanijai atidengimas Klaipėdoje bus išskirtinis. Tai pirmas atvejis, kai taip Lietuvoje yra įamžinamas konkretus žmogus iš futbolo pasaulio.

Tiesa, panašus pagerbimas yra buvęs Gargžduose 2006 metais. Tada šio miestelio aikštėje prie Savivaldybės bronzinėje plokštėje buvo išlietas Gargžduose gimusio futbolininko, Seulo olimpinių žaidynių čempiono, Armino Narbekovo dešinės kojos pėdos atspaudas.

Kitais metais visus nustebinti žada senas tradicijas turintis Kybartų "Sveikatos" futbolo klubas. Kybartiečiai miesto stadione ketina pastatyti skulptūrą Kybartų futbolo patriarchui Vytautui Kochanauskui. Beje, jo anūkas Lukas Kochanauskas vieną sezoną (2011 m.) yra žaidęs ir Klaipėdos "Atlante".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder