Buriavimo apdovanojimuose – dėmesys jauniesiems buriuotojams

Buriavimo apdovanojimuose – dėmesys jauniesiems buriuotojams

Šį savaitgalį Lietuvos buriuotojų sąjunga (LBS) tradiciškai surengė Lietuvos buriuotojų apdovanojimus, kurie į Vaidilos teatrą šalies buriuomenę sukvietė apžvelgti didžiąsias sezono pergales, įvykius ir iniciatyvas. Net trys iš šių metų apdovanojimų buvo susiję su jaunųjų buriuotojų skatinimu ir treniravimu, keturiose kategorijose statulėlės įteiktos už profesionalumą ir atsidavimą buriavimo sportui, o dar du apdovanojimai pelnyti už buriuomenei svarbius darbus, iniciatyvas.

„Tradicine tapusi apdovanojimų ceremonija yra proga apžvelgti visą sezoną ir aukštai iškelti buriavimo sporto pasiekimų vėliavas. Renginys skirtas pažymėti aukščiausius sezono sportinius pasiekimus bei pasidžiaugti, įvertinti bendruomenės iniciatyvas, įgyvendintas idėjas, prisiminti ryškiausius šių metų įvykius. Viso to šiemet tikrai netrūko, todėl apdovanojimai ne tik leidžia džiaugtis šiandiena, bet ir teikia drąsos rytojui: ateinantį sezoną iškelti dar didesnę burę ar įgyvendinti dar didesnę idėją,“– sakė LBS prezidentas Naglis Nasvytis.

Metų buriuotoju išrinktas Raimondas Šiugždinis, pasaulio „X-35“ jachtų čempionate iškovojęs sidabrą su „Cool Water“ įgula, kuriai irgi atiteko kitas svarbus – Metų įgulos – titulas ir specialusis prizas nuo buriuotojų pergales jau daugelį metų palaikančio „Volfas Engelman“ bravoro – kvietimas apdovanojimą atšvęsti Kaune, „Volfas Engelman Studijoje“. Metų buriuotojų kategorijoje šiemet buvo nominuoti dar du stiprūs pretendentai: jau antrus metus pergalingą sezoną su jachtos „Raganosis“ įgula švenčiantis Saulius Pajarskas ir sėkmingą žmogaus už borto gelbėjimo operaciją su jachta „Ambersail“ Pietų vandenyne įgyvendinęs Linas Ivanauskas.

Metų buriuotoja tapusi dėl olimpinio kelialapio į 2020-ųjų Tokijo olimpiadą „Laser Radial“ jachtų klasėje kovojanti Viktorija Andrulytė, kuri šioje kategorijoje buvo nominuota kartu jauna perspektyvia buriuotoja Deimante Jarmalavičiūte, šį sezoną dalyvavusia Pasaulio jaunimo čempionate, Europos jaunimo čempionate, o LR čempionate laimėjusią 1-ąją vietą; ir Agne Stankute, drauge su „Esox“ įgula „Kuršių marių regatoje“ iškovojusia Lietuvos vicečempionės titulą.

Metų teisėjo titulas atiteko Rolandui Ženteliui, šiemet teisėjavusiam beveik visose LBS sezono regatose ir savo atsakingu, atsidavusiu darbu pakėliusiam Lietuvos buriavimo teisėjavimą į naują profesionalumo lygmenį.

Net trys apdovanojimai šiemet buvo susiję su jaunųjų buriuotojų ugdymu. Metų jauniausiu buriuotoju tapęs Radvilas Janulionis gavo išskirtinį prizą nuo olimpinės vicečempionės Gintarės Volungevičiūtės Scheidt – asmeninę treniruotę su G. Vlungevičiūte Scheidt Gardos ežere Italijoje. Metų treneriu šiemet išrinktas Klaipėdos buriavimo mokyklos „Žiemys“ treneris Marius Nagdasovas, dirbantis su jaunaisiais „Optimist“ buriuotojais, vaikams perduodantis ne tik buriuotojiškas žinias ir įgūdžius, tačiau ugdantis ir jų asmenybes.  Galiausiai, apdovanota buriuotojų iniciatyva „Optimizmo optimistams“, kurios dėka vos per kelias savaites buvo surinkta beveik 10 tūkst. eurų jaunųjų sportininkų treniruotėms „Optimist“ klasės jachtomis. Buriuojantis Andrius Mamontovas šiai iniciatyvai padovanojo net 3000 eurų; dar 1000 eurų skyrė ilgametis buriuotojų draugas bankas „Swedbank“ ir 800 eurų – „Cool water“ įgula.

Metų klubu šiemet pripažinta Lietuvos „RS-280“ jachtų klasės asociacija, šiemet Nidoje organizavusi „Lietuvos buriavimo klubų lygą“, kurios metu skirtingų klubų įgulos turėjo progą varžytis monotipiniais „RS-280“ klasės laivais ir kovoti dėl teisės atstovauti Lietuvai tarptautinėse šio formato varžybose.

Ryškiausiu buriuotojišku metų įvykiu išrinktas pačių buriuotojų pastangomis valstybiniu mastu įtvirtintos naujos burinių jachtų laivavedžių diplomavimo taisyklės. Pasak LBS atstovų, šios taisyklės yra sukurtos orientuojantis šiuolaikinius tarptautinius standartus bei tas jūrines valstybes, kurios gali pasigirti ilgamete sėkminga jūrine praktika.

Pretendentus devynioms nominacijoms siūlė visi bendruomenės nariai su pagrindimu, kodėl šie verti laimėti. Galutinius nominantų trejetukus, o iš jų – laimėtojus, renka specialiai apdovanojimams sudaryta komisija iš trijų Lietuvos buriuotojų sąjungos tarybos narių, keturių buriuotojų klubų atstovų ir  poros žiniasklaidos atstovų.

Metų buriuotojas, buriuotoja ir įgula buvo apdovanoti įspūdingomis burės formos stiklo taurėmis, kurių autorius – skulptorius Remigijus Kriukas. Visų nominacijų nugalėtojams taip pat buvo įteikti buriuotojų draugo „Sportland“ 100 eurų čekiai bei LBS 80-mečio albumai „Su Vėju“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder