Autokrosas Gargžduose: 4 "stogai" ir moterys

Autokrosas Gargžduose: 4 "stogai" ir moterys

Sekmadienį baigėsi dvi dienas trukusios automobilių sporto klubo „Žaibas“ ir Lietuvos „Lancia“ klubo organizuojamos autokroso varžybos, žiūrovams suteikusios daug gražių akimirkų.

Šeštadienį dieną vykusiame Lietuvos regioninių autokroso varžybų I etape bei Žemaitijos regiono atrankos varžybų I etape varžėsi 52 sportinių automobilių pilotai. Pirmąsias vietas savo automobilių klasėse iškovojo Robertas Janulis, Donatas Joniškis, Tomas Skrodenis, Karolis Petreikis, Žilvinas Patlaba, Petras Bartkus, Gedas Kirdeikis. Nepilnametis Dovanis Zarudnevas važiavo tik laikui, daugiau varžovų jo automobilio klasėje nebuvo.

Gargždų trasos ilgis - 900 metrų, joje 7 posūkiai. Sportininkai važiavo kelis ratus. Šiose varžybose buvo net keturi „stogai“ (kai automobilis verčiasi). Sakoma, jog krosas be 5 „stogų“ – ne krosas, blogas tas lenktynininkas, kuris neturėjo „stogo“.

„Įvykus avarijai teko šalinti automobilius su sportininkais iš trasos. Avarijų buvo, varžybas buvo smagu žiūrėti. Trasa buvo sudėtinga, nes lijo, buvo slidu. Sportininkams važiuojant tokiu greičiu ir su tokiomis padangomis reikėjo talento išlaviruoti kiekvieną posūkį. Važiuojant su džipu buvo momentų, kai negalėjai spausti „gazo“ pedalo, teko riedėti, būti mėtomai ir stengtis išlaviruoti kiekvienoje situacijoje. „Stogų“ buvo keturi, bet po to sportininkai toliau sėkmingai dalyvavo varžybose. Sužeidimai verčiantis automobiliams buvo nedideli“, - įspūdžiais dalijosi Evelina Strakšienė, šeštadienį talkinusi varžybų organizatoriams ir teisėjavusi.

Pirmą kartą Klaipėdos rajone vykusios naktinės autokroso lenktynės „Gargždų naktis“ turėjo daugiausia prizų.

Sekmadienį Gargždų trasoje toliau vyravo sportinė dvasia ir azartas. Pradinių klasių vaikai buvo vežami trasa, o 14-17 metų paaugliai patys vairavo automobilius. Vyko Klaipėdos rajono tarpmokyklinis vaikų čempionatas, kitaip sakant, edukacinis paauglių autokrosas. Be to, pirmą kartą Lietuvoje organizuotos edukacinės moterų autokroso varžybos „Gargždų diena“. Tiek moterys, tiek paaugliai vairavo patys, bet važiavo automobiliuose kartu su instruktoriais.

Paauglių autokrose varžėsi trijų mokyklų moksleiviai, iš viso 12 paauglių. Pirmą vietą laimėjo Gargždų „Vaivorykštės“ progimnazijos komanda, o asmeninėje įskaitoje pirmoji vieta atiteko Skirmantui Keršiui. Šios varžybos dėl rimto automobilio gedimo buvo nutrauktos.

Bene didžiausią šurmulį sekmadienį sukėlė moterų varžybos, sulaukusios net 16 dalyvių. Beje, norinčiųjų dalyvauti buvo daugiau, bet nebuvo techninių galimybių. Tik viena iš dalyvių moterų abejojo važiuoti ar nevažiuoti, mat tokio automobilio nebuvo išbandžiusi. Tačiau kai pasiryžo, išlipusi iš automobilio buvo labai patenkinta.

Moterys važiavo po du ratus trasoje. Buvo atrinktos trys greičiausios pagal laiką, kurios dalyvavo finale. Pirmą vietą iškovojo Renata Kleinauskaitė.

Tarp autokroso dalyvių buvo ir Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko žmona Inga Grubliauskienė, ir Gargždų policininkė Diana, ir klaipėdietė, grožio salono savininkė, šeštadienį teisėjavusi E. Strakšienė. Viena moteris specialiai atvyko atostogų į Lietuvą iš Norvegijos, kad galėtų dalyvauti šiose varžybose.

„Jeigu moterims patinka vairuoti, tokioje trasoje puiki galimybė pasireikšti ir išbandyti save, ko negali padaryti kiekvieną dieną. Esu sėdėjusi sportiniame automobilyje kaip keleivė. Tada viskas atrodo daug sudėtingiau. Kai važiuoji pati, nebejauti nei greičio, nei baimės. Trasoje mano pirmas sezonas, jau turėjau autoavariją (važiuodama 100 km/h greičiu trenkėsi į atitvarus. - Autor. past.), bet ji manęs neišgąsdino. Žinoma, tai nėra moteriškas sportas, bet tai labai geras dalykas, nes gali išmokti važiuoti sunkesnėmis sąlygomis“, - kalbėjo E. Strakšienė, mananti, kad trys vairavimo metai yra gana didelis stažas.

Žmoną į varžybas atlydėjęs V. Grubliauskas nesijaudino. „Laikausi kelių eismo taisyklių, manau, kad vairuoju protingai, bet kai Inga yra automobilyje, klyksmų ir šauksmų netrūksta. Ji baugi važiavimui. Vien tik sportinio automobilio garsas ją jau baugina. Neabejoju, kad užims vieną iš paskutiniųjų vietų, nes važiuos taip pat hiperatsargiai kaip ir kasdien vairuodama, lėtai ir sklandžiai. Norėčiau, kad ne pati vairuotų automobilį, bet kad koks geras lenktynininkas ją trasa vežtų. Tada, ko gero, iš tikrųjų pajustų, kas yra vairavimo teikiamas adrenalinas, kas yra tikras azartiškas vairavimas. Tada, kai mes važiuotume kartu, automobilyje būtų gerokai ramiau“, - kalbėjo meras.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder