Auksinis kamuolys Vilniaus mugei paruoštas Klaipėdoje

Auksinis kamuolys Vilniaus mugei paruoštas Klaipėdoje

Lietuvos krepšinio legendai Arvydui Saboniui skirta Skirmanto Leono Karalevičiaus knyga "Krepšinio pilnaties sapnas" - "bomba", kurią Sauliaus Jokužio spaustuvė-leidykla paruošė Tarptautinei Vilniaus knygų mugei.

"Krepšinis išgarsino Lietuvą. Niekas neatnešė mūsų šaliai daugiau garbės už Arvydą Sabonį", - vakar sakė S. L. Karalevičius, rankose spausdamas dar spaustuvės dažais kvepiantį grandiozinį leidinį, tiek savo turiniu, tiek formatu pretenduojantį tapti Lietuvos krepšinio enciklopedija.

Pavadinimas atėjo iš aukščiau

"Krepšinio pilnaties sapnas" - penktoji ir pati reikšmingiausia garbaus amžiaus sporto rašytojo gyvenimo knyga.

Tai išsami Lietuvos krepšinio įvykių apžvalga nuo prieškarinės Lietuvos laikų iki šių dienų, išskirtinį dėmesį skirianti "visų laikų geriausiam krepšininkui" Arvydui Saboniui. Didžiausio Lietuvos vyro sportinę karjerą S. L. Karalevičius suskirstė į tris periodus: Lietuvos (1971-1988 m.), Ispanijos (1989-1995 m.) ir NBA (1995-2003 m.). Juos apžvelgdamas ir analizuodamas leidinio sudarytojas žengia kur kas toliau: jis atveria Lietuvos krepšinio šlovės ištakas, prisimindamas pirmąjį garsų Lietuvos krepšininką Petrą Lubiną, atvedusį Lietuvos komandos draugus į pergalę Europos krepšinio čempionate dar 1939-aisiais, aprašo "Žalgirio" komandos lemtingas kovas ir perteikia krepšinio pasaulio panoramą Europoje, Australijoje, JAV.

Kurdamas A. Sabonio portretą rašytojas dokumentuoja ir sėkmes, ir nesėkmes, traumas ir jų pasekmes, asmenybės paveikslą papildo jautriais asmeninės biografijos intarpais.

Rengdamas leidinį S. L. Karalevičius surinko 400 knygų, apie 1 600 fotografijų ir unikalių dokumentų. 447 puslapių apimties knygoje yra tik dalis šio didžiulio archyvo. Leidinyje - 800 fotografijų, daugelis jų publikuojamos pirmą kartą. Tai išskirtiniai, unikalūs kadrai, kuriuos S. L. Karalevičius atrado užsienyje, gavo iš A. Sabonio šeimos asmeninių albumų.

S. L. Karalevičius įsitikinęs, jog Arvydas Sabonis yra didžiulė Dievo dovana Lietuvai, krepšiniui, jo šeimai. Knygos pavadinimas, anot autoriaus, taip pat iš aukščiausiojo atėjęs.

"Pirminis pavadinimas buvo visai kitoks, o "Krepšinio pilnaties sapnas" man tarsi nušvitimas atėjo. Jis - ne tik poetiškas, bet ir turi gilią prasmę. "Sapnas" - taip galima pavadinti mūsų ir Sabonio epochą, o "pilnatis", nes pilnaties sapnai pildosi", - sakė S. L. Karalevičius.

Krepšinio legendos 50-mečio jubiliejui dedikuotas "Krepšinio pilnaties sapnas" išleistas S. Jokužio leidykloje-spaustuvėje tik 500 egz. tiražu.

"Ši knyga - tai mūsų leidyklos auksinis kamuolys. Buvo didelė garbė savo darbu prisiliesti prie Lietuvos sporto simbolio", - džiaugėsi įmonės savininkas Saulius Jokužys, pakuodamas leidinius šešioliktajai Tarptautinei Vilniaus knygų mugei, vyksiančiai vasario 19-22 dienomis.

Pristatys 5 leidinius

Šiais metais savo veiklos 25-metį mininti S. Jokužio leidykla-spaustuvė Vilniaus knygos mugėje iš viso pristatys 5 skirtingo žanro leidinius. Šalia S. L. Karalevičiaus "Krepšinio pilnaties sapno", mugės lankytojai išvys reprezentacinį, nestandartiniu formatu išleistą gydytojo Jono Sąlygos fotoalbumą "Jūra nepozuoja".

S. Jokužio leidykla-spaustuvė šiuo metu vienintelė Lietuvoje gali išleisti Brailio raštu parašytą knygą. Mugėje ji pristatys unikalų lietuvių liaudies pasakos "Eglė žalčių karalienė" leidimą, kurį gali skaityti tiek matantieji, tiek aklieji. Iliustracijas pasakai piešė septyniolikmetė moksleivė Rūta Arlauskaitė, o dizainą kūrė G. Jurkienė.

Dar vienas S. Jokužio leidyklos-spaustuvės darbas - Dalios Bielskytės poezijos knyga "Vardas debesies", iliustruota šviesaus atminimo dailininko Arūno Mėčiaus kūriniais. Šią savaitę knyga įvertinta kaip geriausias formos ir turinio vienovės pavyzdys konkurse "Klaipėdos knyga 2014".

Meniška dvasia alsuoja ir Lino Žulkaus parengtas fotoalbumas "Albertas Žulkus. Teresė Žulkienė" apie du iškilius mūsų krašto tautodailininkus: nepralenkiamą medžio drožėją ir vieną ryškiausių lietuvių audėjų.

Akcentuodama, jog yra ne tik leidykla, bet ir spaustuvė, Vilniaus knygų mugėje S. Jokužio leidykla-spaustuvė pademonstruos išskirtinį savo produktą - kalendorius. Mugės lankytojai ir dalyviai galės dalyvauti kūrybinėse kalendorių dirbtuvėse ir patys susikurti savo kalendorių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder