"Atlanto" žygius po Europą prisimenant

"Atlanto" žygius po Europą prisimenant

Pernai Lietuvos vicečempionais tapę ir iškovoję teisę žaisti 2014-2015 m. UEFA Europos lygos turnyre Klaipėdos "Atlanto" futbolininkai birželio 23 dieną sužinos savo varžovus.

Į europinio lygio varžybas atlantiečiai sugrįžo po devynerių metų pertraukos. Prieš tai jie Europos turnyruose dalyvavo net šešis sezonus iš eilės.

Šiandien Klaipėdos "Akropolyje" (prie parduotuvės "Zara") atidaroma "Atlanto" sugrįžtuvėms į Europą skirta paroda. Jos autorius - buvęs ilgametis "Vakarų ekspreso" žurnalistas, futbolo istorikas ir kolekcininkas Algirdas Auruškevičius.

Kaip kilo idėja surengti šią parodą? - paklausėme žinomo futbolo metraštininko A. Auruškevičiaus.

Tiesiogiai stebėjau visas keturiolika rungtynių, kurias atlantiečiai Europoje žaidė 2000-2005 metais. Ne tik mačiau mūsų miesto futbolininkų žingsnius UEFA turnyruose, bet ir sukaupiau nemažai įvairių relikvijų iš tų susitikimų. Todėl nusprendžiau bent dalį jų parodyti visuomenei. Juolab kad "Atlantas" yra vienintelis Klaipėdos futbolo klubas, kada nors dalyvavęs UEFA varžybose.

Priminkite, su kokiais klubais atlantiečiams teko rungtyniauti prestižiniuose UEFA turnyruose.

"Atlantas" kovėsi su gilias futbolo tradicijas turinčių šalių atstovais. Tai Izmito "Kocaelispor" (Turkija), Bradfordo "Bradford City" (Anglija), Bukarešto "Rapid" (Rumunija), Lovečo "Litex" (Bulgarija), Grodzisko "Groclin" (Lenkija), Maskvos "Spartak" (Rusija) ir Railio "Rhyl" (Velsas) klubais. Debiutavo atlantiečiai Europoje 2000 metais UEFA "Intertoto" turnyre. Jie pirmajame etape pagal dvejų rungtynių rezultatus įveikė "Kocaelispor" futbolininkus. Deja, vėlesniais metais mūsų miesto ekipa gerais rezultatais nedžiugino - iš keturiolikos rungtynių atlantiečiai laimėjo vos trejas.

Kokie faktai iš tų susitikimų jums labiausiai įstrigo atmintin?

Be jokios abejonės pirmoji pergalė Izmite. Šiame nuo žemės drebėjimo nukentėjusiame Turkijos mieste "Atlantas" laimėjo rezultatu 1:0, o istorinį įvartį įmušė Martynas Karalius. Smagiai nuteikė ir pergalė 1:0 Klaipėdoje prieš Maskvos spartakiečius 2004 metais. O šiaip įdomių nutikimų per tuos metus buvo gana daug.

Kiek laiko truks jūsų paroda?

Iki liepos 4 dienos. Plačiau apie parodą ir eksponatus ketinu papasakoti birželio 24 d. 13 val. "Akropolyje". Kodėl susitikimui su parodos lankytojais pasirinkau šią dieną? Tądien jau žinosime atlantiečių varžovus šio sezono UEFA Europos lygos turnyre. Todėl bus galima pakalbėti ir apie tai. Primenu, kad "Atlantas" pirmąsias rungtynes žais liepos 3 d., o atsakomąsias - liepos 10 dieną.

Kalbino Paulius MATULEVIČIUS

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder