Apdovanoti Klaipėdos sporto lyderiai

Apdovanoti Klaipėdos sporto lyderiai

Ketvirtadienio vakarą į Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos konferencijų salę sportinius kostiumus pakeitę šventiniais apdarais rinkosi 2019 metais labiausiai sporto arenose žibėję Klaipėdos sportininkai, jų treneriai ir sporto bendruomenės nariai. Čia vyko iškilmingas šou programa praturtintas renginys "Klaipėdos miesto sporto apdovanojimai 2019".

Renginio pradžioje vaizdo sveikinimu Klaipėdos sporto bendruomenei gražių žodžių palinkėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, įkvepiančias kalbas rėžė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir Savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė.

Tuoj po jų prasidėjo įvairių nominacijų paskelbimas ir apdovanojimas.

Šįkart renginys, kurį kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe organizavo už sporto renginius mieste atsakinga Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla, išsiskyrė tuo, kad nugalėtojams buvo įteiktos specialiai šiam renginiui iš bronzos ir granito išlietos skulptūrėlės.

"Pati skulptūra - sėkmės ir sparnuotos pergalės simbolis", - sakė šios skulptūros autorius Alfonsas Lekavičius.

Pasak šio renginio organizatoriaus Dariaus Raišučio, dėl šių išskirtinių skulptūrėlių sportininkų apdovanojimai įgauna didesnį svorį.

"Sportininkai namuose turi daugybę įvairių taurių, medalių ir apdovanojimų. Norėjosi sugalvoti kažką išskirtinio, kad sportininkams tapti šio renginio laureatu būtų dar didesnė garbė", - akcentavo D. Raišutis.

Dešimtuke - visi "Viesulo" auklėtiniai

Geriausiu tarp olimpinių sporto šakų sportininkų pripažintas graikų-romėnų imtynių atstovas Paulius Galkinas. Šis Artūro Ševelkovo auklėtinis pasaulio suaugusiųjų čempionate liko per plauką nuo olimpinio kelialapio - užėmė septintąją vietą. Jei šiose pirmenybėse jis būtų patekęs į šešetuką, būtų užsitikrinęs kelialapį į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.

Antroje olimpinių sporto šakų dešimtuko sąrašo vietoje atsidūrė boksininkė Ana Starovoitova. Mindaugo Kulikausko auklėtinė Europos moterų bokso čempionate užėmė devintąją vietą.

Būtent pirmąsias dvi vietas dešimtuke užėmę vyras ir moteris gavo vardines skulptūrėles ir buvo pripažinti olimpinių sporto šakų metų sportininku ir sportininke.

Dar į olimpinių sporto šakų dešimtuką pateko du sunkiaatlečiai: Arnas Šidiškis (treneris Bronislavas Vyšniauskas, Europos suaugusiųjų čempionate iškovota 11 vieta) ir Irmantas Kačinskas (tr. Bronislavas ir Ramūnas Vyšniauskai, Europos susaugusiųjų čempionate užimta 13 vieta), penki imtynių atstovai: Mantas Knystautas (tr. A. Ševelkovas, pasaulio suaugusiųjų čempionate užimta 15 vieta), Lukas Krasauskas (tr. Sergejus Kasimovas, Europos suaugusiųjų čempionate buvo keturioliktas), Kornelija Zaicevaitė (tr. Olegas Voitechovskis, Europos čempionate iškovota 14 vieta), Martynas Nemsevičius (tr. A. Ševelkovas, Europos jaunimo iki 23 metų čempionate buvo arti medalių - penktas), Meda Ančerytė (tr. A. Ševelkovas, pasaulio jaunių čempionate iškovota 7 vieta) ir meninės gimnastikos atstovė Maja Gaiduk (tr. Viktorija Petrova ir Valentina Bagrijeva, pasaulio jaunimo čempionate pratimo su kamuoliu rungtyje užėmė dešimtąją vietą).

Visi šie olimpinių sporto šakų dešimtuko sportininkai yra Klaipėdos "Viesulo" sporto centro auklėtiniai.

Neolimpinių sporto šakų dešimtukas

Neolimpinių sporto šakų dešimtuko sąrašo viršūnėje atsidūrė pasaulio kikbokso čempionas ir įvairių tarptautinių kovų turnyrų nugalėtojas, 2019 metų "Vakarų ekspreso" rinkimų "Metų klaipėdietis" laimėtojas Sergejus Maslobojevas (treneris Andrius Šipaila).

Po jo yra pasaulio kultūrizmo ir fitneso modelių kategorijos čempionė Olga Kolesova (tr. Svetlana Pugachova).

Čia taip pat pirmąsias dvi vietas dešimtuke užėmę vyras ir moteris gavo vardines skulptūrėles ir buvo pripažinti neolimpinių sporto šakų metų sportininku ir sportininke.

Dar į neolimpinių sporto šakų dešimtuką pateko Europos muaythai kovų čempionas Dominykas Dirkstys (tr. Vadimas Gridiajevas), Europos fitneso čempionės Marina Legenzova ir Jana Zykienė (tr. Marina Legenzova) bei penki karatistai: Rima Lisinskaitė (tr. Diana Mačiūtė, Europos suaugusiųjų čempionė), Evantas Gužauskas (tr. Lukas Kubilius ir Vladimiras Silvaško, pasaulio karatė čempionato, kuris vyksta tik kas ketverius metus, be svorio kategorijų 6 vietos laimėtojas), Dominykas Juškevičius (tr. Lukas Kubilius, Europos karatė čempionato trečios vietos laimėtojas), Diana Mačiūtė (Europos karatė suaugusiųjų čempionato KATA rungties bronzos medalio laimėtoja) ir Erika Rukšėnaitė (tr. L. Kubilius ir Asta Dauskurtė, Europos suaugusiųjų čempionate liko penkta).

Tiek olimpinių sporto šakų dešimtukus, atsižvelgdama į 2019 metų sportinius rezultatus pagal tam tikrus nuostatus ir skaičiavimo lentelę, rinka Klaipėdos sporto taryba.

Balsavo ir miestiečiai

Dar aštuonios nominacijos: "Metų vyrų komanda", "Metų moterų komanda", "Metų treneris", "Metų trenerė", "Metų sporto renginys", "Metų jaunasis sporto talentas", "Metų sporto meistras" ir "Už nuopelnus neįgaliųjų sportui" buvo paskelbtos "Vakarų ekspreso" "Facebook" paskyroje ir visi skaitytojai bei sporto bendruomenės nariai paspaudimu "Patinka" (angl. "Like") galėjo išreikšti savo nuomonę.

Nugalėtoją lėmė 50 proc. internetu balsuojančių žmonių ir 50 proc. komisijos, sudarytos iš Klaipėdos sporto tarybos balsai.

Buvo tokių nominacijų, kur miestiečių ir Sporto tarybos nuomonė išsiskyrė ir galiausiai svarstyklės pakrypo kita linkme.

Pavyzdžiui, internetiniame balsavime "Metų trenerio" nominacijoje žmonės nugalėtoju norėjo matyti "Shodan" klubo prezidentą ir trenerį Luką Kubilių, tačiau po Sporto tarybos balsavimo svarstyklės pakrypo į "Dragūno" rankinio komandos vyr. trenerio Artūro Juškėno pusę. Jis ir pripažintas "Metų treneriu".

Metų trenerės laurai atiteko "Okinavos" karatė kiokušin sporto klubo prezidentei ir trenerei Dianai Mačiūtei.

Metų sporto renginiu pripažintas šią vasarą pačioje Klaipėdos miesto širdyje, Teatro aikštėje, vykęs tarptautinis moterų tinklinio turnyras "Amber Cup-Kredito garantas". Jo įgyvendinimui į Klaipėdos teatro aikštę buvo atvežta 9 sunkvežimiai smėlio (150 kubinių metrų). Pirmasis toks turnyras Lietuvoje pritraukė elitines tinklinio komandas iš Europos ir pasaulio. Renginį organizavo Klaipėdos pliažo tinklinio klubas ir Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla.

Metų vyrų komando" laurai atiteko "Dragūno" rankininkams (tr. A. Juškėnas), 2019 metais devintą kartą tapusiems šalies čempionais. Šioje nominacijoje jiems aršiai priešinosi Klaipėdos "Amber Queen" tinklininkai, pirmą kartą Klaipėdos istorijoje iškovoję Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) taurę ir aukščiausiosios tinklinio lygos Lietuvos čempionų titulą.

Metų moterų komanda pripažinta Klaipėdos "Viesulo SC - Dragūno" moterų komanda (vyr. tr. Auksuolė Stropienė), šalies I lygos pirmenybėse iškovojusi aukso medalius.

Metų jaunosios talentės laurai atiteko Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtinei Justei Jocytei (tr. Ramunė Kumpienė). Ji labai daug prisidėjo, kad Lietuvos jaunių merginų (iki 16 metų) rinktinė iš Europos krepšinio čempionato grįžtų su sidabro medaliais. Be to, ji pateko į Europos čempionato geriausių žaidėjų penketą ir tapo rezultatyviausia čempionato žaidėja. Tuomet J. Jocytei buvo vos 13 metų, o ji kovėsi su šešiolikmetėmis. Šiuo metu J. Jocytė pakviesta mokytis ir žaisti Vilerbano ASVEL krepšinio akademijoje Prancūzijoje.

Už nuopelnus neįgaliųjų sportui išskirtine skulptūrėle apdovanotas Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos atstovas Mindaugas Jurkša (tr. Valerijus Murašovas). Jis 2019 m. Europos kurčiųjų čempionate rutulio stūmimo rungtyje iškovojo sidabro medalį, o pasaulio kurčiųjų žiemos čempionate toje pačioje rungtyje pelnė bronzą. Sportininkas prieš 2 metus dalyvavo kurčiųjų olimpinėse žaidynėse ir iškovojo 3 vietą.

"Metų sporto meistrės" nominacijos laurai atiteko irklavimo sporto atstovei Vidai Stačkutei - Šatienei. Ji 2019 m. iš pasaulio irklavimo meistrų čempionato Vengrijoje grįžo pasidabinusi 4 aukso medaliais.

Padėka už gyvenimo nuopelnus

Už viso gyvenimo nuopelnus Klaipėdos miesto sportui apdovanotas nusipelnęs dviračių sporto treneris, olimpinių čempionų, pasaulio čempionų ir rekordininkų ugdytojas Narsutis Dumbauskas.

2018 metais per savo 80-ąjį jubiliejų buvo apdovanotas Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) Sporto garbės kryžiumi už nuopelnus Lietuvos sportui.

N. Dumbauskas - išties iškili sporto asmenybė. Jis išugdė būrį tituluotų dviratininkų: Seulo olimpinius čempionus Gintautą Umarą (buvo ir pasaulio čempionas) ir Artūrą Kasputį, pasaulio dviračių treko sidabro medalių laimėtoją Mindaugą Umarą, Joną Romanovą, Remigijų Lupeikį, bronzos medalininką Vasilijų Špundovą ir Europos dviračių treko čempionatų laimėtojus Liną Balčiūną, Tomą Vaitkų, Aivarą Baranauską, pasaulio jaunimo dviračių sporto čempioną Algirdą Vaitkų ir daugelį kitų.

Jo auklėtiniai ne kartą gerino pasaulio rekordus.

Nuo 2001 metų N. Dumbauskas ėjo Klaipėdos miesto mero pavaduotojo pareigas, taip pat buvo Lietuvos dviračių sporto federacijos vykdomojo komiteto narys.

1995 metais jam už nuopelnus buvo įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius, 2008 metais - Kūno kultūros ir sporto departamento I laipsnio ordinas su grandine už nuopelnus Lietuvos sportui, 2008 metais - Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Olimpinė žvaigždė.

Už ypatingus nuopelnus Klaipėdos miestui garbės piliečio vardas N. Dumbauskui suteiktas 2002 m. liepos 26 dieną.

41-erius metus dirbdamas Klaipėdos miesto švietimo įstaigų treneriu bei direktoriumi, N. Dumbauskas dalyvavo sprendžiant ir vykdant dviračių treko bei dviračių sporto mokyklos projektavimo bei statybos darbus.

"Retas kuris žmogus gali pasigirti miestui paliekantis tokį statinį. Tik Narsučio dėka buvo suburtas visas kolektyvas, galėjęs pasiekti tokių rezultatų", - sakė garsiausias N. Dumbausko auklėtinis, olimpinis čempionas Gintautas Umaras.

Deja, dėl prastos sveikatos N. Dumbauskas renginyje dalyvauti negalėjo, tad jo apdovanojimą atsiėmė artimieji.

Padėka už svarų indėlį Klaipėdos miesto meninėje ir sportinėje veikloje, miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje įteikta Klaipėdos universiteto "Leaderdance" šokėjų kolektyvui ir jos vadovei Bronelei Švitrienei.

Renginį paįvairino šokių ir muzikos pasirodymai: "Ritmas kitaip", "Ustin ir Ieva" ir "Hit Kick".

Išrinko metų sporto kadrą

Renginio metu buvo eksponuojama Klaipėdos sporto fotografijų paroda.

Visi norintieji galėjo siųsti su Klaipėdos sportu susijusias fotografijas ir dalyvauti Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos skelbtame sporto nuotraukų konkurse. Dalyvavo panoro 16 autorių, pateiktos 77 nuotraukos, o parodai buvo atrinkti bei eksponuojami 33 darbai.

Komisija išrinko tris, jų nuomone, verčiausius metų sporto kadro autorius. Daugiausia dėmesio sulaukė Luko Šakio, Virginijos Kesminės ir Andrejaus Zelevo fotografijos. Galiausiai po diskusijų ir svarstymų nugalėtojo laurai atiteko A. Zelevo kadrui "Visiška B'avarija".

Nuotraukoje, kurioje užfiksuota žirginio sporto akimirka, puikiai atspindima emocija, dramatiškumo ir nesuvaidintos tikrovės jausmas. Nuotraukoje pavaizduotas šalia kliūties suklupęs ir dramatiškai dėl išlikimo kovojantis žirgas bei jo raitelė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder