80-ąjį gimtadienį švenčiantis Anatolijus Nikitinas: "Sportas - mano gyvenimo variklis"

80-ąjį gimtadienį švenčiantis Anatolijus Nikitinas: "Sportas - mano gyvenimo variklis"

Prieš tris dešimtmečius nuolat laikraščių puslapiuose mirgėjusiai ir sporto laurus Tarybų Sąjungoje skynusiai klaipėdiečių Nikitinų šeimai - didelė šventė. Šios sportiškosios šeimos galva Anatolijus Nikitinas švenčia 80-ąjį gimtadienį.

"Sportas - mano gyvenimo variklis. Visada smagu atstovauti savo šaliai, miestui. Mes su žmona Irena Klaipėdos garbę sporto varžybose giname jau daugiau nei 50 metų. Tai išties įspūdinga. Dar sveikatos ir energijos yra, tad tikiuosi, kad pavyks iškovoti ir naujų pergalių", - "Vakarų ekspresui" sakė jubiliatas.

Pasiteiravus, ar jaučia laiko lėkimą, A. Nikitinas tik nusišypsojo ir pasakė: "Širdyje jaučiuosi bent 20 metų jaunesnis, visgi pasas išduoda mano tikrąjį amžių. Jaučiuosi energingas, sveikas ir žvalus. Juk sveikata - didžiausias turtas."

Netrukus jis pridūrė: "Dar galiu aktyviai gyventi, sportuoti ir skinti medalius. Užauginta ir nauja sportininkų karta - vaikai, anūkai ir proanūkiai. Visi mano gyvenimo metai - gražūs ir kupini neišdildomų sporto įspūdžių. Ko gi man daugiau norėti?"

Sportinis charakteris - iš mamos

A. Nikitinas gimė 1940 metų gegužės 3 dieną Murmanske (Rusija), tačiau jį gyvenimas atvedė į Klaipėdą ir čia su žmona Irena santuokoje gyvena jau daugiau nei 50 metų.

1981 metais Nikitinai pirmą kartą buvo pripažinti sportiškiausia Lietuvos šeima. Vėliau šį titulą apgynė dar devynis kartus, skynė vieną po kito laurus aštuoniose skirtingose sporto šakose, per savo sportinę karjerą yra sukaupę arti tūkstančio įvairių trofėjų: medalių, taurių, prizų.

SU TROFĖJAIS. Anatolijus ir Irena Nikitinai su savo iškovotais medaliais. "Su žmona Irena fotografavomės su prijuostėmis, ant kurių sukabinti medaliai. Visų sukabinti negalėjome, kitaip pečiai nebūtų išlaikę tų medalių arba nuotraukoje nebūtų matęsi mūsų kūnų - tik medaliai", - šypsodamasis "Vakarų ekspresui" pasakojo Anatolijus Nikitinas.

"Nikitinų šeima garsėjo visoje Tarybų Sąjungoje. Ši šeima mums atnešė ne tik medalių, bet ir džiaugsmo akimirkų", - ne kartą yra teigęs kadaise miesto sporto reikalus kuravęs Aleksandras Ponimatkinas.

Nikitinų šeimos gyvenime sportas ir šiomis dienomis užima itin svarbią vietą - pastaraisiais metais jie skina vieną po kito aukso medalius įvairiuose veteranų plaukimo čempionatuose ir tarptautiniuose turnyruose. Užfiksuota ir šalies rekordų.

Anatolijus nuo jaunystės buvo universalus sportininkas: lankė biatloną, septyniose sporto šakose iškovojo medalius. Jis - žiemos daugiakovės sporto meistras, kandidatas į kulkinio šaudymo ir vasaros universalios daugiakovės sporto meistrus.

Jo mama Klavdija Silina iki 1939 metų sėkmingai dalyvavo kalnų slidininkų varžybose Murmansko mieste. Ji šiame regione buvo viena iš lyderių. Tikriausiai iš savo mamos Anatolijus ir paveldėjo sportininko charakterį ir pergalių alkį. Jis visada nori būti pirmas ir visa tai jau yra įaugę į kraują.

"Kitaip negaliu. Toks jau esu. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be sporto, be nuostabių pergalių emocijų", - pabrėžė jubiliatas.

Apdovanojo Algirdas Brazauskas

Nikitinų šeimos pasiekimai išties įspūdingi: daugkartiniai Tarybų Sąjungos ir Lietuvos čempionai ir prizininkai, Baltijos šalių laureatai, įvairių tarptautinių turnyrų nugalėtojai.

Nikitinų šeima ne kartą buvo apdovanota ženkliukais, pagyrimo diplomais, garbės raštais įtakingiausių valdžios atstovų už nuopelnus vystant kūno kultūrą ir sportą. Jie daugybę kartų lankėsi pas tuometį ministrą pirmininką šviesaus atminimo Algirdą Brazauską, buvo dažni svečiai Tarybų Sąjungos ir Lietuvos sporto komitetuose.

ŠAUNUOLIS. Anatolijus Nikitinas yra pasaulio lietuvių žaidynių čempionas ir prizininkas, Lietuvos plaukimo veteranų rekordininkas. Per sportinę karjerą, neskaičiuojant kitų šeimos narių medalių, asmeninėse varžybose yra iškovojęs apie 160 medalių. Jo 2015 metais pasiektas 200 m plaukimo krūtine rekordas nepagerintas iki šiol.

A. Nikitinas už sporto trenerio pasiekimus buvo apdovanotas Tarybų Sąjungos sporto komiteto ženklu ir pagyrimo raštu, taip pat ne kartą pagerbtas Lietuvos Vyriausybėje, buvo apdovanotas ir "Žalgirio" sporto draugijos.

Nikitinų šeima anksčiau medalius skynė ir tinklinio, šaudymo iš šautuvo, slidinėjimo, jūrų trikovės, žiemos trikovės, universalios daugiakovės, lengvosios atletikos bei kovinės daugiakovės varžybose.

Anatolijus pabrėžė, kad būtent sportas ir užsispyrimas išugdė ir vaikų valią. Jie baigė mokslus aukštosiose mokyklose ir įsitvirtino gyvenime.

ISTORIJA. Anatolijus Nikitinas ir jaunystėje buvo aktyvus sportininkas. 1975 metais Leningrado srities Vyborgo mieste vykusiose Tarybų Sąjungos pirmenybėse tapo žiemos daugiakovės prizininku. Tada jis 3 taškais viršijo sporto meistro normatyvą.

Vyriausioji dukra Irena, kuri yra dukart Tarybų Sąjungos čempionė kovinės ir karinės daugiakovės varžybose, baigė Kauno kūno kultūros akademiją (dabar - Lietuvos kūno kultūros akademija), vėliau ir Policijos akademiją. Dabar Amerikoje užsiima verslu.

Sūnus Anatolijus, universalios ir kovinės daugiakovės laureatas, baigė Kauno technologijos universitetą ir taip pat JAV užsiima verslu.

Jauniausioji dukra Ilona, kuri neturėjo lygių žiemos trikovės varžybose, o dabar skina laurus plaukimo varžybose, dirba Klaipėdos miesto universitetinėje ligoninėje.

Vyriausiasis Nikitinų šeimos atstovas Anatolijus pasidžiaugė, kad sportiškoji šeima per daugybę metų tapo dar gausesnė.

"Turiu penkis anūkus, du proanūkius. Tikiuosi, kad apie jų pasiekimus sporto arenose išgirsime dar ne kartą. Mūsų šeimoje sportas - įaugęs į kraują", - šypsodamasis sakė Anatolijus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder