20 metų skambiausiai Kauno „Žalgirio“ pergalei

20 metų skambiausiai Kauno „Žalgirio“ pergalei

Balandžio 22 d. Kauno „Žalgirio“ klubas minės gražų jubiliejų. Sukaks 20 metų nuo jo triumfo Eurolygos finale. 1999 m. Kauniečiai neturėjo tiek žvaigždžių, kiek jų varžovai finalo ketverto varžybose - Pirėjo „Olympiakos“ ir Bolonijos „Kinder“ klubai.

Tačiau, pasak trenerio Jono Kazlausko, „Žalgiris“ buvo tikra komanda. Dar vienas žalgiriečių pasiekimas buvo tai, kad jie sugrąžino į Europą gražų krepšinį.

Su žmonų palyda

Pirmą ir kol kas vienintelį Eurolygos čempiono titulą „Žalgiris“ iškovojo savo debiutiniame sezone.

Debiutantai drebino Eurolygą visą sezoną - kauniečiai buvo savo grupių lyderiai tiek pirmajame, tiek antrajame etapuose, užtikrintai laimėjo aštuntfinalio bei ketvirtfinalio serijas. Užbaigti darbą reikėjo Vokietijoje, Miuncheno arenoje.

Prieš kelionę puikią repeticiją žalgiriečiams surengė „Šiaulių“ krepšininkai, kuriuos Lietuvos krepšinio lygos pusfinalyje pavyko įveikti tik 90:89. Į Miuncheną komanda išvyko balandžio 19 d., užsakomuoju reisu iš Vilniaus. Palaikyti gerą nuotaiką padėjo tai, kad kartu su žaidėjais į Vokietiją išskrido jų žmonos. Be to, Miuncheno arenoje susirinko maždaug 500 aistruolių iš Lietuvos.

Pusfinalyje balandžio 20 d. žalgiriečiai susitiko su „Olympiakos“. „Per Eurolygos rungtynes mes, manau, parodėme, kad galime nugalėti bet kokius varžovus“, - sakė puolėjas Tomas Masiulis.

Dabar jis dirba „Žalgirio“ trenerių štabe kartu su kitu 1999 m. komandos nariu - tuometiniu kapitonu Dariumi Maskoliūnu.

„Bus baisu, bet viskas baigsis gerai“, - prieš pusfinalį prognozavo Algimantas Pavilonis, tais metais ėjęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigas. Baigėsi gerai ir net baisu nebuvo.

Žalgiriečiai pirmavo visas rungtynes ir nugalėjo Pirėjo klubą 87:71. 19 taškų surinko Entonis Buvis (Anthony Bowie), 15 - Dainius Adomaitis.

Tajesas Ednis (Tyus Edney) pridėjo 13 taškų ir 6 rezultatyvius perdavimus. Varžovų gretose pasižymėjo vidurio puolėjas Draganas Tarlačas, kurio sąskaitoje buvo 15 taškų.

Jauni ir ištroškę

„Ypač pavyzdingi mūsų puolimas ir gynyba buvo pirmame kėlinyje. Mums visą laiką sako - jūs naujokai, o po kiekvienų laimėtų rungtynių tvirtinama, jog tai buvo geriausios mūsų rungtynės.

Norėčiau, kad taip mums pasakytų ir po ketvirtadienio rungtynių“, - svarstė „Žalgirio“ treneris Jonas Kazlauskas. Balandžio 22 d., ketvirtadienį, kauniečiai finale metė iššūkį čempiono titulą gynusiam „Kinder“ klubui. Šis pusfinalyje 62:57 įveikė kitą Bolonijos ekipą - „Teamsystem“.

Predragas Danilovičius ir Antuanas Rigodo (Antoine Rigaudeau) buvo garsiausios, bet ne vienintelės varžovų žvaigždės. Bolonijos orkestrui vadovavo vienas garsiausių Europos trenerių Etorė Mesina (Ettore Messina).

J.Kazlauskas prieš rungtynes sakė, kad daug lems psichologija: „Kinder“ norės išsaugoti savo titulą, o mums svarbu tai, kaip juos slėgs ta mintis. Mes esame jauni, ištroškę ir labai ilgais nagais.“

J.Kazlausko asistentas Algirdas Brazys teigė, kad pusfinalio mačas su „Olympiakos“ turėjo išgąsdinti „Kinder“ žaidėjus: „Savo žaidimu ir rungtynių rezultatu jiems įvarėme daug baimės. Jie mūsų bijos labiau nei mes jų.“

Finale beveik pasikartojo pusfinalio scenarijus - „Žalgiris“ vėl atrodė visa galva pranašesnis už varžovus. Antroje mačo pusėje jis buvo sukaupęs 19 taškų persvarą.

Tuo, kad pusfinalio scenarijus visiškai nepasikartotų, pasirūpino A.Rigodo. Prancūzas įsisiautėjo, skirtumas tirpo, kol priešpaskutinę minutę sumažėjo iki 5 taškų. Visgi tuomet E.Buvis smeigė tritaškį, kauniečiai atsikvėpė lengviau ir laimėjo 82:74.

E.Buvis su 17 taškų vėl buvo rezultatyviausias žalgiriečių gretose. Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju buvo pripažintas T.Ednis, mače su „Kinder“ pelnęs 14 taškų ir atlikęs 6 rezultatyvius perdavimus.

Beje, T.Ednis po finalo vos nuėjo iki komandos autobuso, nes drabužinėje koją sutraukė mėšlungis.

Po 12 taškų pridėjo Saulius Štombergas bei Iržis Zidekas. „Kinder“ neišgelbėjo A.Rigodo surinkti 27 taškai.

Tikrasis krepšinio grožis

„Čia, Miunchene, „Žalgiris“ buvo tikra komanda. Jeigu matėte abejas mūsų rungtynes, atrodė, jog visi 10 vyrų yra aikštelėje. Ir visi žaidė taip, kaip reikia, visi dirbo savo darbą.

Per tas dvejas rungtynes buvo vienintelis stabtelėjimas - finalo rungtynių su „Kinder“ pabaigoje mūsiškiai jau pradėjo galvoti apie pergalę, tos mintys lindo į galvą, norėjo jie to ar ne.

Ir pradėjome žaisti ne savo žaidimą. O visą kitą laiką tai buvo komanda - nebuvo jokio skirtumo, kuris įmes ar dar ką nors padarys“, - sėkmės receptą nurodė J.Kazlauskas.

Debiutantų pergalė Eurolygoje buvo ne šiaip smagi sensacija. „Žalgiris“ pabandė pakeisti Europos krepšinio tendencijas. Prieš jo triumfą beveik visos stiprios komandos didžiausią dėmesį skirdavo gynybai, rungtynės būdavo labai nerezultatyvios, tai paliudijo ir pusfinalio mačas tarp Bolonijos ekipų.

O „Žalgiris“ abejose finalo ketverto rungtynėse peržengė 80 taškų ribą. „Mes norime rodyti gražų krepšinį. Greitam, atletiškam ir agresyviam žaidimui krepšininkų mums užtenka. Tiesa, taip žaidžiant mums gali ir nepasisekti, bet drausti žaisti tokį krepšinį būtų nesąmonė“, - dar prieš pusfinalį sakė J.Kazlauskas.

1999-ųjų pergalė iki šiol išlieka skambiausia „Žalgirio“ istorijoje. O sugrįžimo į Eurolygos ketvertą reikėjo laukti beveik du dešimtmečius - iki 2018 m.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder