Stebėkite paskaitą internetu: "Karo belaisvių stovyklos Klaipėdoje 1945 – 1949 m."

Stebėkite paskaitą internetu: "Karo belaisvių stovyklos Klaipėdoje 1945 – 1949 m."

Stebėkite internetu paskaitą Karo belaisvių stovyklos Klaipėdoje 1945 – 1949 m.: Vytautui Tininiui (1959 – 2015) atminti.

Pranešimą skaitys ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto narys, Lietuvos Jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas.

Dainius Elertas:

"Pokario Klaipėdoje veikė viena didžiausių Karo belaisvių stovyklų „lageris Nr.57“. Iš viso, iki jos uždarymo, čia kalėjo apie 53 710 belaisvių. Tarp jų būta ne tik vokiečių, bet ir latvių, austrų, čekų. Belaisvių stovykla turėjo kelis padalinius mieste ir toli nuo jo, kurie atliko skirtingus uždavinius. Uostamiesčio belaisviai valė griuvėsius, atkūrinėjo įmones, statė namus, žvejojo, augino gyvulius ir apdirbinėjo žemę. Belaisviai parengė pirmuosius pokarinės Klaipėdos miesto planus. Jų indėlis kuriant pokario Klaipėdą dar nepakankamai įvertintas. Taip pat buvo nutylimi tamsieji gyvenimo karo belaisvių stovykloje puslapiai"

Pretekstu šiai temai tapo Vytauto Tininio rengta knyga. Istorikas buvo pažadėjęs šį rudenį pristatyti Karo belaisvių stovyklų „lageris Nr.57“ tyrimus „Vakariuose su senąja Klaipėda“. Deja, sunkiai ligai netikėtai nutraukus gyvybės siūlą sumanymui nebuvo lemta išsipildyti. Todėl apibendrinti paskutinio Vytauto Tininio tyrimo rezultatus ir pasidalinti savo įžvalgomis sutiko jam talkinęs Dainius Elertas.

Stebėkite paskaitą internetu:

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder