Senoji Šilutė per praeities objektyvą

Senoji Šilutė per praeities objektyvą

Rubrika "Senoji Vakarų Lietuva" pradeda publikacijų ciklą, kuriame skaitytojus supažindinsime su senosiomis Vakarų Lietuvos miestų bei miestelių fotografijomis. Pirmojoje publikacijoje siūlome Jums pasivaikščiosi senosios Šilutės miesto gatvėmis.

Šilutė - miestas, įsikūręs buvusioje skalvių genties teritorijoje. Žemės aplink Šilutę ir toliau į šiaurę ir rytus buvo vadinamos Lamata ar Lamotė. Per šias žemes Kryžiuočių ordino laikais (XIV a. – 1525 m.) Šilutės seniūnijos teritorijpje ėjo kelias iš Tilžės į Klaipėdą.

1511 m. įkurta smuklė, apie kurią susidarė Šilokarčemos gyvenvietė. XVI a. pr. atsikūrė Verdainė, 1540 m. joje gyveno 27 šeimos. 1566 m. pastatyta Verdainės evangelikų liuteronų bažnyčia. 1588 m. įsteigta Verdainės parapijinė mokykla su biblioteka. 1540 m. įkurta Žibų gyvenvietė, kurioje gyveno amatininkai. Nuo XVI a. antros pusės Šilokarčema (vok. Heydekrug) ėmė garsėti savaitiniu turgumi, į kurį suvažiuodavo žvejai, žemdirbiai, amatininkai, pirkliai ne tik iš gretimų apylinkių, bet ir iš Žemaitijos, Kuršių Nerijos, Rusnės ir kt.

Dujų gamykla, pastatyta 1907 m.


Turgus Šilokarčemoje. XX a. pr.


Dvaro rūmai ir "Germanijos" viešbutis aikštės pietryčių kampe. 1908 m. E.Hofmano nuotr.


Stoties gatvė. Baptistų bažnyčia. 1905 m.

Šilokarčemos turgaus aikštės rytų šonas. 1902 m. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder