Tomas Rinkevičius apie vaikystę, mokyklą ir svajones

Tomas Rinkevičius apie vaikystę, mokyklą ir svajones

"Vaikystėje buvau labai aktyvus vaikas. Pamenu, kad vienu metu lankiau net penkis skirtingus sporto būrelius: futbolą, tinklinį, stalo tenisą, šachmatus ir krepšinį. Vėliau naktimis per televiziją stebėti NBA finalai tarp "Chicago Bulls" ir "Utah Jazz" komandų man sužadino didelę svajonę tapti profesionaliu krepšininku", - sakė daugiau nei dešimtmetį profesionaliuose Lietuvos ir užsienio klubuose krepšinį žaidęs, o vėliau krepšinio trenerio amato ėmęsis Tomas Rinkevičius.

Žemaitijos miestelyje - Rietave - augęs T. Rinkevičius savo vaikystę pamena kieme, kai su draugais žaisdavo įvairius žaidimus.

Už teisybę - pokalbis su auklėtoja

"Iš ryto išeidavau į kiemą ir sportuodavau su draugais iki vėlyvo vakaro. Namo grįždavau tik trumpam pavalgyti ir vėl žaisdavau su kiemo draugais.

Pamenu, kad per šaltesnius ar lietingus orus su vyresniais kiemo draugais taip norėdavome žaisti krepšinį, kad net slapčia per palėpę ir avarinį išėjimą patekdavome į mokyklos sporto salę ir sportuodavome tol, kol sutems. Sporto salė būdavo užrakinta, bet rasdavome išeičių į ją patekti. Jei būtų pagavę, būtų mus nubaudę, tačiau taip rizikuoti vertė didžiulė aistra krepšiniui.

Dabar man sunku suprasti, kad ir savo vaikus, kai jie net gražiausią vasaros dieną nori sėdėti namuose ir žaisti kompiuteriais, telefonais įvairius žaidimus, užuot laiką leidę kieme ar sporto salėje. Mano vaikystėje priversti vaikus sėdėti namuose buvo kažkas neįmanomo", - "Savaitės ekspreso" rubrikai "Vaikystėje aš svajojau būti..." sakė T. Rinkevičius.

Pasiteiravus, ar mokyklos laikais dažnai krėsdavo išdaigas ir ar tėvams prieš mokytojus tekdavo raudonuoti, T. Rinkevičius atsakė: "Tikrai nebuvau blogas mokinys ar labai jau išdykęs, tik tėvai pasakojo, kad mokytojams visada mėginau įrodyti savo teisybę. Dėl to tėvams ne kartą teko kalbėtis su auklėtoja."

Pokalbininkas prisimena, kad krepšinį pradėjo lankyti maždaug šeštoje klasėje ir pajuto, kad tai artima jo širdžiai sporto šaka.

Tomas Rinkevičius vaikystėje buvo garbanius. Šalia sėdi vyresnėlė sesuo Gražina. Asmeninio archyvo nuotr.

"Ūgiu nepasižymėjau, tad visada sau vietą aikštėje tekdavo išsikovoti vikrumu, greičiu ir sumanumu. Kovotojo charakteris ir noras nugalėti visada mane stūmė ir iki šiol stumia į priekį. Aš augau tais laikais, kai vyko garsieji Kauno "Žalgirio" ir Maskvos CSKA mūšiai. Mano šeima buvo sportiška, tad visada prie TV ekranų stebėdavome šias dvikovas ir svajodavau, kad kada nors ateityje ir aš žaisiu Kauno "Žalgiryje", - vaikystės prisiminimais dalijosi T. Rinkevičius.

Ragavo legionieriaus duonos

Jis per karjerą rungtyniavo Lietuvos, Prancūzijos, Austrijos, Ukrainos, Danijos ir Baltarusijos krepšinio čempionatuose, o trenerio duonos ėmė ragauti 2012 metais. Kaip treneris daugiausia laiko (beveik 6 iš 8 metų) jis praleido treniruodamas Klaipėdos "Neptūną", du sezonus - Pasvalio "Pieno žvaigždžių" ekipą. 2019-2020 metų sezone jam buvo patikėtos "Neptūno" vyr. trenerio pareigos, tačiau 2020 metų vasario pradžioje "Neptūną" supurtė permainų vėjai ir su T. Rinkevičiumi klubas atsisveikino.

Jis septynerius metus dirbo Kazio Maksvyčio asistentu ir padėjo uostamiesčio klubui pakilti į neregėtas aukštumas: 2013, 2018 ir 2019 metais iškovojo LKL bronzos medalius, 2014 metais tapo LKL vicečempionu ir itin sėkmingai debiutavo prestižiškiausiame Senojo žemyno krepšinio turnyre - Eurolygoje.

Tomas Rinkevičius (su kamuoliu) su Rietavo mokyklos krepšinio rinktine. Asmeninio archyvo nuotr.

"Kai buvau žaidėjas, svajojau apie Eurolygą ir joje tvyrančią neapsakomą atmosferą. Žaidžiant pačiam to padaryti nepavyko, bet džiaugiuosi, kad tai pajutau dirbdamas treneriu Klaipėdoje. Neapsakomas jausmas buvo Belgrade pamatyti triukšminguosius "Crvena Zvezda" krepšinio sirgalius. Tai - neapsakoma žodžiais", - akcentavo T. Rinkevičius.

Jis pats anksčiau profesionaliai žaidė krepšinį ir aikštėje buvo išties pastebimas. Rietaviškis rungtyniavo Mažeikių „Naftos“, Kauno „Atleto“, Kėdainių „Nevėžio“, Šiaulių „Šiaulių“, Kauno „Aisčių“, Panevėžio „Techaso“ ir Palangos „Naglio“ komandose. Taip pat keletą sezonų savo jėgas išbandė Prancūzijos, Austrijos, Ukrainos, Danijos ir Baltarusijos čempionatuose. Pastarajame Tomas tapo Baltarusijos čempionu. Taip pat jis gali didžiuotis dukart tapęs ir Europos studentų čempionu.

Stipriausioje Lietuvos lygoje – LKL Tomas iš viso rungtyniavo 11 sezonų. T. Rinkevičius dar žaisdamas krepšinį galvojo apie trenerio karjerą, nes studijavo Lietuvos kūno kultūros akademijoje (LKKA, dabar – Lietuvos sporto universitetas) ir įgijo krepšinio trenerio specialybę.

„Kartu su Kaziu Maksvyčiu studijavome LKKA, esame kartu ir gyvenę. Puikiai pažįstame vienas kitą. Kazys – puikus krepšinio specialistas. Tą įrodo ir jo pasiekimai ne tik su jaunimo rinktinėmis, bet ir su klubinėmis komandomis. Džiugu, kad šis treneris, pasiekęs skambių pergalių, išliko toks pat draugiškas ir paprastai bendraujantis kaip ir jaunystėje. Tai taip pat didelis pliusas. Tas paprastumas ir šiltas bendravimas padeda prisitraukti sėkmę“, – sakė T. Rinkevičius.

Pasiteiravus apie tolesnius krepšinio planus, T. Rinkevičius atsakė: „Stebiu krepšinio situaciją. Koronavirusas daug kam pakoregavo planus. Yra daug nežinomybės.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder