Planetos čempionas Albinas Nausėda: "Man sportas - lyg vaistas nuo visų ligų"

Planetos čempionas Albinas Nausėda: "Man sportas - lyg vaistas nuo visų ligų"

"Sportas man atvėrė plačius horizontus: esu išmaišęs daugybę pasaulio šalių, tarp tolimesnių mano lankytų vietų - Naujoji Zelandija, Kanada, Amerika, Australijoje buvau net du kartus. Net sunku perteikti žodžiais, kiek yra patirta džiugių sporto emocijų", - "Savaitės ekspresui" pasakojo daugkartinis pasaulio ir Europos sunkiosios atletikos veteranų čempionas bei planetos rekordininkas klaipėdietis Albinas Nausėda.

Šiemet sukako lygiai 60 metų, kaip šis 83 metų tituluotas atletas visa galva pasinėrė į sportą ir jo sūkuryje sukasi iki šiol.

Ir ne šiaip sau sukasi, o vis dar sugeba skinti aukščiausius planetos veteranų sunkiosios atletikos čempionatų laurus.

"Puikiai pamenu, kaip prieš 60 metų užsikabinau už sunkiosios atletikos, o Lietuvos čempionu pirmą kartą tapau 1961 metais. Dabar savo gyvenimo be sporto net neįsivaizduoju. Su siaubu pamenu, kaip per karantiną buvo užvertos sporto salių durys, sėdėjau namuose, nuoširdžiai laikiausi karantino, tad net sąnariai sustingo, nebegalėjau pavaikščioti, kenčiau skausmus. Be sporto negalėčiau gyventi. Drąsiai galiu sakyti, kad man sportas - geriausias vaistas nuo visų ligų", - akcentavo A. Nausėda.

Vėliau tituluotas klaipėdietis neiškentė ir pats iš šluotos koto bei svarmenų susikonstravo štangą.


"Turėjau 2,5 kg svarmenų, pritvirtinau juos ant šluotos koto su lipnia juosta ir bandžiau treniruotis. Lietuvos sunkiosios atletikos vyr. treneris Vincas Šlevinskis ir Bronislavas Vyšniauskas man į Angliją atsiuntė štangos grifą, svarmenų. Tiesiog jiems pasakiau, kad sporto salės uždarytos ir jie pasisiūlė padėti. Malonu, kad sunkiosios atletikos bendruomenė tokia draugiška ir vieninga", - akcentavo A. Nausėda.

Dar ir teisėjas

A. Nausėda kelerius metus gyvena tarp Anglijos ir Lietuvos. Iš pradžių Anglijoje jis dirbo konditerijos fabrike, o vėliau, išėjęs į pensiją, padėdavo tvarkyti vienos anglų šeimos kiemą - rudenį grėbdavo lapus, kitu metu prižiūrėdavo tvarką. Jau bemaž dešimtmetį jis šioje šalyje nebedirba, tačiau daug laiko praleidžia lietuvių pamėgtoje šalyje.

"Man lietuviškos pensijos gyvenimui ir sportui neužtenka. Esu užsidirbęs vadinamąją Anglijos kredito pensiją. Dėl šios priežasties pavyksta keliauti po pasaulį ir atstovauti Lietuvai aukščiausio rango varžybose. Žinoma, kad padeda ir šeimos nariai bei geri žmonės. Juk iš pensijos į tokias tolimas keliones - į Ameriką, Australiją ar Naująją Zelandiją - taip paprastai nenuvyksi", - teigė tituluotas veteranas.

Jis pasidžiaugė, kad grįžęs į Lietuvą visada gali nemokamai ateiti pasitreniruoti į Klaipėdos sunkiosios atletikos sporto centrą. Čia jam sudarytos visos sąlygos tobulėti.

Dažnai šį tituluotą veteraną galima pamatyti per Klaipėdoje vykstančias sunkiosios atletikos varžybas.

"Mane pakviečia teisėjauti. Džiugu, kad nepamiršta ir vertina. Visada malonu suktis sunkiosios atletikos sportininkų bendruomenėje", - pabrėžė jis.

Mintys apie dopingo skandalą

Pasiteiravus jo nuomonės apie Lietuvos sunkiosios atletikos bendruomenę purtantį dopingo skandalą, A. Nausėda atsakė: "Aš dopingo niekada nesu vartojęs ir galiu pabrėžti, kad Bronislavą Vyšniauską pažįstu daugiau nei 30 metų, niekada nėra siūlęs nei man, nei sporto salėje sportuojantiems sportininkams. Manau, kad čia yra daugiau politiniai žaidimai: juk sunkiaatlečiai nuolat vežė Europos, pasaulio čempionatų medalius, Aurimas Didžbalis iškovojo net olimpinį medalį, tad kažkam tikriausiai suvirpino pavydo stygas.

Albinas Nausėda (kairėje) jaunystėje žiemomis kartu su sporto draugais Bronislavu Vyšniausku (viduryje) ir neseniai anapilin iškeliavusiu galiūnu Raimondu Zenkevičiumi maudydavosi net apledėjusioje Baltijos jūroje.

Galbūt tokiais būdais norima susidoroti, galbūt kažkam Vyšniauskas neįtiko ir panašiai. Bet pažiūrėkite iš kitos pusės: kiek Bronius Vyšniauskas vaikų ir jaunimo ištraukė iš gatvės ir atvedė į sportą, kiek iš jų išaugo dorais ir išsilavinusiais žmonėmis. Yra didžiulis būrys sunkiaatlečių, kurie baigė studijas Klaipėdos universitete. Ir įgijo ne tik bakalauro, bet ir magistro laipsnius. O kiek pasiekta džiugių pergalių, kiek garsintas Lietuvos vardas... Lengviausia yra teisti žmones, tačiau aš siūlyčiau pažiūrėti į gerus darbus ir į sporto pergales. Jų skaičius - iškalbingas."

Rašė Anglijos spauda

Tokio garbingo amžiaus sulaukęs, tačiau energija, šmaikštumu ir gera nuotaika net jaunimą pranokstantis sunkiaatletis šiuo metu dienas leidžia Klaipėdoje ir teigė, kad visada miela būti gimtinėje.

"Gražu gimtojoje šalyje. Jei ne sportas, gyvenčiau sau ramiai iš užtarnautos pensijos ir nesukčiau sau galvos. Visus uždirbtus pinigus aukoju sportui - esu sporto fanatikas. Būtent varžybos man suteikia jėgų ir entuziazmo gyventi. Negalėčiau visą dieną gulėti lovoje ir nieko neveikti. Tai ne mano būdui", - pripažino A. Nausėda.

Paklausus, ar svetimos šalies gyventojai jį priėmė svetingai ir ar nesijaučia vienišas, čempionas atrėžė: "8 metus praleidau jūroje, todėl esu pripratęs prie įvairių šalių. Be to, daugybę valstybių apkeliavau būtent sportuodamas. Tačiau, kad ir kaip būtų, man Lietuva mieliausia ir gražiausia. Anglijoje galima uždirbti pinigų ir laisvai, nevaržomai gyventi. Tačiau man nepatinka ta šalis, jos nuolat dirbtinai besišypsantys žmonės. Be abejo, būna ten niūrių dienų, kartais ten pasijunti vienišas. Anksčiau į poeziją nebuvau linkęs, o Anglijoje pradėjau net eilėraščius kurti."

Apie A. Nausėdą daugybę kartų rašė Lietuvos spauda, tačiau jis atkreipė dėmesį ir Anglijos žurnalistų dėmesį.

"Prieš daugiau nei dešimtmetį, kai dirbau Anglijos konditerijos fabrike, direktoriaus paprašiau leisti man dirbti viršvalandžius, kad galėčiau užsidirbti pinigų varžyboms. O šis atsakė: "Ne, neleisiu dirbti. Geriau nupirksiu bilietą kelionei." Direktorius apie mane skaitė laikraščiuose. Apie mano pasiekimus rašė Anglijos vietinė spauda", - pasakojo klaipėdietis.

Anglai ragino startuoti už jų valstybę, bet atsisakiau. Kai per varžybas išgirstu savo šalies himną - net suvirpa širdis. Nepakartojamas ir už jokius pinigus nenuperkamas jausmas", - teigė čempionas.

Titulų - galybė

A. Nausėdos iškovotų trofėjų kolekcijoje - net 13 planetos pirmenybių aukso medalių, 12 Europos čempiono titulų, po dukart jis tapo Europos žaidynių ir Anglijos čempionato nugalėtoju bei gali didžiuotis keturis kartus skynęs pasaulio senjorų sporto žaidynių, vadinamųjų veteranų olimpiadų, nugalėtojo laurus.

Jam prieš kelerius metus buvo įteiktas unikalus profesionalo ženklelis ir lentelė už tai, kad klaipėdietis per savo karjerą daugiau nei dešimt kartų yra tapęs Europos čempionu.

"Tokią profesionalo lentelę ir ženklelį gauna tik tie, kurie per karjerą surenka 50 taškų. Už kiekvieną Europos čempiono titulą yra skiriama po 6 taškus, tad mano taškų kraitis - 60", - tuomet džiaugėsi A. Nausėda.

Dabar Europos čempionatų aukso medalių kraitis padidėjo iki 12 aukso medalių, o taškų suma - iki 72.

Garbaus amžiaus sunkiaatletis daugybę kartų įvairiose meistrų amžiaus grupėse gerino Europos ir pasaulio rekordus. Net penki pasaulio rekordai yra išlikę iki šiol. Keli jų - nepagerinti daugiau nei 20 metų.

Pavyzdžiui, iki šiol niekas nesugebėjo pasiekti A. Nausėdos rekordo, užfiksuoto 1998 metais Portlande (Amerika). Tuomet klaipėdietis pasaulio čempionate dalyvavo 60-64 metų sunkiaatlečių grupėje ir rovimo veiksmu iškėlė 60 kg, stūmimo veiksmu - 80 kg, dvikovės suma - 140 kg.

Anūkas - senelio pėdomis

A. Nausėda pasidžiaugė, kad jo pėdomis keliauja ir penktoje klasėje besimokantis anūkas Herkus. Jis neseniai varžėsi Panevėžyje vykusiose sunkiosios atletikos varžybose ir tapo prizininku.

"Įdomus sutapimas, kad senelis ir anūkas dalyvavo tose pačiose varžybose, tik Herkus - vaikų grupėje, o aš - tarp veteranų. Abu iškovojome medalius. Anūkui tai istorinis įvykis. Smagu ir seneliui. Malonu, kad jaunajai kartai galiu rodyti deramą pavyzdį. Visada jam bandau pabrėžti sporto naudą. Smagu, kai jaunoji karta stengiasi, ugdo savo charakterį ir tai galiausiai atsiperka su kaupu - yra iškovojamos saldžios pergalės. Tas jausmas, kai tampi čempionu ir tau įteikia medalį, neapsakomas žodžiais", - pabrėžė A. Nausėda.

Jam pasitenkinimo teikia ir tai, kad yra tam tikras savo gimtojo miesto - Klaipėdos - ambasadorius.

"Juk sportininkai savo pergalėmis reprezentuoja ne tik miestą, bet ir visą šalį. Anglijoje daugelis domėjosi iš kur aš esu. Visiems su pagarba sakiau, kad esu iš Klaipėdos, kad esu lietuvis ir tuo didžiuojuosi", - akcentavo A. Nausėda.

"Sporto salė mano antri namai - bendrai sudėjus čia esu praleidęs ne ką mažiau laiko, nei namuose", - teigė Albinas Nausėda.

Albino Nausėdos iškovotų trofėjų kolekcijoje - net 13 planetos pirmenybių aukso medalių, 12 Europos čempiono titulų, po dukart jis tapo Europos žaidynių ir Anglijos čempionato nugalėtoju bei gali didžiuotis keturis kartus skynęs pasaulio senjorų sporto žaidynių, vadinamųjų veteranų olimpiadų, nugalėtojo laurus.

"Juk sportininkai savo pergalėmis reprezentuoja ne tik miestą, bet ir visą šalį. Anglijoje daugelis domėjosi iš kur aš esu. Visiems su pagarba sakiau, kad esu iš Klaipėdos, kad esu lietuvis ir tuo didžiuojuosi", - akcentavo Albinas Nausėda.

Daugkartinis Europos ir pasaulio, olimpinis senjorų sunkiosios atletikos čempionas Albinas Nausėda anksčiau buvo jūrininkas, tad iki šiol per Jūros šventę pasipuošia jūreivio apranga.

Redakcijos archyvo nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder