Omanas - Alacho pabučiuota šalis

Omanas - Alacho pabučiuota šalis

"Sveiki atvykę į frankincenso žemę", - toks užrašas pasitinka atvykusiuosius į Salalah oro uostą Omane. Frankincensas - tai kvapni bosvelijos medžių derva, kuri nuo seniausių laikų smilkoma šventų ritualų ir apeigų metu, naudojama medicinoje, kosmetikoje, parfumerijoje.

Istorinis į UNESCO sąrašą įtrauktas Frankincenso kelias buvo pagrindinis mūsų kelionės tikslas. Norėjome pamatyti ir pajusti medžius, kurie dovanoja pasauliui vertingąją dervą, apčiuopti ir užuosti, kuo skiriasi frankincenso dervos, kurių priskaičiuojama daugiau kaip dvi dešimtys rūšių.

Pabaiga. Pradžia čia

Frankincensas žinomas ir naudojamas mažiausiai penkis tūkstančius metų. Dieviško aromato smilkalus per savo religines apeigas degino senovės egiptiečiai ir hebrajai, graikai ir romėnai.

Pasakojama, kad Egipto faraonė Hatshepsut organizavo ekspediciją į Punto žemę, kad atsivežtų frankincenso medžių į Egiptą, ir pasodino bosvelijų medelius Deir el Bahari šventyklos terasose. Biblijoje aprašoma Sabos karalienės ir Izraelio karaliaus Saliamono meilės istorija, kuri užsimezgė plečiant prekybos frankincensu ryšius.

Frankincensas buvo viena iš trijų ypatingųjų dovanų, kuriomis trys išminčiai apdovanojo kūdikėlį Jėzų. Paskui Betliejaus žvaigždę atsekę Rytų išminčiai užgimusiam Dievo sūnui įteikė aukso, miros ir smilkalų, t. y. frankincenso. Auksas simbolizavo Dievo galybę. Mira siejama su laidotuvių apeigomis, todėl nurodė į būsimą nukryžiavimą. Smilkomo frankincenso aromatas sietas su apvalymo apeigomis.

Medžio pienas

Kryžiaus žygių dalyviai viduramžiais atvežė frankincensą iš Jeruzalės į Europą. Čia jis pradėtas vadinti frankincensu - "frankų smilkalais" ir iki šių dienų yra viena iš svarbiausių bažnytinių smilkalų sudedamųjų dalių. Arabiškas frankincenso pavadinimas yra "luban" (al luban) ir reiškia "medžio pieną".

Iš tiesų, įpjovus bosvelijų medelio žievę, ištrykšta skysti, baltos spalvos lašeliai, į pieną panaši medžio sula. Nedidelis 4-8 cm ilgio ir 5 cm pločio medžio žievės lopinėlis nudreskiamas specialiu buku įrankiu "mengaff" labai atsargiai, nepažeidžiant medienos. Nuo karščio per dvi tris savaites sula sukietėja. Tada derva surenkama ir vėl nulupama naujai susiformavusi žievelė.

Įpjovus bosvelijų medelio žievę, ištrykšta skysti, baltos spalvos lašeliai, į pieną panaši medžio sula.

Per sezoną tokiu būdu iš vieno medžio surenkama apie 2-4 kg dervos. Iš vieno medžio derva renkama apie 5-7 metus. Po to daroma tokios pat trukmės pertrauka. Atiduoti dervą medis gali sulaukęs ne mažiau kaip 10 metų. Gyvena bosvelijų medžiai apie 300-500 metų.

Pažvelgti į šiuos ištverminguosius ilgaamžius turėjome progos natūralioje bosvelijų augavietėje Wadi Dawkah, kuri tęsiasi apie 5 kilometrus, tačiau medžių joje nėra taip daug, kaip įsivaizdavome. Pasak gido, bosvelijų medžiai pastaruoju metu stipriai nyksta dėl klimato atšilimo, nes gausėja medžius graužiančių vabzdžių. Žalos bosvelijų medžiams Omane pridaro ir kupranugariai, nuėdantys jų lapus ir šakas.

Laimei, omaniečiai investuoja į bosvelijų giraičių plėtrą. Šalia natūralios augavietės, aptvertame maždaug vieno kvadratinio kilometro plote, valstybės iniciatyva pasodinta dar apie 5 tūkstančius bosvelijų medžių. Tiesa, šie medeliai dar jauni (apie 15 metų amžiaus) ir nedideli. Rezervatas yra saugomas UNESCO. O ir patys omaniečiai, turintys žemės Dofaro regione, sodina bosvelijų giraites. Mūsų gidas su pasididžiavimu parodė savo pusbrolio pasodintus medelius ir žemę, kurioje jis pats ketina įveisti bosvelijų plantaciją.

Bosvelijų medžiai Omane užauga iki maždaug 5 metrų aukščio, bet gali siekti net 10-12 metrų.

Užaugintas saulės, akmenų ir vėjo

Škotų botaniko Johno Boswello vardu pavadinti bosvelijų medžiai Omane užauga iki maždaug 5 metrų aukščio, bet gali siekti net 10-12 metrų. Žydi šie medžiai žiemą ir žiedai pakeičia net tris spalvas. Iš pradžių jų viduriukas būna geltonas, vėliau oranžinis-raudonas ir galiausiai tamsiai raudonas. Kovo mėnesį medžiai subrandina vaisius - žalias uogytes.

Frankincenso derva pradedama rinkti balandžio 30 d. ir baigiama spalį. Gegužės mėnesį surinkta laikoma prastesnės kokybės, birželį geresnė, geriausia yra liepą-rugpjūtį (kai akščiausia temperatūra, apie 50 laipsnių karščio), rugsėjį-spalį - vėl prastesnė.

 

 

Pažymėtina, kad bosvelijų medis turi keletą rūšių: "bosvellia sacra" auga tik pietinėje Arabijos pusiasalio dalyje - Jemene ir Omane, "boswellia carteri" - Afrikoje (Somalyje, Etiopijoje), "boswellia serrata" - Indijoje.

Visi šie medžiai auga labai ribotoje buveinėje. Jiems reikalingas itin sausas, akmenuotas dirvožemis, tam tikras kiekis drėgmės, vėjas ir didelis karštis. Omane frankincenso medžiai auga Dofaro regione, kuris yra šalies pietvakariuose tarp Jemeno, Arabijos jūros ir Saudo Arabijos. Jų augavietė tęsiasi nuo jūros iki Hadžaro kalnų. Vieta išskirtinė tuo , jog ją iš Indijos pasiekia negausūs musoniniai lietūs, vėsūs vėjai, čia yra karšta ir sausa.

Priklausomai nuo augavietės skiriasi frankincenso dervos spalva ir kokybė. Salalah mieste lankėmės Frankincenso muziejuje. Jame išskiriamos keturios pagrindinės Omane augančių "boswellia sacra" medžių dervų rūšys: tamsiai ruda derva vadinama šabi, šviesiai ruda - najdi, geltona - šazri, o pati šviesiausia, aukščiausios kokybės balta derva vadinama hojari.

 Stovai - smilkyklės drabužiams smilkyti.

Maistas ir vaistas

Šviesią dervą omaniečiai naudoja maistui. Ja gardinamas vanduo, dervos gabalėliai kramtomi kaip kramtomoji guma, kuri stiprina dantenas ir dantų kaulą. Tamsesnės spalvos dervos skirtos smilkyti. Nuo seniausių laikų frankincensas smilkomas kaip auka dievams. Tikima, kad frankincenso dūmas vienintelis gali sujungti fizinį žmogaus kūną su Dievu.

Manyta, kad frankincenso dūmas išvaro piktąsias dvasias. Juo buvo smilkomi ligoniai ir mirusieji. Sakoma, kad Romos imperatorius Neronas per savo mylimosios laidotuves sudegino visą vienerių metų frankincenso derlių.

Vienas iš Didžiosios Britanijos aromaterapijos mokyklos korifėjų Robert Tisserand pažymi, kad blogosios dvasios - tai ne kas kita kaip fizinėmis negaliomis pasireiškiančios manijos, baimės, nerimas ir stresas. O frankincenso aromatas yra natūralus antidepresantas.

Jam antrina kitas žymus aromaterapeutas Gabrielis Mojay, kuris rekomenduoja frankincensą naudoti esant nervinei įtampai, emociniam išsekimui. Anot mokslininko, frankincensas nuramina mintis, suteikia ramybės, padeda sutelkti dėmesį, suteikia daugiau sąmoningumo, padeda išsilaisvinti nuo praeities prisirišimų.

Vokiečių aromaterapeutas Kurtas Schnaubelt siūlo smilkalinės bosvelijos eterinį aliejų vartoti nusilpus imuninei sistemai, sergant astma ir depresija. Moksliniais tyrimais pagrįstas teigiamas frankincenso poveikis gydant artritą. Pastaraisiais metais ypač daug mokslinių tyrimų atliekama tiriant frankincenso gydomąsias galias sergant vėžiu.

Grožio ritualais garsėjusios egiptietės naudojo frankincensą kosmetikoje ir parfumerijoje. Nustatyta, kad frankincensas iš tiesų gerina odos tonusą, lėtina raukšlių atsiradimą. Frankincenso eterinis aliejus yra vienas iš pagrindinių kvepalų ingredientų.

Omane iki šių dienų drabužiai kvėpinami smilkant juos frankincensu. Tam omaniečiai gamina specialius stovus - smilkykles. Ant medinio stovo pakabinamas drabužis, o apačioje po juo pastatoma smilkyklė, arba jau apsirengus apžergiamas nedidelis stovas su smilkykle ir dūmas persismelkia į drabužius, sykiu apvalydamas ir fizinį bei eterinį žmogaus kūną, atbaidydamas vabzdžius ir virusus. Gal net koroną...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder