Mūsų tautietis Čikagoje tiesia krepšinio tiltus tarp Lietuvos ir Amerikos (II)

Mūsų tautietis Čikagoje tiesia krepšinio tiltus tarp Lietuvos ir Amerikos (II)

Tęsiame interviu su Čikagoje gyvenančiu ir ten krepšinį mėgstančius lietuvius aktyviai vienijančiu mūsų kraštiečiu Aurimu Matulevičiumi. Aurimas jau du dešimtmečius už Atlanto yra tikras savo gimtosios šalies ambasadorius, į krepšinio treniruotes ir varžybas suburiantis tūkstančius Čikagoje gyvenančių lietuvių.

Tęsinys. Pradžia "Savaitės ekspreso" Nr. 19

Čikagos lietuvių krepšinio lygos (ČLKL) įkūrėjas, prezidentas, Čikagoje veikiančios "Lituanicos" krepšinio akademijos treneris, krepšinio stovyklų Amerikoje organizatorius su "Savaitės ekspresu" sutiko pasidalyti ne tik savo kasdienių darbų epizodais, bet ir papasakojo daug smagių nutikimų bendraujant su NBA žvaigždėmis.

Pažintis su Kobe Brajantu

Vienas iš jų, kone labiausiai įstrigusių A. Matulevičiaus atmintin, - susitikimas su šviesaus atminimo NBA žvaigžde Kobe Brajantu. Šių metų vasario mėnesį sraigtasparnio avarijoje žuvusi NBA legenda daugelio krepšinio mylėtojų širdyse ilgai išliks kaip iškili neeilinio talento krepšinio asmenybė.

A. Matulevičius pats įsitikino, kad K. Brajantas buvo ne tik itin talentingas žaidėjas, tačiau ir itin šiltas bei pagarbą kitiems jaučiantis žmogus.

"Tai tikras savo srities profesionalas", - sakė 43 metų Čikagoje gyvenantis lietuvis.

Jis su šia krepšinio žvaigžde susipažino per legendinio krepšinio trenerio Filo Džeksono atsisveikinimo rungtynes.

"Dar prieš rungtynes aš priėjau prie Kobės Brajanto ir paprašiau nusifotografuoti. Prieš mane jis pasirašė keliems žmonėms ir su jais nusifotografavo. Tačiau jis man patapšnojo per petį ir tarė: "Po rungtynių, dabar aš bėgu dirbti savo darbą. Po rungtynių, žmogau, nusifotografuosime po rungtynių..." Ir nubėgo daryti apšilimo. Atvirai pasakius, aš nieko ir nebesitikėjau...

Aurimas Matulevičius yra ne tik Čikagos lietuvių krepšinio lygos įkūrėjas, prezidentas, bet ir Čikagoje veikiančioje "Lituanicos" akademijoje moko jaunimą krepšinio paslapčių, o vasaromis Amerikoje organizuoja krepšinio stovyklas.

Tačiau Kobė Brajantas po rungtynių sutiko mane koridoriuje, priėjo ir tarė: "Dabar galime nusifotografuoti. Aš sakiau tau, kad tai padarysime po rungtynių." Likau nustebęs ir sužavėtas, net kūnu bėgiojo šiurpuliukai...

Tai man įstrigo giliai atmintin", - mąsliu balsu ir didžiuodamasis NBA legenda smagų nutikimą pasakojo A. Matulevičius.

Anot jo, panaši istorija įvyko ir su kita NBA žvaigžde Lebronu Džeimsu.

"Stovi būrys apsaugininkų, ir staiga komandos autobuso link žingsniuoja Lebronas. Mes jau norėjome eiti prie jo, tačau apsaugininkai, nužvelgę mus piktais žvilgsniais, tarė: "Net nebandote artintis." Tačiau susitiko mūsų su Lebronu Džeimsu žvilgsniai, ir jis suprato, kad noriu nuotraukos. Tada jis pats patraukė į šoną apsaugininkus ir mes nusifotografavome. Tai man buvo kažkas "vau".

Yra tekę Lebroną Džeimsą kalbinti po rungtynių ir drabužinėje. Tada aš pasiėmiau fotoaparatą ir mes su draugu į rūbinę įėjome "a la" žurnalistai. Kai iš rūbinės išėjo būrys žurnalistų, mes likome ir Lebroną prakalbinti padėjo Žydrūnas Ilgauskas. Tada jis rėžė: "Lebronai, tark kelis žodžius mano chebrytei." Mūsų klausimai buvo apie Žydrūną Ilgauską. Lebronas sakė, kad yra labai dėkingas Ilgauskui už tai, kad Lietuvos krepšininkas jam padėjo ir rūpinosi tuo metu, kai jis buvo komandos naujokas. Ši NBA žvaigždė mums sudarė paprasto ir šilto žmogaus įspūdį. Kai su panašiomis žvaigždėmis lieki akis į akį, tada jie tampa visai kitokie nei tada, kai aplink būriuojasi žurnalistai ar sirgaliai. Dingsta išgąstis, susikaustymas ir net patys žvaigždūnai ima klausti, kaip sekasi, ką tu veiki ir panašiai. Per NBA Visų žvaigždžių rungtynes esu nusifotografavęs ir su Čarlzu Barkliu, Redžiu Mileriu, Medžiku Džonsonu ir kitais", - "Savaitės ekspresui" pasakojo Čikagoje gyvenantis lietuvis.

Maiklas Džordanas - tarsi Dievas

A. Matulevičius per metrą nuo savęs regėjo NBA dievuku vadinamą vieną geriausių visų laikų pasaulio krepšininkų Maiklą Džordaną.

"Visi žinojome, kad į Filo Džeksono atsisveikinimo rungtynes atvyks ir žodį tars Maiklas Džordanas. Jam rodomas dėmesys - didžiulis, tad nenuostabu, jog yra slepiama, pro kurias duris ir kada jis žengs į areną. Aplink - daugybė apsaugos darbuotojų. Taip jau sutapo, kad mes su draugu Džordano laukėme prie tam tikrų išėjimo durų. Mums pasisekė - žiūriu, eina Maiklas Džordanas. Jau norėjau draugiškai griebti už rankos, bet sustabdė apsaugininkas, tad nespėjau nusifotografuoti. Tik spėjau nufotografuoti su Džordanu savo draugą, o man nepasisekė... Visgi tikiuosi, jog kada nors ateityje dar turėsiu tokią galimybę. Aš nuo vaikystės, paauglystės laikų esu tikras Džordano gerbėjas", - pabrėžė A. Matulevičius.

Su legendiniu krepšinio treneriu, daugkartiniu NBA čempionu Filu Džeksonu.

Pasiteiravus, koks gi jam iš šalies pasirodė NBA dievukas M. Džordanas - sužvaigždėjęs ar paprastas, kultūringas vyrukas, - A. Matulevičius atsakė: "Jis tiesiog greitai ėjo pirmyn. Apsaugininkai - ir iš šonų, ir iš priekio, ir už nugaros... Jis tuo metu buvo apsuptas daugybės žmonių. Arenoje net išjungė šviesas, kad niekas nematytų, pro kurias duris jis įeina. Atrodo, kad tu eini artyn jo, tačiau pastarasis žengia dar sparčiau ir tu tiesiog tolsti nuo šios žvaigždės... Man tąkart nebuvo šansų nusifotografuoti. Tokių kaip aš tą akimirką buvo tūkstančiai. Čikagoje yra Maiklo Džordano užkandinė-restoranas, tad teko girdėti, kad jis kartkarčiais pro tarnybines duris pats atkeliauja pavalgyti. Tikiuosi kada nors Džordaną ten sutikti. Girdėjau, kad būna, jog su sirgaliais jis ten nusifotografuoja. Aš jį puikiai suprantu. Tiesiog neįmanoma su visais pabendrauti ir nusifotografuoti. Įsivaizduoju, kad tokiam žmogui ir pačiam nėra lengva taip gyventi... Kitą kartą žmogus pats gali pradėti nuo savęs bėgti, kadangi sulauki tiek dėmesio, kartais ir kritikos... Bet nemanau, kad jis gali būti kritikuojamas. Visai neseniai Mindaugas Balčiūnas apie Arvydą Sabonį pasakė: "Arvydas negali būti kritikuojamas, nes Lietuvos krepšiniui davė labai daug." Tą patį galėčiau pasakyti apie Džordaną, tik pasauliniu mastu."

Kalbinamas A. Matulevičius ne kartą minėjo, kad nuo vaikystės dienų žavėjosi garsiąja "Chicago Bulls" komanda, svajojo apie JAV, norėjo tapti tokiu kaip M. Džordanas.

"Pamenu, kaip mes pešdavomės dėl Maiklo Džordavo vaizdo kasečių, nors jose įrašytos rungtynės buvo kelių mėnesių senumo. Net iki šiol mano elektroninio pašto pavadinime yra skaičius 23. Tai Maiklo marškinėlių numeris. Aš vis dar kaip mažas vaikas svaigstu nuo Maiklo Džordano.

Tikiuosi, kad mes visgi dar susidursime akis į akį, gal dar teks paspausti ranką, nusifotografuoti ir apsikeisti keliomis frazėmis. Tiesiog reikia apie tai svajoti ir išlaukti tam tinkamos akimirkos", - pabrėžė A. Matulevičius.

Santykiai su Artūru Karnišovu

Prabilus apie neseniai "Chicago Bulls" krepšinio komandos vadovo pareigas gavusį lietuvį Artūrą Karnišovą, A. Matulevičius tarė: "Tuo labai džiaugiuosi, tuo džiaugiasi ir didžiuojasi visa Čikagoje gyvenanti lietuvių krepšinio bendruomenė. Mes su Artūru pažįstami iš anksčiau: esu dalyvavęs jo organizuotame krepšinio turnyre Niujorke. Mes retkarčiais susiskambiname, buvome susitikę ir Čikagoje. Šiuo metu mūsų bendravimas, tikiuosi trumpam, yra nutrūkęs. Puikiai suprantu, kadangi jo darbo grafikas šiuo metu yra labai įtemptas."

Visgi pokalbininkas pridūrė, kad tiki, jog greitu metu susitiks su A. Karnišovu, o Čikagoje gyvenančių lietuvių krepšinio bendruomenės nariai bus dažni svečiai "Chicago Bulls" rungtynėse.

Aurimas Matulevičius su NBA rungtyniaujančiais lietuviais Domantu Saboniu (kairėje) ir Jonu Valančiūnu (dešinėje).

Aš visada organizuoju lietuvių "invazijas" į "bulių" rungtynes, jei į Čikagą atvyksta NBA rungtyniaujantys lietuviai - Saboniukas ar Jonas Valančiūnas. Tada tribūnose vienas šalia kito sėdi keli šimtai lietuvių.

Po rungtynių bandome susitikti su NBA krepšininkais lietuviais, visi kartu pabendrauti. Taip puoselėjama lietuvybė ir vienybė. Būna išties smagių akimirkų", - sakė A. Matulevičius.

Jis pabrėžė, kad yra dėkingas būriui Lietuvos krepšininkų, anksčiau rungtyniavusių ir dabar rungtyniaujančių NBA.

"Visada mums dėl bilietų į NBA rungtynes stengiasi padėti Jonas Valančiūnas. Jis lankėsi ir ČLKL varžybose bei "Lituanicos" krepšinio akademijoje motyvavo vaikus. Taip pat - Domantas Sabonis. Kai Hiustone žaidė Donatas Motiejūnas, mane ir aštuonis lietuvių vaikus buvo įsileidęs į atskirą NBA rungtynių ložę, buvo ir valgių, ir visko... Kai NBA žaidė Mindaugas Kuzminskas, taip pat aktyviai bendravome, jis buvo atvykęs ir į "Lituanicos" krepšinio akademiją. Anksčiau Amerikoje per NBA rungtynes su mumis ne kartą yra bendravę ir Linas Kleiza, ir Arvydas Macijauskas, į mūsų tribūną buvo atėjęs ir Šarūnas Jasikevičius. Beveik kasmet Čikagoje lankosi ir ne kartą mūsų akademijos vaikams treniruotes yra vedęs Šarūnas Marčiulionis. Noriu nuoširdžiai padėkoti kadaise Klaipėdos "Neptūno" ekipoje rungtyniavusiam, o dabar Amerikoje, Dalaso "Mevericks" ekipoje, tarptautiniu skautu dirbančiam Alvydui Pazdrazdžiui. Jis mums daug yra padėjęs. Kartą net penkiolikos berniukų grupei leido pasivaikščioti po minėtos NBA komandos drabužines, stebėti NBA treniruotę, supažindino su komandos treneriais. Pamenu, kad koridoriumi pro šalį ėjo Dirkas Novickis... Keli mūsų berniukai sugebėjo su juo nusifotografuoti ir gauti autografą", - lietuvių draugiškumu ir teikiama vienas kitam pagalba už Atlanto džiaugėsi A. Matulevičius.

Jis pabrėžė, kad didelė dalis "Lituanicos" krepšinio akademijos auklėtinių mokosi JAV universitetuose, kuriuose, tėvų džiaugsmui, yra suteikiamos visos reikiamos sąlygos, įskaitant ir finansinį išlaikymą.

"Lietuviai Amerikoje mokosi krepšinio paslapčių. Gal ne visi taps profesionaliais krepšininkais, tačiau aukštojo mokslo diplomus gaus. Dar kiti, lankę mūsų krepšinio akademiją, atstovauja įvairių profesionalių Europos krepšinio lygų - Italijos, Vokietijos, Ispanijos, Danijos komandoms. Tarp jų - Juozas Balčiūnas ir klaipėdietis Žygimantas Riauka. Pastarasis į Čikagą atvyko gyventi būdamas 7-erių.

Amerikoje mes visi kartu švenčiame visas lietuviškas tradicines šventes, į kurias kviečiame kunigus, ambasadorius, konsulus. Puoselėjame lietuvybę ir būdami toli nuo Lietuvos", - akcentavo A. Matulevičius.

Jis kasmet vasaromis Amerikoje organizuoja krepšinio stovyklas, į kurias pasitobulinti per atostogas yra kviečiami visi norintys Lietuvos vaikai ir paaugliai.

"Kviečiame atvykti, pasižiūrėti, pasimokyti krepšinio paslapčių, pamatyti Čikagą. Būna, kad dalis vaikų, paauglių vėliau čia grįžta dar ne kartą, o kiti net atvyksta čia gyventi ir įsitvirtina. Stengiamės kiek galėdami padėti ir sudaryti visas tam būtinas sąlygas", - sakė A. Matulevičius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder