Meksikietiška sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais

Meksikietiška sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais

Sakoma, kad ši meksikietiška sriuba yra tikras maistas sielai. Tačiau, kad taptų mėgstamu meksikiečių patiekalu, turėjo nukeliauti labai ilgą kelią. Šios sriubos užuomazgos siekia dar XIII amžių, kuomet arabai sriubą su riešuto dydžio mėsos kukuliais importavo į Ispaniją. Praėjus keliems amžiams, sriuba kartu su ispanų konkistadorais pasiekė Meksiką, kur ji buvo galutinai ištobulinta, panaudojant regionui būdingus ingredientus ir tapo tikrų tikriausiu meksikiečių patiekalu.

Ingredientai (6 porcijos)

Kukulių ingredientai

500 g maltos jautienos (10% riebumo)
60 g "Malsena" ilgagrūdžių ryžių
1 kiaušinis
3 skiltelės česnako
1/3 smulkinto svogūno
šiek tiek druskos ir pipirų
4-6 šakelės šviežios mėtos
2-4 šakelės šviežių petražolių
1 šaukštelis malto kumino

Sriubos ingredientai

5 pomidorai
1 svogūnas
1 čili pipiras
4 skiltelės česnako
90g ilgagrūdžių ryžių
2 morkos
1 nedidelė cukinija
3 bulvės
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
1 šaukštelis malto kumino
šiek tiek druskos ir pipirų
šiek tiek alyvuogių aliejaus
1 litras jautienos sultinio

Pirmiausia pasigaminame sriubos pagrindą. Svogūną, česnaką ir čili pipirą supjaustome stambiais gabalais. Pomidorus perpjauname pusiau. Daržoves sudedame į kepimo skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagardiname druska, pipirais. Kepame 20 min 200 laipsnių kaitros orkaitėje.
Iškepusias daržoves sutriname maisto trintuvu ir padedame į šalį.
Gaminame kukulius. Išverdame 60 g ilgagrūdžių ryžių. Verdame 15 min, tada nukošiame vandenį ir leidžiame jiems 10 min pravėsti.
Inde sumaišome jautienos faršą su virtais ryžiais, labai smulkiai pjaustytu svogūnu, česnaku, smulkintais šviežios mėtos lapeliais ir petražolėmis, kiaušiniu, druska, pipirais ir kumino milteliais. Viską išmaišome ir suformuojame nedidelius kukulius.
Keptuvėje ant šiek tiek aukštesnės negu vidutinės kaitros įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus ir ant jo apkepame kukulius.
Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus, suberiame nedideliais kubeliais pjaustytas bulves, morkas. Pagardiname druska, pipirais ir pakepame 2 minutes. Supilame trintų daržovių, kurį pasigaminome anksčiau, mišinį, pilame sultinį, beriame džiovinto raudonėlio, malto kumino. Kai užverda, sumažiname kaitrą ir paverdame 10 minučių.
Sudedame apkeptus jautienos kukulius, kubeliais pjaustytą cukiniją, likusius 90 g nevirtų ryžių, pagardiname druska, pipirais ir verdame dar 15 minučių.
Sriubą patiekiame su šviežiomis žolelėmis (mėta, kalendra ar petražolėmis), laimo skiltele ir kukurūzų traškučiais.

Traškios halloumi sūrio lazdelės

Halloumi sūris, jei dar neteko ragauti, yra nuostabaus skonio kiprietiškas sūris. Jo skonis ir tekstūra primena tiek fetos, tiek mocarelos sūrius. Halloumi yra šiek tiek sūrus ir standus (kartais net girgžda tarp dantų) ir labai sunkiai tirpsta. Dėl to, jis gali būti kuo puikiausiai kepamas ant grotelių ar keptuvėje.

Ingredientai (4 porcijos)

500 g kiprietiško halloumi sūrio
150 g miltų
200 g džiūvėsėlių
2 kiaušiniai
1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
1 šaukštelis paprikos miltelių
1 šaukštelis sezamo sėklų
šiek tiek druskos ir pipirų
1 litras saulėgrąžų ar rapsų aliejaus gruzdinimui

Graikiško jogurto padažo ingredientai

4 šaukštai graikiško jogurto
1/2 citrinos sulčių
šiek tiek šviežios mėtos
1 skiltelė česnako
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
Inde miltus sumaišome su džiovintu čiobreliu, raudonėliu, paprika, sezamo sėklomis, druska ir pipirais.
Atskirame inde išplakame kiaušinius.
Sūrį supjaustome 1 cm dydžio juostelėmis. Jas išvoliojame miltų ir prieskonių mišinyje, tada kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose.
Puode ant kaitvietės įkaitiname apie 1 litrą saulėgrąžų ar rapsų aliejaus iki 180 laipsnių. Jei neturite termometro - į aliejų įmeskite gabalėlį duonos. Jei jis paruduoja per 1 minutę, aliejus pakankamai įkaitęs.
Lazdeles gruzdiname aliejuje po 2 minutes (patarimas - daryti tai dalimis ir neperkrauti puodo, kad gražiai apskrustų). Tuomet ištraukiame iš puodo ir išdėliojame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Atskirame inde pasigaminame padažą. Graikišką jogurtą sumaišome su citrinos sultimis, smulkintu česnaku, alyvuogių aliejumi, smulkinta mėta ir druska bei pipirais.
Gruzdintas sūrio lazdeles patiekiame su padažu.

"Maisto kelionės"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder