Klaipėdos Joninių šventė vyks tarp augalų

Klaipėdos Joninių šventė vyks tarp augalų

Šiais metais jau baigta Jono kalnelio rekonstrukcija, tad tikėtasi, kad Joninių šventė Klaipėdoje sugrįš į savo įprastą vietą, tačiau karantino dėl koronaviruso reikalavimai pakoregavo planus - vasaros saulėgrįžos renginys vyks birželio 23 d. nuo 18 iki 22 val. uždaroje Klaipėdos universiteto Botanikos sodo teritorijoje (Kretingos g. 92).

"Karantino sąlygos, reikalavimas riboti lankytojų skaičių renginiuose privertė ieškoti erdvės, kurioje būtų galima kontroliuoti žmonių srautą. Kaip tai padaryti Jono kalnelyje, sprendimo rasti nepavyko. Tad nuspręsta šiais metais šventę organizuoti Klaipėdos universiteto Botanikos sode. Juk tai - viena gražiausių, žaliausių, žiedų kupina vieta Klaipėdoje. Botanikos sodas yra arčiausiai gamtos, jokioje kitoje miesto ervėje nėra tokios atmosferos. Tad tikimės, kad šventė bus labai kompaktiška ir jauki", - sakė šventės koordinatorė, Klaipėdos etnokultūros centro darbuotoja.

Paslaptingą Joninių šventės dvasią Botanikos sode perteiks net trys susitikimai su žolininkais ir etnologais. Rašytoja ir žolininkė Giedrė Bružienė pristatys savo knygą "Ir ateis diena. Pasakojimai apie žoleles". Susitikime "Paparčio žiedas iš Eugenijos Šimkūnaitės rankų" etnologė, tautosakininkė Gražina Kadžytė papasakos apie habilituotos mokslų daktarės, profesorės E. Šimkūnaitės paveldą ir jame slypinčius išminties lobynus. Nepaprastų žolelių stebuklingą poveikį susitikime "Augalų galia imuniteto kovai prieš virusus" atskleis fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius.

Šventės dalyviai galės nusipinti vainiką, burtis iš kupolių ar augalų kortų, mesti vainiką ant kupolės ir sužinoti, kada laukia vestuvės.

"Pažvelgę į laimės šulinio gelmes išvysite savo didžiausio ir slapčiausio troškimo išsipildymą, o peršokę per laužą pagerinsite savo sveikatą ir pasisemsite jėgų visiems ateinančių metų darbams. Sėkmingai per laužą peršokusios poros galės tikėtis greitų vestuvių", - žada šventės rengėjai, išmanantys etnines tradicijas ir papročius.

Šventinę nuotaiką Joninėse kurs muzikiniai kupoliavimai. Renginyje koncertuos klaipėdiečių mėgstami atlikėjai: tradicinės instrumentinės muzikos ansamblis "Senoliai", folkloro ansambliai "Alka", "Kuršių ainiai", kapelos "Mingė", "Mingūnai".

Šiais metais Klaipėdos Joninėse pasirodys ir svečiai iš Vilniaus. Įsijungti į magišką sutartinių ratą kvies "Maros Rijos" (vokalas - Laurita Peleniūtė, smuikas - Tadas Dešukas, bosinė gitara - Paulius Rukas, perkusija - Gediminas Stankevičius). Vienas ekspresyviausių Lietuvos muzikos kūrėjų, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis pirmą kartą Klaipėdoje pristatantys albumą "Sekma Ryta".

Įėjimas į renginį bus su KU Botanikos sodo bilietais, kuriuos bus bus galima įsigyti prieš renginį, Botanikos sodo kasoje. KU Botanikos sode prekyba maistu ir gėrimais nevyks. Tad šventės dalyviai raginami maistu ir gėrimais pasirūpinti patys. Taip pat rekomenduojama pasiimti su savimi pledus atsisėsti ant žolės.

Vasaros saulėgrįžos reikšmė

Mūsų protėviai metų rate išskyrė keturias svarbiausias šventes, susijusias su esminiais astronominiais pokyčiais: vasaros ir žiemos saulėgrįžas bei rudens ir pavasario lygiadienius. Vasaros saulėgrįža švenčiama ilgiausią vasaros naktį, kai augmenija pasiekia didžiausio suvešėjimo tašką - kupą arba brandą, kai jos gyvybinės galios stipriausios ir augalai subrendę tiek, kad gali pradėti naują gyvybę.
Buvo tikima, kad ši šventė žymi net pasaulio sukūrimo pradžią. Simonas Daukantas yra užrašęs, kad tą šventę "šventino minavonei įkūrimo arba sutvėrimo šios pasaulės ir visos šeimynos". Todėl vasaros saulėgrįžą žmonės sutikdavo, atlikdami sakralius ritualus ir apeigas, susijusias su visais gamtos elementais: ugnimi, vandeniu, oru, žeme, išskirtinį dėmesį skirdami Saulei pagarbinti.
Vasaros saulėgrįžos šventė turi kelis pavadinimus: Joninės, Rasos, Kupolė (Kupolės).
Kupolės pavadinimas kilęs nuo žodžio "kupoliauti" - rinkti gydomąsias žoles. Jis nurodo, kad tai augalų klestėjimo laikas, jų branda arba kupa.
Rasa senojoje tradicijoje - tai esminė gyvybės apraiška. Tikėta, kuo didesnė rasa šventės rytmetį, tuo geresnis derlius bus. Rasa prieš saulei patekant turinti nepaprastų gydomųjų galių. Nusiprausus rasa, nubraukta nuo rugių, veidas taps skaistesnis.
Populiariausias Joninių pavadinimas pradėtas vartoti įsitvirtinus krikščionybei. Krikščioniškajame kalendoriuje birželio 24-oji pažymėta kaip Švento Jono naktis.

Alternatyvos

Vinetu kaimas kviečia atvykti su palapinėmis arba apsigyventi tipiuose ir švęsti vasaros saulėgrįžą dvi dienas.

Birželio 23 d. nuo 17 val. bus pinami vainikai, vyks šaudymo iš lanko turnyras, ugnies ritualas su bendra malda gamtai ir visatai, šokiai, dainos ir linksmybės aplink laužą, būgnų ratas ir bėgiojimas per žarijas, vakarinis "Jammas" prie laužo, naktinės maudynės upėje.

24 d. iš ryto laukia bendra nuotaikinga mankšta. Norintieji galės nusipinti sapnų gaudyklę arba mandalą, dalyvauti kakavos ceremonijoje, indėnų prakaito pirties rituale, orientacinėse varžybose, šeimų sportinėse rungtyse, turnyruose ir žaidimuose, būgnų rate.

Baltų mitologijos parkas birželio 23 d. nuo 18 val. kviečia kupoliauti, sveikinti Jonus ir Janinas, vaišintis suneštinėmis vaišėmis, o nuo 20 val. išbandyti jėgas orientaciniame žaidime "Paparčio žiedo paieška". Žaidime galima dalyvauti su komanda arba vienam. Būtina registracija iki birz?elio 22 d. (imtinai) el. paštu [email protected].

"Tiek vyrai, tiek moterys šį vasaros saulėgrįžos metą sieja su vilčių ir lūkesčių išsipildymu. Šviesa, laimė, gyvenimo džiaugsmas - visa, atrodo, žengia pro gyvybės angą." - Vydūnas.

Joninių šventėje iš augalų pinami vainikai simbolizuoja saulę. Joninių vakarą peršokę per laužą pagerinsite savo sveikatą ir pasisemsite jėgų visiems ateinančių metų darbams, o atlikę tai poroje - laukite greitų vestuvių. Išskirtinis Joninių svečias Saulius Petreikis Klaipėdoje pirmą kartą pristatys naujausią savo albumą "Sekma Ryta".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder