Klaipėdiečių klajonės po Mažeikių kraštą Šatrijos Raganos keliais (I dalis)

Klaipėdiečių klajonės po Mažeikių kraštą Šatrijos Raganos keliais (I dalis)

"Lietuvoje yra tūkstančiai nuostabaus grožio ir gilia istorija dvelkiančių gamtos kampelių ir kiekviename iš jų galima atrasti šviesių ir itin įdomių žmonių. Mes beldžiamės už tūkstančių kilometrų po užsienio šalių platybes, tačiau dažnai nepastebime, koks pasakiškas grožis slypi visai šalia mūsų - neretai už kelių ir keliasdešimties kilometrų", - tokios mintys man sukosi galvoje, kai prieš kelias dienas kartu su Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Klaipėdos apskrities skyriaus žurnalistais teko keliauti po Mažeikių kraštą.

Kasmetinės kelionės po įvairias Lietuvos istorines ir gražias vietas LŽS Klaipėdos apskrities skyriaus žurnalistams - itin laukiama ir jau tapusi pamėgta tradicija.

Šįkart kelionės maršrutą, kultūrinę ir pramoginę programą dėliojo mažeikiškiai skyriaus nariai Jurgita ir Robertas Jokubauskai. Juk būtent jie geriausiai pažįsta savojo krašto gamtą ir lankytinas vietas. Tiesa, jie norėjo parodyti ne tik tai, ką įprastai lanko į šį kraštą atvykę turistai, bet ir mažiau žinomas vietoves. Jie prieš kelionę pabrėžė: "Kviečiame pamatyti kitokį Mažeikių kraštą."

Išskirtinio grožio šventovė

Pirmasis mūsų kelionės taškas - Židikai. Skaičiuojama, kad šiame miestelyje gyvena tik apie 2 600 gyventojų, tačiau ši vietovė labiausiai garsi tuo, kad čia nuo 1915 metų iki pat mirties gyveno žymi Lietuvos rašytoja, pedagogė Marija Pečkauskaitė, labiau žinoma Šatrijos Raganos slapyvardžiu.

Istoriniuose šaltiniuose Židikai minimi nuo XVI a. XIX a. viduryje, po 1863 metų sukilimo, Židikuose aktyviai veikė knygnešiai, gabenę draudžiamą spaudą iš Mintaujos.

Viena iš gražesnių šio miestelio vietų - Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia. Iš išorės ji neatrodo kažkuo ypatinga: stačiakampio plano, bebokštė, su aukštu stogu, turinti klasicistinės struktūros ir romantizmo architektūrai būdingų bruožų, tačiau viduje atsiveria tikrasis jos grožis - išskirtiniai altoriai, šventųjų paveikslai ir sienos raižiniai.

Centrinis bažnyčios altorius - su šv. Jono Krikštytojo paveikslu, virš kurio - didelis krucifiksas, pastatytas antrame aukšte.

Šventoriuje yra koplytstulpis su medine Švč. Mergelės Marijos skulptūra bei koplytėlė su Švč. Mergelės Marijos statula, stovi du kryžiai: vienas perkeltas nuo M. Pečkauskaitės kapo, o kitas 1990 m. pastatytas jos 60-osioms mirties metinėms.

 

 

Ekskursijos metu "Vakarų ekspreso" žurnalistė Gražina Juodytė visiems pakėlė nuotaiką, kai Šatrijos Raganos muziejuje prisėdusi prie pianino sugrojo keletą akordų.

Šventorius aptvertas akmenų mūro tvora.

Bažnyčia išsiskiria tuo, jog joje esančiuose vargonuose yra išlikęs vienintelis Lietuvoje žinomas mechaninio būgno pavyzdys. Šalia bažnyčios esančioje varpinėje kabantis 1651 m. nulietas varpas - seniausias Mažeikių rajone.

Vaikštant po Židikuose esančią Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią ir jos prieigas širdį užlieja ramybė, tarsi išsivalo visos neigiamos mintys, tiesiog pajunti mažos, bet sykiu didingos šventovės aurą.

Kur gyveno Šatrijos Ragana

Aplankėme ir medinį namelį, kuriame paskutiniais savo gyvenimo metais gyveno ir kūrė rašytoja Marija Pečkauskaitė - Šatrijos Ragana. Pro jos langą atsiveria kūrybai peno suteikiantis tvenkinukas ir gražūs gamtos vaizdai.

 

Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyriaus žurnalistai ir jų šeimos nariai, keliavę po Mažeikių kraštą.

Išskirtinę aurą pajutome lankydamiesi ne tik minėtoje bažnyčioje, bet ir Židikų kapinėse esančioje Šv. Onos koplyčioje. Būtent čia yra palaidota mūsų garsioji rašytoja Šatrijos Ragana. Koplyčia pastatyta 1940-1941 metais tuometinio kunigo Vaclovo Martinkaus rūpesčiu. 1974 metais koplyčią rekonstravo architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis. Rekonstrukcijos darbus atliko Klaipėdos restauravimo dirbtuvė.

Žymi Lietuvos rašytoja Šatrijos Ragana Židikuose praleido 15 savo gyvenimo metų.

Židikuose veikia Šatrijos Raganos memorialinis muziejus, kuriame eksponuojami rašytojos asmeniniai daiktai, jos šeimos nuotraukos, dokumentai, įvairūs užrašai. Tarp kitų daiktų eksponuojamas ir pianinas, kuriuo grojo tarpukariu Židikų klebonijoje su seserimi gyvenusi garsi rašytoja ir pedagogė.

 

 

Štai taip iš vidaus atrodo Židikų miestelio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia. Čia galima išvysti išskirtinio grožio altorius, šventųjų paveikslus ir išpuoštas sienas.

Ekskursijos metu "Vakarų ekspreso" žurnalistė Gražina Juodytė visiems pakėlė nuotaiką, kai prisėdusi prie pianino sugrojo keletą akordų.

Ją įkvėpė surengta ekskursija Marijos Pečkauskaitės vardu pavadintoje Židikų gimnazijoje. Regis, sujaudinta ant jos pastato sienos išrašytų M. Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos žodžių "Dulkių pasaulyje veikliai tarnaukime šviesos pasauliui", kolegė Gražina muziejuje įkvėptai atliko keletą muzikinių kūrinių.

 

 

Židikų kapinėse esanti Šv. Onos koplyčioje. Būtent čia palaidota mūsų garsioji rašytoja Šatrijos Ragana.

"Vakarų ekspreso" žurnalistė, Lietuvos žurnalistų sąjungos Vinco Kudirkos premijos laureatė vėl sėdo prie rojalio atkurtame Dautarų dvare, kur vasarą vyksta įvairūs kultūros renginiai. Senoviniais baldais apstatytoje menėje subtiliai nuskambėjo keletas lietuvių liaudies dainų akordų.

Neplanuotas koncertas sužavėjo ir tą pačią dieną aplankyto Dautarų dvaro šeimininkus. Pabaigoje kai kuriems sudėtingo vokalo nereikalaujantiems Gražinos opusams balsu pritarė palydovai - Klaipėdos žurnalistai.

Tai ne pirmas G. Juodytės rečitalis kultūros įstaigų erdvėse. Pernai savo muzikinį pasirodymą ji surengė viešėdama ir Šilutės rajone - Rusnės bendruomenės namuose.

Tęsinys - kitame "Savaitės ekspreso" numeryje. Jame pateiksime įdomiausias akimirkas iš Mažeikių rajone esančio Klaipėdos žurnalistų aplankyto Dautarų dvaro, įspūdžius iš Pikelių - nuostabaus miestelio prie Latvijos sienos, taip pat grįžtant namo į Klaipėdą pakeliui aplankytą Mosėdį ir akmenų muziejų bei pažintinį Šauklių riedulyno gamtos taką Skuodo rajone.


Šatrijos Raganos kapas Šv. Onos koplyčioje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder