Gyvenimas raižant bangas: "Jeigu yra noro, viskas įmanoma"

Gyvenimas raižant bangas: "Jeigu yra noro, viskas įmanoma"

"Kai pavyksta įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, džiaugsmas būna dvigubas", - teigia banglentininkas Girmantas Neniškis. Jį galima pavadinti banglenčių sporto tėvu, nes jo dėka šis sportas išpopuliarėjo Lietuvoje.

G. Neniškis kilęs ir užaugęs Vilniuje, bet jau paskutinius kelerius metus sieja gyvenimą su Klaipėda.

Girmantai, kokias vandens sporto šakas jums teko išbandyti?

Esu turbūt išbandęs visas vandens sporto šakas, ar bent jau daugelį. Didelę laiko dalį skyriau burlenčių sportui, dukart esu tapęs Lietuvos burlenčių sporto čempionu. Bet labiausiai man patinka gaudyti ir raižyti bangas banglente.

Kodėl būtent banglentė?

Nėra paprasto atsakymo. Tai iš dalies susiję su bangomis. Su burlentėmis buvau pasiekęs gana aukštą lygį, jeigu būčiau norėjęs tobulėti, būtų tekę palikti Lietuvą.

Su banglente kiekvienas įlipimas į vandenį vis dar yra kaip nauja patirtis. Būtent šis pažinimo džiaugsmas lemia tokį mano pasirinkimą. Mano tikslas yra pagauti kuo didesnę, aštresnę, statesnę bangą, įlįsti į bangos tunelį. Banglentė yra ta priemonė, su kuria man yra patogiausia tai daryti.

Daug keliavote aplink pasaulį, kaip nutiko, kad esate Lietuvoje?

Visada stengiuosi susidėlioti planus, kad vasarą būčiau Lietuvoje, o kai šalta, kad galėčiau būti kur nors kitur. Man patinka vasaras leisti Lietuvoje. Jos yra labai gražios. Ši vasara kaip niekad negaili bangų.

Ar paneigtumėte stereotipą, kad Baltijos jūroje nėra pakankamai aukštų bangų?

Mitas, kad banglenčių sportui reikalingos labai didelės bangos. Mes jau kuris laikas mokome lietuvius plaukti banglente visiškai lygiame vandenyje, o jie išmoksta pamokas, kurias ant bangų būtų išmokti daug sudėtingiau. Pradedantieji net ir Maroke ar Kanaruose gaudytų kelius siekiančias pirmąsias bangas. O tokių bangų prie Baltijos jūros kranto yra kiekvieną savaitę. Čia sąlygų mokytis yra su kaupu.

Yra buvę pavojingų atvejų?

Nėra buvę, kad būčiau sudvejojęs savimi ar savo gyvybe. Esame plaukę per audras, kai bangos siekia 4-6 metrus, prie molo galo tikrai būna nuožmių bangų. Jos stipriai ir ne visada prognozuojamai sumala ir išmeta į krantą. Tokių patirčių yra buvę, bet tam mes ruošiamės ir treniruojamės, kai jūra yra ramesnė.

Mes prisidedame prie saugumo jūroje, užsiimame edukaciniais užsiėmimais, rengiame seminarus, paskaitas, kas yra srovės, kaip jas atpažinti. Per mūsų renginius instruktoriai tikrai ne kartą yra traukę į vieną ar kitą bėdą patekusius žmones. Tad patirtis leidžia kitiems žmonėms būti saugesniems.

Kaip suprantu, dabar, nuo klubo įkūrimo praėjus 10 metų, banglentininkų gretos labai iš augo?

Banglenčių sportas - individualus užsiėmimas, ir banglentininkai, išplaukę į jūrą, nori pabūti su savimi, o kai yra geros bangos, tuo ne visada nori dalintis.

Iš kitos pusės, tai sportas, reikalaujantis pastangų, psichologinių, fizinių, taip pat tinkamų oro sąlygų. Šią vasarą sekasi, bangos jūroje sukyla kaip tik šeštadieniais.

Todėl banglentininkų gretos auga, lėtai, bet užtikrintai. Bet iš kitos pusės, galiu pasidžiaugti, kad visi mano projektai daro teigiamą įtaką banglenčių sportui.

O kokią įtaką turėjo karantinas?

Pandemija sujaukė daug planų. Šiais metais buvo tikslas sukurti Baltijos regiono valstybių bendradarbiavimo platformą. Deja, reikėjo atšaukti. Tai buvo skausmingas sprendimas, bet motyvacija niekur nedingo. Tikimės, kad kitais metais pavyks. Planavome jungtines pratybas su pasieniečiais, su gelbėtojais. Gelbėtojai negali gelbėti, jeigu banga siekia daugiau negu 1 metrą. O nelaimės nutinka, kai yra audringa jūra, kai bangos siekia keletą metrų. Ieškome būdų, kaip galėtume didinti gelbėtojų kompetenciją.

Tačiau yra ir gerų žinių. Atidarėme bangų hostelį, kur kiekvienas prijaučiantis jūros sportui gali įsikurti. Jeigu ne karantinas, nebūtume ryžęsi to padaryti. Bangos karantinui nerūpi, visas balandis ir gegužė buvo labai gražūs, ir, kas yrėsi, patyrė neišdildomų įspūdžių.

Koks sezonas nusimato banglentininkams?

Šiais metais nusimato neblogas sezonas. Gali poilsiautojai skųstis, kad orai šalti, nėra tos saulės šilumos. Tačiau bangos yra fantastiškos. Net jeigu sezonas bus trumpas, jis bus produktyvus, nes mes turėsime bangų. Mes nesistengiame žiūrėti, kas bus po mėnesio, mes žiūrime, kas yra čia ir dabar. Geras oras - einame plaukti.

Girmantas Neniškis po pasiplaukiojimo banglente.

Kada ne per vėlu pradėti užsiimti šiuo sportu?

Jeigu yra noro - pabandykite. Turėjome vienoje stovykloje močiutę, kuriai buvo virš 70 metų, įlipo į vandenį, pagavo bangą ir atrado naują pomėgi. Jeigu gali ji, tai gali bet kas. Jeigu noro yra, tikrai galima bandyti

Gausėja jaunimo, vis didėja susidomėjimas. Banglenčių sportas yra olimpinė sporto šaka, nusimato tikrai geros perspektyvos. Atsižvelgiant į 8 metų perspektyvą turime suprasti, kad šiuometinis aštuonmetis gali būti olimpiečiu Los Andžele. Norime pritraukti jaunimo, nes tai yra galimybė ugdyti sportininkus, ugdyti olimpiečius.

Lietuvoje įmanoma paruošti olimpietį?

Kad paruoštum įvairiapusiškai banglentininką, neužtenka plaukti vien tomis pačiomis sąlygomis. Jeigu jau kalbame apie ilgalaikį atleto ruošimą, reikia įvertinti, kad jis turėtų treniruotis tokiomis sąlygomis, kurios atitiktų čempionatų reikalavimus. Reikia įgauti patirties užsienyje, pažinti jūrą ir vandenyną.

O pats galvojote apie dalyvavimą olimpiadoje?

Apie olimpiadą nei svajojau, nei ką. Kritiškai vertinu savo gebėjimus. Kai pradėjau treniruoti, tais laikais nebuvo "Youtube" ar kokio kito informacijos šaltinio. Nebuvo suvokimo, kas yra banga.

Kokia jūsų gyvenimo filosofija?

Įrodyti, kad neįmanomi dalykai yra įmanomi. Esu daug kur plaukęs prieš srovę, tai reikalauja didžiulių pastangų. Kurti dalykus, kuriais netiki, yra sunkus, bet sykiu apdovanojantis gyvenimo būdas. Kai pavyksta įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, džiaugsmas būna dvigubas. Neverta ieškoti pasiteisinimų, kodėl neįmanoma atlikti vieno ar kito projekto, svarbiausia stengtis ir tikėti.

Jaunimas ypač domisi banglenčių sportu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder