Dviračiu į Palangą: neatrasti objektai pajūryje ir virtuvės šefų šedevrai

Dviračiu į Palangą: neatrasti objektai pajūryje ir virtuvės šefų šedevrai

Vasara neatsiejama nuo kelionių dviračiu. O šią vasarą tokie pasivažinėjimai gali tapti išskirtinių įspūdžių ir potyrių puokšte. Ypač jei pasirinksite Palangos kryptį. Tereiks į krepšį įsimesti naujai kuriamą lankytinų objektų žemėlapį ir vadovaujantis profesionalų parengtomis rekomendacijomis pasinerti į įspūdingų vaizdų, kvapų ir skonių jūrą.

Palangos turizmo ir informacijos centras mėgstantiems keliones dviračiu rengia naujieną - rekomendacinio pobūdžio leidinį su žemėlapiu.

"Esame numatę objektų nuo Lietuvos-Latvijos pasienio iki Pajūrio regioninio parko. Objektų, kuriuos bus galima aplankyti, leidinyje yra daugiau nei trisdešimt", - sakė Palangos turizmo ir informacijos centro atstovas Mindaugas Surblys.

Ir ką gi su šeima netoli Palangos galima aplankyti? Palanga - pasienio bei pajūrio kurortas, todėl neatsitiktinai galima aplankyti Lietuvos-Latvijos pasienį žymintį riboženklį. Verta aplankyti ir Šventojoje esančią unikalią pagonišką šventvietę - Žemaičių alką, skulptūrų parką "Akmens amžius", Šventosios simboliu tituluojamą vadinamąjį beždžionių tiltą, vienintelį Palangos miesto savivaldybės teritorijoje esantį 39 m aukščio švyturį ir daugybę kitų išskirtinių objektų.

Pasaulio kraštas

Ar teko kada nors aplankyti pasaulio kraštą? Ne? Pasak M. Surblio, kiek mažiau žinoma, bet patogi dviračiams privažiuoti vieta yra prie pat Šventosios upės - vadinamasis "Pasaulio kraštas".

Daugelis pasaulio miestų turi savo "pasaulio kraštus", ne išimtis ir Palanga. Dažniausiai šie pavadinimai apipinti vietinių gyventojų legendomis - pasak jų, čia baigiasi pasaulis. Iš tikrųjų tai tik simbolinis šios vietos pavadinimas. Tai - puiki vieta pasigrožėti pajūrio panorama privažiavus dviračiu visai šalia jūros.

Vykstantiems dviračiu per Palangą galima aplankyti ir legendomis apipintą Naglio kalną. Tai 1425 m. minimas piliakalnis Palangos šiaurėje, kurį norėjo gauti kryžiuočiai ir jame statyti pilį.Pasakojama, kad šis kalnas pavadintas narsaus karvedžio Naglio garbei, kurį jam supylusį sielvartaujanti žmona.

Džiaugsmas vaikams

Netoliese Naglio kalno įsikūrusi džiaugsmo oazė mažiesiems - Palangos vaikų parkas. Kol vaikai linksminasi, tėveliai gali atsikvėpti jaukioje kavinukėje, parke veikia ir Wi-Fi nemokamo interneto zona.

Vykstant link Palangos miesto centro pravažiuosite bene vieną iš populiariausių lietuviškomis legendomis apipintą Jūratės ir Kastyčio skverą. Ši meilės legenda, kaip ir pats gintaras, turi magiško žavesio, tad nuolat traukia įvairiausių menininkų dėmesį. Todėl dailininkei Nijolei Gaigalaitei kilo idėja atvaizduoti tragišką Jūratės ir Kastyčio meilę granite. Skulptūra Palangos kurortą puošia nuo 1961 m.

Itin unikali vieta šeimoms - Palangos pasakų parkas, lankytojus viliojantis ne tik jaukia aplinka, žaismingomis skulptūromis, bet ir netradiciniais sprendimais - pasakas čia galima ne tik "pačiupinėti", bet ir išklausyti.

Pasiklausius lietuvių liaudies pasakų, galima užsukti į naujai duris atvėrusį tradicinių amatų centrą-galeriją, kur įrengtos gintaro apdirbimo dirbtuvės. Susipažinsite su gintaro savybėmis, apžiūrėsite modernias bei senovines gintaro apdirbimo stakles, stebėsite, kaip patyrusio meistro rankose "gimsta" originalūs dirbiniai, o taip pat ir patys pamėginsite susikurti sau patinkantį gintarinį papuošalą ar suvenyrą.

Įdomu tai, kad čia galima išvysti iš vadinamojo Lietuvos aukso sukurtą Gintaro muziejaus maketą ar pasigrožėti ilgiausiais šalyje - net 314 metrų - gintariniais karoliais, kuriems suverti prireikė apie 23 kilogramų smulkaus gintaro karoliukų.

Nors dviračiu po Birutės parką važiuoti draudžiama visus metus, tačiau yra galimybė dviratį varytis arba prirakinti prie stovo, esančio šalia pagrindinių parko vartų. Dviračių stovus rasite ir prie įėjimo į parką ties Gintaro muziejumi.

Priminsime, kad nuo birželio 1 iki rugsėjo 1 d. dviračiu draudžiama važiuoti ir Jono Basanavičiaus gatve.

Tarpvalstybinė siena

Retas žino, kad per Palangos miesto savivaldybės teritoriją eina Melno sutartimi nustatytos LDK valstybinės sienos atkarpa, egzistavusi daugiau nei 500 metų. Tai - 1422 m. nustatyta tarpvalstybinė siena tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Vokiečių Ordino. Siena egzistavo iki Versalio sutarties ir 1939-1941 m. (iki Vokietijos - Sovietų Sąjungos karo pradžios).

Kita ne mažiau įdomi vieta - Pajūrio regioninis parkas. Lietuvos žemyninio pajūrio ruožas nėra ilgas, tačiau čia gausu nuostabių vietų, kuriose žmonės, atitrūkę nuo miesto kasdienybės, mėgsta pailsėti, turiningai praleisti laisvalaikį.

Paskanaukite ledų

Atvykusiųjų į Palangą laukia ne tik kelionės ir nepažinti objektai. Palangos viešbučių ir restoranų asociacija kviečia kurorto svečius ir vietinius gyventojus pažinti Palangos gastronomijos žemėlapį.

Net 19 Palangos kavinių ir restoranų dalyvauja projekte "Skonių kalendorius" ir kiekvieną mėnesį siūlo savo svečiams pagal tam tikras temas paruoštų patiekalų. Virtuvių šefai jums yra paruošę ne tik gaivinančių ledų, bet ir kitų gardėsių, kuriais, nulipus nuo dviračio, taip malonu pasimėgauti.

Birželį kurorto kavinės ir restoranai stebins vasaros sezono naujienomis: liepos mėnesį stalus papuoš uogų desertai, o rugpjūtį - šviežių bulvių skanėstai. Tad tikrai bus iš ko pasirinkti.

Beje, lankydamiesi skirtinguose Palangos restoranuose ir kavinėse ne tik išsirinksite savo mėgstamiausią restoraną, bet ir galėsite dalyvauti loterijoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder