Prie Klaipėdos mero vairo – būrys norinčių

Prie Klaipėdos mero vairo – būrys norinčių

Artėjančiuose savivaldos rinkimuose dėl Klaipėdos miesto mero posto varžysis net 12 kandidatų. Tačiau politologai neabejoja, kad toli gražu ne visų galimybės patekti į antrąjį turą vienodos.

Tarp kandidatų yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Agnė Bilotaitė, liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas, žaliųjų partijos atstovas Modestas Nugaras, socialdemokratų partijos iškeltas Benediktas Petrauskas, centro partijos kandidatė Nina Puteikienė, darbietis Benas Šimkus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė Lina Šukytė-Korsakė, valstietis Arvydas Vaitkus.

Su visuomeniniais rinkimų komitetais 2019 metų savivaldos rinkimuose dalyvauja Vytautas Grubliauskas, Kazys Paulikas, Viačeslavas Titovas, Artūras Žalys.

Klaipėdos universiteto (KU) profesorius Vaidutis Laurėnas portalui lrytas.lt sakė: „Kandidatų gausą ir įvairovę lėmė visuomeninių komitetų ir tiesioginių merų rinkimų atsiradimas. Analogiškus reiškinius galime matyti ir kituose Lietuvos miestuose bei rajonuose“.

Realiausi kandidatai – penki

Docentas Jaroslavas Dvorakas, einantis KU Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros vedėjo pareigas, išskyrė penkis rimčiausius pretendentus į Klaipėdos mero postą.

„Panašu, kad kova vyks tarp dabartinio mero Vytauto Grubliausko, dabar viešojoje erdvėje aktyviai besisukančio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus A.Vaitkaus, liberalų lyderio S.Gentvilo, Seimo narės A.Bilotaitės. Prie šių kandidatų prisideda ir gana marginali Nina Puteikienė, kuri vis tik turi savo auditoriją“, – teigė J.Dvorak.

Šią poziciją palaikė ir politologas, KU docentas Saulius Šiliauskas.

TS-LKD kandidatė Agnė Bilotaitė.

„Turime du liberalams atstovaujančius kandidatus – V.Grubliauską ir S.Gentvilą.

Kiti ryškūs kandidatai yra LVŽS iškeltas uosto direktorius A.Vaitkus, TS-LKD partijos narė A.Bilotaitė, kuri praėjusiuose rinkimuose sutrukdė dabartiniam merui laimėti pirmojo turo metu bei centro partiją atstovaujanti N.Puteikienė, kuri pakankamai gerai žinoma kaip ryžtinga kovotoja už teisingumą, prieš korupciją ir demaskuojanti vietinio elito suaugimą su įvairių sričių atstovais, stabdantį miesto vystymąsi“, – portalui lrytas.lt sakė politologas.

Uostamiesčio vandenis drumsčia liberalai

KU docentas S.Šiliauskas pastebėjo, kad būtų išties didelis netikėtumas, jei kažkuris iš kandidatų užsitikrintų pergalę jau pirmajame rate.

Tačiau, pasak jo, visiškai neaišku, kurie kandidatai susikaus antrajame ture, nes mieste, kuriame ilgai dominavo liberalai, per šiuos rinkimus į mero postą taikosi net tu liberaliųjų jėgų atstovai – V.Grubliauskas ir S.Gentvilas.

Kandidatas į Klaipėdos miesto merus, šiuo metu einantis mero pareigas, Vytautas Grubliauskas.

Tam pritaria ir docentas J.Dvorakas: „Svarbu atkreipti dėmesį, kad pastaruoju metu liberalų elektoratas yra ganėtinai susiskaldęs. Liberalų sąjūdis kaip politinė jėga, kurios veikloje ilgus metus dalyvavo dabartinis meras, yra prigesusi ir turi atsinaujinti. Vis tik yra ratas žmonių, kurie palaiko būtent V.Grubliausko asmenybę“.

„Aiškius ir tvirtus lyderius sudėlioti sudėtinga. Be to, galima pastebėti, kad kai kuriems kandidatams, pavyzdžiui, televizijoje, yra suteikiama daugiau eterio. Be abejo, situaciją jaukia liberalų frontas, su kuriuo siejamas ir V.Grubliauskas, ir liberalų sąjūdžio atstovas S.Gentvilas. Šie du asmenys menkina vienas kito galimybes ir galimai varžosi dėl panašaus profilio rinkėjų balsų“, – pastebėjo profesorius V.Laurėnas.

Liberalų sąjūdžio kandidatas Simonas Gentvilas.

A.Vaitkus – labiau uosto direktorius nei LVŽS kandidatas

„Nemaža dalis žmonių galimai palaiko A.Vaitkų, bet ne kaip LVŽS atstovą, o kaip žmogų, kuris galėtų sutvarkyti tai, kas Klaipėdoje vis dar nėra sutvarkyta“, – pastebėjo docentas J.Dvorakas.

KU profesorius V.Laurėnas atkreipė dėmesį, kad A.Vaitkus yra savotiškai netikėta, bet labai įdomi kandidatūra: „Čia turime labai tvirtą, stiprią, administracinę patirtį turinčią asmenybę, apie kurią galvodami turėtume nepamiršti amžinos uosto ir miesto diskusijos“.

Profesorius sakė, jog A.Vaitkaus deklaravimas, kad į mero postą jis ateitų tvarkyti ūkio, o ne politikuoti, turi aiškų tikslą.

LVŽS kandidatas Arvydas Vaitkus.

„Jis nori pabrėžti du dalykus: viena vertus, Klaipėdos potencialą, nes nuolat kalbama apie neišnaudotas miesto galimybes, antra vertus, žiūrint iš viešųjų ryšių perspektyvos, toks kalbėjimas yra susijęs su savo asmenybės ir vadybinio autoriteto pabrėžimu, turima patirtimi“, – teigė V.Laurėnas.

Pasak J.Dvorako, praėjusią savaitę sukeltas skandalas dėl A.Vaitkaus ir kelių jo rinkimų kampaniją parėmusių verslininkų gali neturėti daug įtakos: „Klaipėdoje yra tam tikra pokyčių norinti žmonių grupė, kuri nekreipia dėmesio į papildomas žinias“.

Prieštaringas kandidatas kels Klaipėdą į aukštesnę pakopą

Vienas iš prieštaringiausių kandidatų – įtariamuoju dėl partizano Adolfo Ramanausko-Vanago šmeižimo tapęs Klaipėdos politikas V.Titovas. Skandalingais pasisakymais garsėjantis kandidatas į rinkimus eina su savo vardo komitetu „Titov ir teisingumas“.

Į komitetą įtraukęs asmenį, teistą už kontrabandą, V.Titovas savo rinkiminiame prisistatyme žada „pašalinti negatyvius reiškinius ir pakilti į aukštesnę politinio ir socialinio ekonominio Klaipėdos vystymosi pakopą“.

Pasak profesoriaus V.Laurėno, nors V.Titovas siejamas su tautinių mažumu elektoratu, jo galimybės rinkimuose labai ribotos.

„Klausimas, kiek rusakalbių rinkėjų mes turime Klaipėdoje. Procentas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti gana didelis, bet kai viską sudedi, jis nėra labai reikšmingas.

Be to, nemažai asmenų su nelietuviškomis pavardėmis yra ir kitų partijų sąrašuose, ir net aukštose pozicijose. Todėl Titovo kandidatūra bendrame sąraše neatrodo labai rimta ir stipri“, – teigė KU profesorius.

Dominuoja bendras motyvas

V.Laurėnas pastebi, kad žvelgiant į visų 12 kandidatų rinkimines nuostatas kartojasi vienas motyvas – tikėjimas, kad Klaipėda gali daugiau, kad miestas turi daugiau potencialo nei yra išnaudojama.

„Klaipėdiečius persekioja jausmas apie neišnaudotas galimybes. Klaipėda beveik visada užsibrėžia gražius tikslus, bet su jų įgyvendinimu nutinka kažkas negero“, – pastebėjimais dalijosi profesorius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder