"Vakarų ekspresas": prieš ketvirtį amžiaus

"Vakarų ekspresas": prieš ketvirtį amžiaus

Vartant 25 metų senumo dienraščio "Vakarų ekspresas" komplektą paaiškėjo, kad prieš ketvirtį amžiaus klaipėdiečiai atšventę Naujuosius elgėsi taip pat, kaip ir mes šiandien. Kibo į darbus. Kas tvarkėsi po uragano pridarytas eibes, kas skubėjo padirbinėti lietuviškų pinigų atitikmenis - talonus. Dar kiti svarstė, ar apskritai verta gelbėti skęstantį restoraną "Regata"? Na, ir, savaime suprantama, kaito gyventojų nuotaikos: kurį prezidentą išsirinkti - savą "ūkišką" buvusį komunistą Algirdą Brazauską ar svetimą amerikoną - Stasį Lozoraitį?

VE 1993 01.19, 01.13, 01.15, 01.16, 01.17

Nr. 366, 367, 369. 369, 370

Įtariami pinigų padirbinėjimu

"1993 metų sausio 16 d. Klaipėdoje suimti ir uždaryti į areštinę anksčiau teisti Ričardas Radžius (g. 1974 m.) ir nepilnametis Tomas Jarulis (g. 1975 m.). Jiems pateiktas kaltinimas ir iškelta baudžiamoji byla pagal LR Baudžiamojo kodekso 86 str. 3 dalį. Nuo 1993 metų sausio 5 iki 10 dienos, veikdami kartu, paleido į apyvartą 1 300 000 suklastotų Lietuvos Respublikos talonų. Sulaikyti sausio 16 d. Pas R. Radžių rasta 631 500 nerealizuotų talonų, kitoje vietoje - 115 500 tl. Įtariamieji tardomi".

"Spektro" perliukai

Prieš ketvirtį amžiaus informavome savo skaitytojus, kaip buvo nubausti visoje Lietuvoje nuskambėjusios avarijos Klaipėdos valstybinėje naftos įmonėje kaltininkai: techninis direktorius P. Mulskis - 570 talonų, dispečerių pamainos viršininkas N. Šachtenka - 1 900 talonų, įpylimo ir išpylimo cecho viršininkas A. Seniūnas - 1 900 talonų, šaltkalvis I. Bačkovas - 950 talonų baudomis. Toliau skaičiuojamas gamtai padarytos žalos dydis.

Su viskuo šiandien skaitydamas šias eilutes sutinku, tik nesuprantu, už ką nubaudė A. Seniūną. Juk aiškiai parašyta - įpylimo ir išpylimo cecho viršininkas. Taigi ir išpylė vieną kitą tūkstantėlį litrų mazuto. Pagal pareigybines instrukcijas taip priklausė.

Nemaloni istorija nutiko vienai klaipėdiečių jaunavedžių porai. Prieš Naujuosius metus į Klaipėdą iš Riugeno salos atvežę labdarą vokiečiai paskutinei 1992-ųjų metų sutuoktinių porai skyrė dovaną - miegamojo komplektą, kurio jaunavedžiams kaip tik labai trūko. Deja, netrukus džiaugsmas virto rimtu rūpesčiu, nes komplektas buvo be lovos minkštosios dalies. O du tokie paaukštinti čiužiniai tada kainavo daugiau nei 15 000 talonų. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, tačiau bedantis arklys, savaime suprantama, nedaug vertas.

Gargždiškės moterys atėjusios pasigražinti šukuosenų vienoje privačioje kirpykloje išgirdo ir tokį klausimą: "Už ką pasirašei?" Jei už Brazauską - cheminis laikys metus, jeigu už kitus pretendentus - nė dienos!

Tikras pokštininkas pasirodė besąs aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris kandidato į prezidentus užstatą - 41 450 talonų buvo atnešęs kupiūromis po vieną taloną. Rinkiminės komisijos buhalterė guodėsi, kad, laimei, pasitaikė ir viena kita stambesnė kupiūra...

Džiaugsmas ir liūdesys

1992-ieji vieniems buvo džiaugsmingi, kitiems - liūdni. Priekulėje per tuos metus gimė dvidešimt penki vaikai, o devyniolika žmonių priekuliškiai palydėjo į amžino poilsio vietą. Priekulė tampa atgimstančiu miestu, buvo džiaugiamasi prieš 25 metus. 1989 metais gimė 12, mirė 17 žmonių. 1990-aisiais gimė 30, mirė 16, 1991 metais gimė 35, mirė 22 žmonės.

"Regata" eina į dugną

1972-ųjų rugsėjį iš Leningrado į Klaipėdą buvo atplukdytas restoranas "Regata", - rašoma 1993-iųjų sausio 19 dienos "Vakarų ekspreso" numeryje. - Sėkmingai atlaikė "Regata" jūros regatą ir išstovėjo prie krantinės Danėje daugiau kaip 20 metų. Iki sausio 14-osios uragano...

Prasiautęs uraganas apgadino "Regatą", nuplėšė restoraną laikiusius lynus, kuriuos davė "Lietuvos jūrų laivininkystė". Tačiau net ir tai neišgelbėjo plaukiojančiojo restorano: antradienį naktį sustiprėjęs pietvakarių vėjas pavertė "Regatą" ant šono. Laimei, restorane žmonių nebuvo..."

Nuostoliai

"Miesto valdyba gavo Lietuvos premjero B. Lubio pasirašytą telegramą, kurioje stichijos nuskriaustų miestų ir rajonų valdyboms rekomenduojama nukentėjusiems gyventojams bei pramonės įmonėms suteikti materialinę ir techninę pagalbą. O jei vietiniuose biudžetuose vėjai švilpauja? Lieka tikėtis, kad Lietuvos Vyriausybė skirs labiausiai viesulo nualintiems miestams pinigų. O Klaipėdos nuostoliai nemaži. 2,6 mln. talonų nuostolių padaryta valstybinei įmonei "Elektros tinklai". Mažiau nukentėjo VĮ "Šilumos tinklai". Vėjas apgadino įmonės pastatus. Smarkiai nukentėjo namų stogai, gyventojų namų langai, įstiklinti balkonai. Nuostoliai - 18,7 mln. talonų. Ne visą žalą galima paskaičiuoti. Štai, pavyzdžiui, bangos išplovė pajūrio smėlį, apsauginių kopų ruožą, o smėlio juk neįkainosi."

Vieni turi leidimus, kiti - ne

"Šiuo metu leidimą prekiauti alumi ir svaigiaisiais gėrimais Priekulėje turi kavinė paviljonas "Minija", D. Šereikienės baras, gėrimų parduotuvė, tik alumi gali prekiauti B. Tutlio įmonė ir maisto gėrimų parduotuvė. - rašoma 1993-iųjų sausio 18 dienos "Vakarų ekspreso" numeryje. - Tačiau visi priekuliškiai puikiai žino, jog svaigiaisiais gėrimais nuolat prekiauja privatizuota trikotažo parduotuvė, o prieš Naujuosius metus degtinės bei šampano galėjai nusipirkti ir "Videosalone". Vieni už leidimą užmokėjo 10.000 talonų (alus) ir 20.000 talonų (svaigieji gėrimai), o kiti ir be leidimo sėkmingai prekiauja."

Tęsinys - kitą antradienį

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder