„Vakarų ekspresas“. 1993 03 04-13

„Vakarų ekspresas“. 1993 03 04-13

Kokie gi mes buvome prieš 25 metus? Kokiomis nuotaikomis gyvenome? Tai ir bandome išsiaiškinti, vartydami jau pageltusius, laiko nuzulintus ir istorijos patikrintus dienraščio "Vakarų ekspresas" komplektus. Taigi, kokie mes buvome? Nelabai kuo turėjome pasigirti, nors pirmavome nusikaltimų srityje. 1992-aisiais nusikaltimų koeficientas Lietuvoje buvo 150,5, o uostamiestyje - net 212,1. Jau ir tada siautėjo energetikai. Mat Klaipėdos miesto savivaldybė informavo Vyriausybę, kad per metus energetikai, skaičiuodami vien pagal dienos tarifą, uostamiestyje neteisėtai "uždirbo" 6,5 milijono talonų. O šiaip tai buvo metas, kai ištarėme "Amen" Lietuvos žvejybos laivynui, prisiminėm talonus miltams ir kitiems maisto produktams, pritrūkome tualetinio muilo ir badu marinome studentus.

 

Parduos laivus skoloms padengti

Žvejybos laivynui reikia pasakyti "Amen". 1993-iųjų sausio 15 dieną Žuvų pramonės departamente buvo nuspręsta už valiutą parduoti aukcionuose 21 valstybinės žvejybos įmonės laivą. Nesunku nuspėti, koks bus laivų pardavimo aukcionas, 1993-iaisiais rašė "Vakarų ekspreso" reporteris Šarūnas Pučinskas. "Savi" žmonės greičiausiai už tą pradinę metalo laužo kainą įsigis geriausius laivus, nors mažųjų tralerių reali kaina 45-50 tūkstančių dolerių. Ir nebeliks Lietuvoje laivų, darbo vietų žvejams ir žuvies, kurios vis rečiau pasiseka paragauti.

Stirnienos kaina

Kiek brakonieriui kainuotų stirnienos kepsnys su bruknių uogiene? - svarsto "Spektro" skyrelį rengę "Vakarų ekspreso" žurnalistai. Baudos didelės ir koreguojamos kiekvieną ketvirtį, atsižvelgiant į infliacijos dydį. 1993-iųjų kovą infliacinis koeficientas buvo 2,5. Todėl "gamtos mylėtojas", nušovęs stirną, turėtų sumokėti 35 tūkstančius talonų už žalą ir 7 500 talonų baudas. Nepigus patiekalas išeitų, tenka pripažinti.

 

Talonai - socializmo palydovas

Respublikos Vyriausybė pareikalavo, kad miestų ir rajonų savivaldybių pareigūnai iš Vilniaus parsigabentų maišus su... talonais miltams ir kitiems maisto produktams. Geras pusmetis, kai apie talonus buvome pamiršę, besimėgaudami vakarietiška rinka. Po Seimo ir prezidento rinkimų tenka pripažinti: gyvename socializmo sąlygomis.

Trūksta muilo

Kovo 8-ąją kiekvienas save gerbiantis vyras privalo pagerbti savo mylimas moteris, kaimynes, drauges, mokslo drauges, bendradarbes. To nedaro nebent koks tinginys, kuris nesugalvoja nieko geresnio, kaip tik savo apsileidimą pateisinti, kad kovo 8-osios šventė skirta tarybinėms moterims, o tokių pas mus jau nebelikę. 1993-iaisiais Lietuvos valdžia gana savitai pasveikino šalies moteris, paskelbusi, kad nuo kovo 8-osios dėl žaliavų trūkumo dviem savaitėms sustabdomas vienintelis Lietuvoje Panevėžio tualetinio muilo fabrikas. Pagrindinė žaliava - kiauliniai taukai, kurių per vasario mėnesį pavyko gauti iš visų Respublikos mėsos fabrikų tiktai 10 tonų, o vieno mėnesio gamybai reikia 200 tonų.

 

Studentai nori valgyti

Valgyti nori visi. Bet studentai - labiausiai. Todėl jie lygiai prieš 25 metus susirinko prie LDDP būstinės Klaipėdoje aptarti su jos nariais maisto programų. Plakatų turinys buvo išties maistinis ("Ar valgysim bulvių plokštainį?"), o iš tikrųjų jie reikalavo rimtesnių dalykų: 1. Kad grąžintų 50 proc. nuolaidas kelionėms tolimojo ir vietinio susisiekimo traukiniais. 2. Kad 50 proc. būtų apmokėta per mėnesį viena kelionė autobusu pas tėvus. 3. Kad būtų pakeltos stipendijos iki dviejų minimalių pragyvenimo lygių. 4. Išvardinti reikalavimai turi būti finansuojami ne iš mokymo įstaigų biudžetinių asignavimų.

Piketuotojų atstovai po neilgų diskusijų iškvietė LDDP skyriaus vadą G. Petružį išreikšti savo oficialią nuomonę. Kalba plojimų nesulaukė. Studentai netgi šaukė, o kiti dar ir švilpė. O kas bus, jeigu jie per savaitę negaus oficialaus vyriausybės rašto? Klaipėdos studentų vadas Arūnas Liubinavičius tarė: "Mes imsimės pačių radikaliausių protesto priemonių." Šis pasisakymas buvo sutiktas audringų plojimų ir pritariamų šūksnių banga.

Po valandos studentai tuščiais skrandžiais išsiskirstė kas sau. Kas ten žino, gal kai kas sugebėjo ir papietauti...

 

Šildėsi netgi vagys

Šalta ne tik mums šiandien. Šalta Klaipėdoje buvo ir 1993-iaisiais. Kaip įrodymas - tų metų kovo 1-ąją kažkokie "nušalėliai" ("otmorozkai") iš bendros Lietuvos-Vokietijos įmonės "Gala" nudžiovė net 60 ketaus radiatorių sekcijų. Kad jiems galūnės būtų tada nušalusios, tiems vagišiams!

Problema dėl arklio uodegos

1993-iųjų pradžioje kažkoks pastabus pilietis pilietiškai ir patriotiškai pastebėjo, kad miesto Tarybos antspaudas neatitinka heraldikos reikalavimų. Iš pirmo žvilgsnio atrodė lyg ir viskas tvarkoje: žirgas yra, raitelis ant jo. Bet pastabiai akiai užkliuvo, kad žirgo uodega nepadoriai nuleista. O uodegas iš baimės nuleidžia kas tik nori, tik jau ne Vyčio žirgas. Tų pačių metų kovą visos arklio uodegų problemos buvo išspręstos. Pirmasis, kaip ir priklauso, antspaudą su tinkama uodega išbandė pats miesto Tarybos pirmininkas Vytautas Čepas. Taip jam ir reikia. Tiksliau, reikėjo! Arkliui, žinoma, ne pirmininkui!

 

Kerštas vadovui

Šiandien žmonės jau nebemoka keršyti. Šiandien jeigu kas kam keršija, tai jau kerta iš peties. Kad visi aplinkui bijotų ir iš baimės krautų į kelnes. O tada, prieš ketvirtį amžiaus, keršydavo subtiliai. Jautriai. Kartais netgi su meile, sakyčiau. Pavyzdžiui, ryšininkai už nesumokėtas skolas atjungė valstybinio kartono kombinato generalinio direktoriaus telefoną. Visų kitų darbuotojų telefonai veikė kuo puikiausiai. Na, argi ne subtilus kerštas, leiskite paklausti?

O buvo taip!

Lygiai lygiai prieš 25 metus klaipėdiečius ir miesto svečius, įeinančius į Mažvydo alėjoje įsikūrusią moterų kirpyklą, pasitikdavo graži bronzinė skulptūra. Deja, šiandien pasigrožėti šiuo meno kūriniu galimybės nebeliko. Po to, kai kažkas iš skulptūros "pasiskolino" kardą, kolektyvas nusprendė, kad atsarga gėdos tikrai nepadarys! Kirpėjos apsisprendė kuo greičiau šį meno kūrinį parduoti, kol jo kas nors nepasiskolino jėga. Taip ir padarė. O mes visi likome it kardą prariję.

 

Pensininkės "nėštumo" paieškos

Būta tais neramiais laikais ir smagių nutikimų, linksmesnių istorijų. Štai pensininkams, kurie norėjo pasigydyti "Line", reikėjo turėti medicinos kortelės išrašus. Budri Klaipėdos pirmosios poliklinikos terapeutė iš pensininkės, II grupės invalidės (gimusios 1925 metais) pareikalavo ginekologo pažymos, kad ji ne nėščia. Ir ką gi vargšei reikėjo daryti? Teko eiti ir tikrintis...

Bus daugiau

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder