"Vakarų ekspresas". 1992 02 06 ir 08

"Vakarų ekspresas". 1992 02 06 ir 08

Tie sveikos nuovokos žmonės, kurie nemano, kad alus yra šėtono išradimas, praėjusią savaitę pasidžiaugė "Švyturio" planais Klaipėdos senamiesčio pašonėje įkurti išskirtinių alaus rūšių meistrystės cechą.

Žinia, meistrystės dirbtuvėse ne tik bus verdamas nišinis "craft" alus - čia vyks ekskursijos, lankytojai bus supažindinami su visa alaus kultūra, vyks koncertai ir kiti renginiai, veiks gastrobaras, o norintieji pažiūrėti į senamiestį iš aukščiau galės pakilti į naują apžvalgos aikštelę.

Tiesa, patys aludariai neslepia, kad metai bus sunkūs - iš valsčių ir miškų į Gedimino prospektą persikėlę tamsūs protai padarė viską, kad alus, nekalčiausias iš alkoholinių gėrimų, brangtų visiškai neproporcingai. Kažkodėl ne degtinė ar "rašalas" žalio plastiko buteliuose.

Ir štai čia galime įžvelgti esminį skirtumą tarp 1992-ųjų ir 2017-ųjų verslo - šių laikų verslininkai konstatuoja faktą, kad sunku, bet vis vien eina į priekį ir negaili investicijų. Sunku buvo ir prieš 25 metus, tačiau tada niekas nė menkiausios minties neturėjo, kad, be tiesioginio produkto, dar galima kurti ir pridėtinę vertę.

"Nuo praėjusių metų spalio 15 dienos Klaipėdos valstybinėje alaus darykloje "Švyturys" buvo uždarytas alaus virimo cechas. Šiomis dienomis atsargos baigiasi. Vakar ir šiandien paskutines šio gėrimo partijas gavo Klaipėdos alaus barai. Nebebus "Švyturyje" daryto ir parduotuvėse.

Liūdni laikai laukia alaus mėgėjų ir vertintojų. Štai alaus baras "Šikšnosparnis" žada užsidaryti šeštadienį. Be alaus miestas neliks; putokšlį veš iš Šiaulių alaus daryklos "Gubernija". Alaus mėgėjai, aludžių darbuotojai tvirtina, kad šiauliečių alus - prastas ir toli gražu neprilygsta klaipėdietiškajam, kuris turi gerą vardą visoje Lietuvoje", - tokios štai "alinės" aktualijos buvo prieš ketvirtį amžiaus...

Na, bet būkime sąžiningi, niekas dėl to nemirė, ir gyvenimas tęsėsi. Be alaus jis, aišku, buvo sunkus, tačiau kai nėra ir mėsos... "Klaipėdos mėsos kombinato konservų cechas per mėnesį dirba tik vieną savaitę. Motyvas paprastas - kolūkiečiai nepristato mėsos. Kolūkiečiai, duokite mėsos!" - VE ragino ūkininkus, tuomet, panašu, dar nevertus šio vardo.

Striuka buvo ir su vaistais, kurie nežinia kam reikalingi, jeigu nevartoji nei alaus, nei mėsos (kita vertus, gal jie todėl ir reikalingi, kad nevartoji nei alaus, nei mėsos?). O tie, kurių dar vaistinėse buvo, pabrango nežmoniškai.

"Pavyzdžiui, "Riboksino" ampulės, kainavusios 13,5 rublio, dabar kainuos 156 rublius <...> Tokie dažnai vartojami vaistai kaip "Citramonas", "Aspirinas", "Analginas" bei įvairios vaistažolės pabrango dvigubai", - jautresnės psichikos ir apskritai sveikatos skaitytojai šiurpo nuo tokių žinių.

O štai saldainių buvo kiek tik nori - Tiltų gatvėje duris atidarė parduotuvė "Smaližius", kurioje vien karamelių buvo apie 15 rūšių, irisų - 5-6 pavadinimų, o kur dar rinkiniai ir visokios naujienos, tokios, kaip "Spanguolės cukruje", kurias tomis dienomis pradėjo gaminti Klaipėdos konditerijos fabrikas... Sako, iš jų buvo galima pagaminti skanų kisielių.

Saldainiams įsigyti tereikėjo pinigų. Jų gauti buvo galima pardavus kalėdines (tada - naujametines) dovanas, pavyzdžiui, tokias, kokių sulaukė Gargždų valstybinė statybinių medžiagų įmonės darbininkai dar Naujųjų išvakarėse - jiems buvo įteikta po 10 tuščių trijų litrų talpos stiklainių!

Darbininkai patys kalti, kad vaikystėje prastai mokėsi, todėl ir tapo darbininkais. Nes tie, kurie mokėsi gerai, Gargždų statybinių medžiagų įmonėje galėdavo eiti kur kas geresnes pareigas. Ir tada gauti geresnių dovanų nei darbininkai - pledų, šalikų, kavamalių, linoleumo, televizorių ir kitokio gėrio. Arba prekių lengvatinėmis sąlygomis:

"Kartūno, kurio metras kainavo tik 3,60 rb, kadrų inspektorė A. Drizgienė pirko net 30 metrų, kasininkė A. Montvydienė - 20, be to, ji dar pasiėmė 17 metrų atlasinio audinio ir 18 metrų apsiaustinės medžiagos (po 11 rb). Kitos taip pat ne vienai eilutei pirko - po 15-20 metrų. <...>

Mieli skaitytojai, jei pavasarį pamatysite moteris, vaikščiojančias vienodomis suknelėmis, chalatais, apsiaustais, sijonais, žinokite - jos iš Gargždų statybinių medžiagų įmonės: buhalterės, technologės, sandėlininkės, laborantės", - žmones perspėjo "Vakarų ekspresas".

Kita vertus, o ar paprasti darbininkai, kad ir tie patys statybininkai, buvo verti atlasinių suknelių ar kartūninių sijonų? Vargu, jeigu jie dirbo taip, kaip tie, kurie atrestauravo namą Tilžės bei Sausio 15-osios gatvių sankryžoje ir jį perdavė policijai?

"Statybininkai darbavosi taip, kaip savo namuose jų nepriverstum: pirmasis nusikaltėlis, uždarytas komisariato kameroje, taip spyrė į duris, kad net išspyrė jas. <...> Komisariato pastatą remontavę statybininkai turbūt nutarė, kad ginklų saugojimo kamera - ne pats svarbiausias objektas. Tad vietoje automatų ir karabinų kameroje stovi kibirai su skiediniu ir kiti "ginklai". Štai tokia įkurtuvių miniatiūra. Įprasta ir liūdnai kasdieniška", - išvadą padarė laikraštis.

Beje, ar ši žinutė neprimena jums šių laikų ir remonto darbų, vykdomų ką tik (!) rekonstruotoje Palangos vasaros estradoje? Atrodo, per 25 metus statybininkų darbo metodai taip ir nesikeičia...

O štai Gintaras Vaičekauskas tada (skirtingai nuo šių dienų) negyveno įprastai ir liūdnai kasdieniškai. Jis dalyvaudavo visokiuose renginiuose. Kad ir muzikinių "Top 10" rinkimų koncerte Vilniuje, kur ant scenos pavadavo du trečdalius gripo išklotų klaipėdiečių grupės "Savaitgalis" narių.

"Kadangi pro tamsius akinius nelabai mačiau, kokius klavišus spausti, tai pasirinkau primityvų akordą E2-E4. Klaidų nepadariau", - skaitytojams pranešė jis. Ir dar prisipažino pakliuvęs į incidentą viešbutyje.

"Viešbutyje su draugu vakare norėjome liftu pakilti pas Povilą Meškėlą ir sudainuoti "Dar ne vakaras". Atsidarius lifto durims, trys girti "ambalai" rusiškai pareiškė, jog mus tuojau primuš ir sušaudys. Ačiū, ponai, padainuosime kitą kartą.

Grįžę į žurnalistų ir kitokių muzikantų kambarėlį, papasakojome apie incidentą. "Respublikos" ir "Lietuvos ryto" korespondentai čia įžvelgė skandalą ir nuėjo aiškintis padėties. Po 3 minučių Julius Girdvainis ("Respublika") ir Jonas Staselis ("Lietuvos ryto" fotoreporteris) jau plovėsi kraują ir skaičiavo mėlynes. Dar po 10 minučių viešbutį apsupo policija. 3 girti "ambalai" gavo po 15 parų už elgesį, nesuderinamą su viešbučio vidaus taisyklėmis", - raportavo Vaičkus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder