"Vakarų ekspresas". 1992 01 07 ir 08

"Vakarų ekspresas". 1992 01 07 ir 08

1992-aisiais "Vakarų ekspresas" smarkiai nudžiugino savo skaitytojus - jis pradėjo eiti net 5 kartus per savaitę, nuo antradienio iki šeštadienio.

Žinia, tokiu formatu dienraštis leidžiamas ir šiandien. Tačiau yra vienas ženklus skirtumas - tiems 1992-iesiems VE užsiprenumeravo net 32 000 skaitytojų. Tai buvo kosminiai skaičiai, net turint omenyje tai, kad mieste tais metais buvo 207 100 gyventojų - palyginti su maždaug 154 000 dabar.

Kita vertus, net ir tie neįtikimi skaičiai neleido nė pasvajoti apie tą žmonių pasitikėjimo spauda ir laikraščių skaitymo laipsnį bei prenumeratos tradicijas, kokios buvo Švedijoje. Ir tebėra. Štai skaičiai pamąstymui. Karlskronoje, kuri giminiuojasi su Klaipėdoje, yra apie 35 200 gyventojų. Pagrindinio miesto dienraščio, "Blekinge Lans Tidning", tiražas - 32 800...

Gerai ten, kur mūsų nėra? Galbūt. Bent tokie nusikaltimai, kokius prieš ketvirtį amžiaus net nesusimąstydami vykdė mūsų tautiečiai savoje šalyje, švedams nesisapnavo ir baisiausiuose košmaruose. 7-metės dukros akivaizdoje žiauriai sumušti ir išprievartauti motiną, po to jas abi gyvas padegti...

Gal ir gerai, kad abu tokį sveiku protu nesuvokiamą dalyką padarę monstrai iš Šakių - Artūras Visockis ir Arūnas Rusakevičius - jau seniai šešios pėdos po žeme. Pirmasis pasikorė grįžęs iš kalėjimo, antrasis mirė sava mirtimi psichiatrinėje ligoninėje. O tų 1992-ųjų sausį VE dar tik rašė apie būsimą išsigimėlių teismą.

O kokios buvo visuotinio masto Lietuvos aktualijos prieš 25 metus? Po saule niekas nesikeičia: tokios, kokios yra ir dabar. Pinigai. VE reporteriai apsilankė Nacionalinės valiutos Klaipėdos komisijos susitikime su miesto įmonių atstovais. Pagrindinis klausimas buvo toks: kada gi pagaliau rublius pakeis litai?

"Sausyje ir vasaryje mes dar lito nematysime. Rubliai į litus bus keičiami greičiausiai kovo mėnesį. Nors pati keitimo tvarka daugiau ar mažiau jau yra aiški. Klaipėdos įmonėse bei organizacijose bus sudaromos pinigų keitimo komisijos, kurios savo ruožtu ir bus pinigų keitimo punktai. Kokiu santykiu bus keičiami pinigai, dar nėra žinoma. <...> Dirbantiems ir besimokantiems asmenims pinigai bus keičiami pagrindinėse darbovietėse bei mokymo įstaigose. Pensininkams - Taupomojo banko kasose ir ryšių skyriuose. Nedirbantiems - Savivaldybės keitimo komisijose, kurių mieste bus dvi. Turistams, komandiruotiems, besigydantiems asmenims - tose organizacijose, kuriuose jie gydosi, poilsiauja ir t. t." - informavo dienraštis.

Ir apsiriko... daugiau nei metus. Litas, kaip oficiali šalies valiuta, vėl pradėtas naudoti tik nuo 1993 m. birželio 25 d., nors aprašomais 1992-aisiais Lietuva iš JAV spaustuvės "US Banknote Corporation" jau buvo gavusi 10, 20 ir 50 litų nominalo banknotus. Tiesa, tuomet tai buvo paprasti popierėliai, be giliaspaudės, tad mūsų šaliai su atgrubnagiais amerikonais dar teko ginčytis teismuose.

Na, ir dar vienas dalykas, kuris nepasikeitė per tiek laiko - nenumaldomas tautiečių noras sėstis prie vairo išgėrus.

"Girtų vairuotojų, drįsusių sėsti už vairo, mūsų keliuose buvo ir, ko gero, bus. Pasak Klaipėdos kelių policijos komisaro Vytauto Kazlausko, per metus inspektoriai sulaiko 600-650 neblaivių vairuotojų. Baudžiami jie arba 500 rublių bauda, arba netenka teisių 24 mėnesiams. Jei kiek anksčiau tokia piniginė bauda ir darė įspūdį, dabar pakilus kainoms ir žmonių atlyginimams, ši suma tapo juokinga.

Kelis kartus indeksavus indėlius, atlyginimus, baudas indeksuoti buvo užmiršta. Todėl visiškai nenuostabu, kad vairuotojai nebijo važiuoti girti. Todėl drąsiai jie jaučiasi ir atėję į Kelių policiją, visiškai nesijausdami kaltais, o tik tikindami išgėrę butelį alaus. Tačiau baisiausia tai, kad miesto gatvėse mes ir toliau nebūsime saugūs", - liūdną išvadą padarė VE.

Na, bet apžvalgą baikime gražesniu akcentu: "Pirmasis kūdikis, 1992 metų sausio 1-ąją gimęs Klaipėdos gimdymo namuose, buvo berniukas, svėręs 3 250 gramų. Laimingoji mama Daiva Aušrienė turbūt jaučiasi puikiai, nes VE žurnalistai jau sausio 6-ąją neberado jos gimdymo namuose. Ką padarysi, sveikinam mažylį ir jo mamą bent jau per laikraštį. Sėkmės!"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder