"Vakarų ekspresas". 1991 05 07

"Vakarų ekspresas". 1991 05 07

Kiekvienas mėnuo prasideda nuo pirmos dienos. Gegužė - ne išimtis. Tačiau žodžių junginys "Gegužės 1-oji" kažkaip rėžia ausį.

Aišku, tą dieną pasaulyje yra įvykę ir gražių dalykų. Pavyzdžiui, 1943 metais gimė legendinis uostamiesčio architektas ir apskritai šviesuolis Vytautas Šliogeris, o 2004 metais Lietuva priimta į Europos Sąjungą. Be to, būtent gegužės 1-ąją savo vardadienius švenčia Anelė, Juozapas, Vydmantė, Zigmas su Zigmantas ir net Žilvinas.

O ir Tarptautinės darbo dienos idėja nėra bloga. Tiksliau, nebuvo bloga, kol prie jos savo mėšlinų rankų neprikišo komunistai. Štai nuo tada žodžių junginys "Gegužės 1-oji" ir rėžia ausį.

Taip, kaip ta data buvo paminėta 1991-aisiais, nepatiko ir "Vakarų ekspresui". Laikraščio žurnalistams darbininkų solidarumo šventė (tokia ji turėtų būti pagal 1889 m. Paryžiaus 2-ąjį tarptautinį kongresą) Klaipėdoje pasirodė panašesnė į kareivių mitingą.

Lenino aikštėje netrūko ne tik kareivių, bet ir rusiškų maršų, Sovietų Lietuvą šlovinančių raudonų plakatų. "Gėlių akcija praėjo sėkmingai. Visi, kas neabejingi tarybinėms idėjoms, nešė ir klojo. Kas Leninui po kojom, kas ant šarvuočio - po dvi, po tris. Nežinau, kuris iš jų darbininkų klasės atstovas, bet gėlių užteko ir vienam, ir kitam", - pranešė Gintaras Šikšnius.

Ir pridėjo detalių iš mitingo Vasaros estradoje: "Šventinę grūstį užtikrino "Torgmortranso" valdyba, prieigas užvertusi skaniomis ir maistingomis smulkmenomis: "Utenos" ir "Porterio" alumi, "Fanta", "Pepsi", įvairiausiais pyragaičiais ir t. t. Susigundė net Piliečių gynimo komiteto "družinos" vyrukai: pamiškėly pliumpė alų net apsiputoję. Neatsispyrė pagundai ir interjudėjimo veteranas Augustinas Klinga - didžiulėj spūsty ir jam pavyko išsikovoti du butelius "Porterio". Ne kažkas, bet deficito laikais irgi šis tas."

A. Klinga buvo liūdnai pagarsėjusio judėjimo "Jedinstvo" Klaipėdos skyriaus įkūrėjas. Na, o 2004 m. Seimo rinkimų metu jo pavardė jau buvo minima su kitais "tovariščiais" iš Darbo partijos.

Bet neapsistokime ties šia asmenybe. Yra pasaulyje ir gražesnių dalykų. Pavyzdžiui, "Mis" rinkimai. "Mis mokykla 91" pavadintas renginys įvyko 2-ojoje (M. Gorkio) vidurinėje mokykloje. Gražiausia moksleive išrinkta Kristina Beliavskaja.

Panašu, šis titulas jai galvos neapsuko, ir vėliau su Darbo partija klaipėdietė, atrodo, nesusidėjo. Galbūt todėl dabartinėse, jau šių laikų nuotraukose Kristina atrodo tobulai. Gal net geriau nei prieš ketvirtį amžiaus. Nors ir su sutuoktinio pavarde...

1991-ųjų gegužės pradžia buvo sėkminga ir Klaipėdos stalo tenisininkams. Štai Lietuvos žvejybos pramonės susivienijimo ("Litrybprom") mechanikas Giedrius Orla tapo šalies čempionu. Jam buvo įteiktas 500 rublių vertės "asmeninis prizas", aukso medalis ir diplomas.

Pasisekė ir "dukart pirmininkui" (Klaipėdos rajono Tarybos ir "Veiviržos" kolūkio) Juozui Paliakui. Jis, "sužinojęs, kad "Vakarų ekspresas" ketina spausdinti fotoreportažą apie pasibaisėtiną ekologinę situaciją "Veiviržoje", pagaliau ėmė ir susitvarkė".

Tiesa, po 20 metų sėkmė nuo verslininku tapusio kolūkio pirmininko nusisuko. Nusisuko kartui ir visiems laikams - 2001 m. gruodžio 18 dieną 43-erių amžiaus J. Paliakas žuvo nuo sprogmens prie savo įmonės durų Bokštų gatvėje. Oficiali versija skelbia, kad jis netyčia susisprogdino pats...

Įdomu, kiek skambučių sulaukė kitas politikas, irgi Tarybos narys, tik jau Klaipėdos miesto - Romualdas Starkus - štai po tokio redaktoriaus sakinio, pasirodžiusio VE: "Kad 30 proc. Respublikos mokytojų yra alkoholikai, pareiškė ne redakcija, o deputatas R. Starkus, todėl priekaištus prašau adresuoti ne mums".

Beje, grįžtant prie reikšmingų datų, reikėtų paminėti, kad būtent 1991 m. gegužės 1 d. "Bočių" alaus barui (liaudyje vadinamam "Arklide") stuktelėjo 23 metai. "Gaila, kad aludės stogas kiauras, nes labai jau daug vandens kartais prilaša į bokalą", - tokia buvo subtili sveikinimo žinutė.

Tomis dienomis sinoptikai išties žadėjo lietaus: "Debesuota su pragiedruliais. Galimas nedidelis lietus. Vėjas šiaurės-rytų 4-9 m/s. Temperatūra naktimis 1-3 laipsniai šilumos, dienomis - 7-9 šilumos".

Vienareikšmiškai - dabar šilčiau. Ir smagiau. Taip, prakeikti kalafiorai brangūs, bet nors alaus niekas nebeskiedžia!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder