"Vakarų ekspresas". 1991 04 30

"Vakarų ekspresas". 1991 04 30

Įpusėjus 1991-ųjų pavasariui Lietuva susirgo vieno žaidimo manija. Tas žaidimas vadinosi "Super Bank".

Tarp skyrelio "Parduodu" skelbimų "Vakarų eksprese" žaibišku greičiu ėmė daugėti štai tokių tekstų: "Parduodu "Super Bank System" korteles. Pristatymą į Rygą garantuoju". Net "Spektre" atsirado tokia žinutė: "Lietuva "serga" "Super Bank" karštlige. Šiauliečiai čia, ko gero, aktyviausi. Ir jie labai pyksta ant kauniečių, nes šie neįsijungia į žaidimą".

Kaip jį reikėjo žaisti? O gi velnias jį žino... Perki kažkokias korteles, kažkam pervedi pinigus. O gal perveda tau?

Šiaip ar taip, galima tik spėti, kad tai buvo savotiškas "lochotronų" pirmtakas. Panašiai aiškino ir VE: "Tai - iš šiaurės plintanti pelningo azartinio žaidimo infekcija, besiremianti devizu: "Kvailiausias tas, kuris paskutinis".

Žaidimo suviliotų klaipėdiečių naivumu džiaugėsi Centrinio pašto darbuotojai: "Jiems atrodo, kad žaidžia pusė miesto, bet moterys patenkintos, nes nuo pinigų apyvartos priklauso jų atlyginimai. Centrinis paštas kasdien surenka iš žaidėjų nuo 56 iki 62 tūkstančių rublių". Tiesa, VE išsiaiškino, kad žaidimo bacila užsikrėtė ir... pačios paštininkės.

Tai buvo išties panašu į epidemiją: "Šiomis dienomis vos ne kiekvieną iš mūsų staiga prisiminė labai tolimi giminaičiai, kuriems būtinai dabar prireikė telefonu sužinoti, kokia jūsų sveikatos būklė, o paskui lyg tarp kitko pasiteirauti: "Ar nežaidi?" O kaimynai ir bendradarbiai, kurie anksčiau tavęs ir nepastebėdavo, puolė sveikintis, maloniai bendrauti, trokšdami sužinoti tą patį".

Sako, kai kas pralobo tame "superbanke" - štai viena klaipėdietė V. N. tikino laimėjusi 36 000 rublių, A. R. per savaitę sulaukusi 24 000 rublių pašto perlaidų.

Na, o žurnalistai reziumavo: "Pradėjusiems žaisti linkime neprarasti vilties. Viltis - ... motina, bet liaudis sako, kad motina savo vaikų nepalieka".

Buvo ir dar didesnių naivuolių nei tie žaidėjai. Tik paskaitykite skelbimą skyrelyje "Įvairūs": "Pamesti pinigai be piniginės. Radusį prašome grąžinti. Adresas: Klaipėda, Paryžiaus Komunos 22-21, tel. 52955". Gal tai pokštas?

Tačiau pinigų atžvilgiu buvo ir nusiteikusiųjų visai rimtai: "Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vilius Baldišis pritarė Lietuvos pramonininkų asociacijos pirmininko Petro Kravto pasiūlymui Klaipėdoje steigti komercinį banką".

Taip, jūs neklystate - šios eilutės tikrai yra pačios pirmos Lietuvos spaudoje, kuriomis užsiminta apie vienintelio klaipėdietiško banko - Vakarų - įkūrimo preambulę. Neilgai trukus taip ir atsitiko: 1991 m. gruodžio 18 d. Klaipėdoje išties įsteigtas Vakarų bankas.

Iš pradžių viskas buvo gražu. Po to - šiaip sau. Dar vėliau bankas ėmė kažkuo panašėti į "Super Bank System": kažkas dėdavo pinigus, kažkas pasiimdavo tai, ką įdėdavo tie pirmieji. Prisiminkime, kas buvo sakoma apie tą žaidimą: "Kvailiausias tas, kuris paskutinis"...

Kaip ten bebūtų, toliau faktai tokie. 1996 m. rugsėjo 16 d. Vakarų bankui iškelta bankroto byla, preliminari skola indėlininkams iki banko likvidavimo - per 50 mln. litų. 1997 m. liepos 30 d. sulaikomas banko vadovas P. Kravtas ir viceprezidentas Robertas Taraškus. Jiems pateikti kaltinimai dėl 48 mln. litų iššvaistymo. Nenusisekę bankininkai išbuvo suimti 18 mėnesių. 2005 m. gegužės 4 d. Klaipėdos apygardos teismas dėl senaties abu juos išteisino.

"Nors indėlininkų milijonai kažkur išnyko, Lietuvos mokesčių mokėtojai turėjo sumokėti P. Kravtui - jis laimėjo bylą prieš Lietuvą Europos Žmogaus Teisių Teisme, kuris buvusiam bankininkui priteisė keliolika tūkstančių litų žalos atlyginimo", - vėliau pranešė spauda.

O dar vėliau P. Kravtas pasakys, esą Vakarų banko sužlugdymo scenarijus buvo "Snoro" nacionalizavimui: "Protingi žmonės supranta: kas įvyko su "Snoru" - tas pats savo laiku atsitiko ir su Vakarų banku".

"Super Bank System", ne kitaip...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder