Ten, kur valgo ir televizijos žvaigždės

Ten, kur valgo ir televizijos žvaigždės

"Vakarų ekspresas" tęsia žurnalistinį tyrimą: kasdien lankomės įvairiose uostamiesčio kavinėse - žinoma, iš anksto nepranešę ir nesusitarę - bei išbandome dienos pietų meniu, o savo įspūdžius ir vertinimus pateikiame mūsų skaitytojams. Kavines vertiname, kaip įprasta, penkių balų, šiuo atveju - šaukštų, sistema.

Garsus uostamiesčio žurnalistas Gintaras Vaičekauskas vakar man suteikė puikią galimybę reabilituoti mokyklų valgyklas.

"Aš šią valgyklą atradau 2000-aisiais. Dariau Martyno Mažvydo mokykloje reportažą apie kompiuterius. Kai pamačiau, kad prie mokyklos stovi kelios greitosios ir keli policijos automobiliai, ėmiau klausinėti mokyklos direktoriaus, kas čia nutiko. O jis nusišypsojo ir pasiūlė man tiesiog nueiti į valgyklą. Nuo to laiko ir aš pietauju tik čia. Beje, valgau čia ne dėl to, kad pigu, o dėl to, kad čia man labai skanu", - pasakojo G. Vaičekauskas, vakar pakvietęs mane ir dar vieną kolegą dienos pietų į M. Mažvydo mokyklos valgyklą.

Ir vakar prie mokyklos stovėjo greitosios medicininės pagalbos automobilis.

"Paprastai čia pietauju 11 valandą, nes tuomet būna mažiau žmonių. Dar klientai "iš gatvės" įleidžiami nuo 12.15", - svarbias detales įvardijo laidos "Reidas" kūrėjas.

12.20 val., kai mes įžengėme į valgyklą, eilėje stovėjo apie 20 žmonių, didžioji dalis stalų jau buvo užsėsti. Eilutė judėjo pakankamai greitai, nuobodžiauti nebuvo kada, nes akį viliojo stiklinėje vitrinoje išdėlioti šalti užkandžiai: mėsos užpiltiniai, silkė pataluose su grybų, svogūnų ar morkų pagardais, kepta žuvis su daržovėmis. O dar po kelių minučių teko spręsti sudėtingą dilemą - ką išsirinkti pietums iš gausybės patiekalų. Ypač akys raibo pamačius, kaip puikiai atrodo mėsos gaminiai: puoduose sukrauti apskrudę šonkauliai, didžiuliai Kijevo kotletai, sūriu ir daržovėmis užkepti įvairūs kepsniai, kurių virėjos netingėjo papuošti pjaustyto poro lapeliais. Tai - tik maža dalis to, kas vakar buvo siūloma.

Pigiausias patiekalas vakar buvo sklindžiai su obuoliais - 1,60 Lt. Įvairūs blyneliai kainavo per 2 Lt. Mėsiškų patiekalų kaina vidutiniškai 5 Lt.

Ne veltui G. Vaičekauskas visą kelią mokyklos link gyrė valgyklos vedėją Rūtą - tokio aptarnavimo seniai nėra tekę matyti. Atrodo, kad kiekvieną klientą ji sutinka išskėstomis rankomis. Stebino, kaip ji netingi kiekvienam detaliai pasakoti, ką šiandien išvirė, o padavusi patiekalą kiekvieną kviečia užsukti dar kartą.

"Jei norite švelnesnės mėsytės - paragaukite kalakutienos. Juk tai pati sveikiausia mėsa. Kalakutas protingas paukštis - galvoja ką valgo..." - su šypsena man pasakojo ponia Rūta ir dar lyg rūpestinga teta pridūrė: "Įpilsiu jums česnakinio padažiuko - siaučia gripas, nepakenks..."

Kalakutiena išties buvo puiki, o porcija didžiulė. Garnyrui buvo gausiai įdėta trijų rūšių salotų: burokėlių, šviežių kopūstų ir šviežių morkų. Dar buvo galima pasirinkti bulvių, ryžių, makaronų ar grikių. Pasirinkau pastaruosius. Taip pat valgiau barščių su kopūstais. Skonis normalus. Nežinau, kas užbūrė, ar tai, kad pigiai galima visiškai skaniai ir sočiai prisikirsti, ar nuostabus ponios Rūtos bendravimas, ar maloni ir smagi G. Vaičekausko kompanija, bet pietūs išties buvo nuostabūs.

Beje, šios valgyklos aplinka gana jauki. Nors žmonių daug, nėra nešvarių indų stirtų - rūpestingos virėjos kaipmat juos nuneša nuo šiems indams skirto stalo. Šįsyk grįžus iš valgyklos nereikėjo vėdinti drabužių.

Beje, G. Vaičekauskas papietavo už 7 litus: jis valgė silkės užkandėlę su pievagrybių ir svogūnų pagardais, šašlyką, pusę porcijos cepelinų su varškės ir šoninės įdaru bei saldžią sriubą. Ypač jis gyrė cepelinus, sakė visuomet juos griebiantis, jei tik būna.

Kolega, kuris neslepia, kad suvalgo labai daug, vakar valgykloje papietavo už 9,50 Lt, tačiau už tiek jis valgė saldžią sriubą ir dar 3 patiekalus: vištienos kepsnį, bulvinius blynus su mėsa ir lietinius blynelius su kumpiu ir sūriu.

Pastebėjau, kad daugelis čia pietaujančių neišeina tuščiomis rankomis - prisiperka bandelių arba neša vienkartiniuose induose sukrautas maisto porcijas savo bendradarbiams, kurie galbūt neturi laiko ar sąlygų atvažiuoti į šią valgyklą. Vienintelis jos minusas ir yra tas, kad ji man tolokai nuo darbo.

Jei vertinčiau šią maitinimo įstaigą tik valgyklų kontekste, be abejonės skirčiau 5 šaukštus, tačiau bendrame kontekste skiriu 3.

Pagarbiai V. V. (kavinėse lankausi iš anksto nepranešęs ir už maistą visada susimoku pats)

Įvertinimas 3 šaukštai

Dienos pietūs (6 Lt):
* Burokėlių sriuba
* Troškinta kalakutiena, grikiai, šviežių morkų ir šviežių kopūstų salotos, česnakinis padažas
* Kompotas

Šiose kavinėse jau lankėmės:
01 17 d. "Rytė"
01 18 d. "TaiFun"
01 19 d. "Kurėnas"
01 21 d. "Bambola" 
01 24 d. "La Cle"
01 25 d. Vytauto Didžiojo gimnazijos valgykla
01 26 d. "Senoji vyninė"
01 27 d. "Luxor" 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder