Viruso kaustoma Kinija lietuvio akimis: gatvėse – tuščia, kaukės virto juodosios rinkos auksu

Viruso kaustoma Kinija lietuvio akimis: gatvėse – tuščia, kaukės virto juodosios rinkos auksu

Kinijoje, kur vis daugiau gyvybių nusineša plintantis naujas koronavirusas, yra įstrigę apie 300 lietuvių. Šanchajuje reziduojantis architektas Mindaugas Skrupskelis papasakojo, kaip atrodo dėl epidemijos ištuštėjęs miestas ir su kokiais iššūkiais susiduria vietiniai.

Anot M. Skrupskelio, koronaviruso protrūkis Kinijoje paralyžiavo šalį: keliasdešimt milijonų gyventojų turintys miestai ištuštėjo. Šanchajaus, kuriame gyvena pats architektas, gatvėse praeivių vos vienas kitas, namų durys užrakintos, pagrindinė viešojo transporto arterija – metro – visiškai tuščia. Miestas, kuriame glaudžiasi apie 22 mln. gyventojų, atrodo sustojęs laike.

„Gatvės tuščios, tačiau nustebau, kad gana daug žmonių buvo parduotuvėje. Visi su kaukėmis. Kadangi atostogos pratęstos, visi stengiasi pasipildyti savo atsargas, planuoja, kaip toliau leis laiką namie. Man baigėsi rankų muilas, norėjau nusipirkti antibakterinio. Neradau.

Tiesiog nėra jokio rankų muilo, tai teko pirkti kažkokį skirtą skalbiniams, panašų į mūsų ūkinį“, – pasakojo M. Skrupskelis.

Kitos lentynos, kuriose išdėliotos maisto prekės, atrodo įprastai. Kinijoje nėra būtinybės dėl maisto produktų keliauti į parduotuvę. Čia labai populiari maisto į namus paslauga.

Pasklidus po šalį koronavirusui, maisto tiekimas į namus nenutrūko. Patiekalai iš restoranų vežami nemokamai, porcija kainuoja tiek pat, kiek mokėtum vakarieniaudamas ir pačioje kavinėje.

Pasak pašnekovo, žengiant bent vieną žingsnį už namų durų būtina dėvėti apsauginę kaukę. Į tuos, kurie nurodymo nesilaiko, aplinkiniai piktai šnairuoja. Visgi Kinijoje, kur mirtinas koronavirusas jau pasiglemžė apie 100 gyvybių, kaukė tapo deficitu.

„Ne visos kaukės tinka, tik žalios ir respiratoriai KN95. Kinai paprastai yra įpratę nešioti kaukę nuo virusų. Jie noriai jas nešioja, bet šiuo atveju tik specialios kaukės apsaugo nuo užkrato.

Tai šitų kaukių tiesiog nebeliko. Buvo apribotas jų pirkimas po kelias kaukes vienam žmogui, bet atsitiko taip, kad kaukės atsidūrė juodojoje rinkoje ir jos yra gerokai brangesnės.

Socialinių tinklų skelbime mačiau, kad kaukės pardavinėjamos po 50 eurų, kai šiaip jos kainuotų po kelis eurus. Vyksta tokie dalykai, kai kurie žmonės bando iš to pasipelnyti“, – sakė Šanchajuje reziduojantis architektas.

Šiurpina vaizdo įrašai iš ligoninės

Pats M. Skrupskelis kaukės nepirko, ją padovanojo draugė prieš išvykdama į Tokiją. Likusiems kinams į pagalbą skuba kitos šalys. Pavyzdžiui, Australijoje iš Kinijos atgabentos apsauginės kaukės šiandien yra supirkinėjamos ir bus grąžinamos atgal į Kiniją. Pati kinų Vyriausybė atšaukė fabrikų darbuotojus iš priverstinių atostogų, kad užtikrintų apsauginių kaukių gamybą.

Lietuvis teigia, kad paniką dėl apsauginių kaukių trūkimo sustiprina socialiniuose tinkluose plintantys vaizdo įrašai iš ligoninių.

„Kažkas eidamas ligoninėje filmuoja: ligoninė perpildyta, ant grindų paklotos lovos, kažkas sako, kad vienas žmogus yra miręs ir jo niekas nuo ryto negali paimti. Kitame įraše matome, kaip verkia, net nežinau, kaip pavadinti, tiesiog labai garsiai verkia gydytojai, nes jie nesusitvarko su krūviu.

Tai tokios istorijos, neaišku, kada jos buvo nufilmuotos ir kaip, ar jos patikrintos, bet aš manau, kad tai gali pakurstyti paniką. Nuo praėjusio karto, kai Kinija ne labai sėkmingai susidorojo su SŪRS viruso viešinimu, žmonės nelabai pasitiki ir todėl gimsta labai daug spekuliacinių teorijų“, – įsitikinęs architektas.

Pats M. Skrupskelis laiką leidžia namuose su knyga rankoje, niekur keliauti neketina. Visos lankytinos vietos uždarytos, neveikia galerijos, teatrai, atšaukti visi sporto renginiai. Visos valstybinės įstaigos atostogauja iki vasario 2 dienos, šalies universitetai ir mokyklos – iki vasario 15-osios.

„Kinijos valdžia yra pasimokius iš praėjusio karto, kai informacija dėl SŪRS viruso iš tiesų buvo nuslėpta ir tik Pasaulio sveikatos organizacija galų gale prispaudė imtis rimtų priemonių. Šį kartą labai didelės pajėgos yra mestos, labai daug resursų skiria Kinijos valdžia, finansinė našta prisiimta.

Žmonės gali savo skrydžius ir traukinių bilietus atšaukti arba pakeisti datas visiškai nemokamai. Jiems yra pratęstos atostogos visose valstybinėse įstaigose ir jos yra apmokamos.

Jau yra uždaryta 15 miestų visoje Kinijoje. Uždaryti milijoninį miestą reiškia didelius ekonominius nuostolius. Reiškia, kad Kinijos valdžia nebijo ekonominių pasekmių, daro, viską, kad tas virusas nebūtų paskleistas dar labiau“, – LRT.lt sakė Šanchajuje reziduojantis lietuvis.

Baiminasi antros viruso bangos

Koronaviruso protrūkį gruodžio pradžioje lėmė būtent didelė gyventojų migracija. Virusas pasirodė prieš pat kinų Naujųjų metų šventę, kai gyventojai iš didžiųjų miestų masiškai traukia keliauti po visą šalį ar lankyti už jos ribų išsibarsčiusių giminaičių.

„Buvo labai didelė panika dėl to, kad tai yra geriausias būdas plisti šitam virusui, nes visi yra traukiniuose, lėktuvuose, oro uostuose. Dabar judėjimas visas nuslūgo, visi yra nukeliavę, pasiekę savo tikslus.

Dabar kaip tik yra tinkamas laikas išlaukti, kada tas didžiausias viruso pavojus praeis. Kita vertus, žmonės kažkada turės grįžti į darbus ir pajudėti atgal. Kinų valdžia stengiasi nustumti kuo toliau tą datą ir ieško kažkokių priemonių, kaip tai suvaldyti. Iš tiesų, tai neišvengiamai artėja ir tada tikriausiai bus antras protrūkis šitos ligos. Baisiausia, kad ji nepasklistų po kitus miestus“, – kaklbėjo M. Skrupskelis.

Jis pridūrė, kad pats planuoja likti namuose Šanchajuje, kol koronaviruso pavojus praeis. Bėgti iš Kinijos šiandien esą nėra prasmės. Juo labiau, kad pačiame Šanchajuje, kur gyvena apie 22 mln. gyventojų, užfiksuota apie 60 patvirtintų susirgimų koronavirusu ir visi šie asmenys izoliuoti bei gydomi ligoninėse.

„Tai yra labai nedideli skaičiai, kad reikėtų dėl to panikuoti. Aš toliau planuoju likti namuose, skaityti knygas, žiūrėti kiną. Nors Šanchajuje irgi auga skaičius infekuotų žmonių, namuose jaučiuosi saugiai. Nejaučiu didelio nuostolio, kad man tenka namuose būti ir laukti. Aš tikiuosi, kad situacija nepablogės“, – vylėsi M. Skrupskelis.

LRT.lt primena, kad, antradienio vidudienio duomenimis, Kinijoje naujo koronaviruso aukų pagausėjus iki 106, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 4 500. Nepaisant Kinijos desperatiškų priemonių suvaldyti protrūkį, liga išplito šalyje ir pasiekė keliolika kitų šalių.

Pirmadienį apie pirmuosius patvirtintus užsikrėtimo atvejus paskelbė Vokietija, Kanada ir Šri Lanka, praneša BNS. Malaizija pirmadienį uždraudė atvykti žmonėms iš Kinijos Hubėjaus provincijos.

Mongolija, smarkiai priklausoma nuo prekybos su Kinija, ryžosi drastiškam žingsniui ir uždarė savo sieną automobilių eismui iš Kinijos. JAV, Prancūzija, Japonija ir kelios kitos valstybės ieško būdų kaip saugiai išgabenti savo piliečius iš 11 mln. gyventojų turinčio Uhano miesto, tapusio koronaviruso epicentru.

Antradienį taip pat paaiškėjo, kad koronaviruso protrūkio epicentre Uhane yra bent du lietuviai. Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė LRT.lt teigė, kad jie sveiki ir iš ten evakuotis neketina.

Taip pat antradienį skelbta, kad pagal dvišalius mainus studijuoti į Vilnių neseniai atvyko asmuo esą iš koronaviruso apimto Uhano. Tiesa, 15min.lt trečiadienį patikslino, kad asmuo atvyko ne iš koronaviruso karantino zonos, bet iš savo gimtojo miesto, esančio už maždaug 1,5 tūkst. kilometrų nuo Uhano.

Mykolo Romerio universiteto atstovas Vaidotas Norkus LRT.lt sakė, kad šis asmuo jaučiasi gerai, sveikatą stebės gydytojai ir artimiausiu metu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder