Rašytoja S. Aleksijevič ragina A. Lukašenką atsistatydinti

Rašytoja S. Aleksijevič ragina A. Lukašenką atsistatydinti

Nobelio literatūros premijos laureatė baltarusių rašytoja Sviatlana Aleksijevič trečiadienį paragino Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką taikiai atsistatydinti ir pasmerkė milicijos smurtą prieš demonstrantus, protestuojančius dėl, anot jų, suklastotų valstybės vadovo rinkimų.

72 metų rašytoja 2015 metais pelnė Nobelio literatūros premiją už savo darbą, kuriame aprašomi karo ir gyvenimo siaubai valdant represiniam sovietų režimui, įskaitant 1986 metais įvykusią Černobylio katastrofą.

Pirmąkart viešai reaguodama į protestus, įsiplieskusius Baltarusijoje po sekmadienį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, S. Aleksijevič interviu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Baltarusijos redakcijai sakė, jog A. Lukašenka turėtų taikiai atsistatydinti, kad būtų išvengta kruvino pilietinio karo.

„Pasitraukite kol dar nėra per vėlu, kol neįstūmėte liaudies į baisią bedugnę, į pilietinio karo bedugnę“, – S. Aleksijevič kreipėsi į A. Lukašenką, kurį ji jau seniai kritikuoja.

„Tiesiog norite valdžios, ir jūsų troškimas nuves iki kraujo“, – sakė S. Aleksijevič ir apkaltino Baltarusijos valdžią „paskelbus karą savo tautai“.

„Norėčiau pakartoti tai, ką taip gražiai pasakė žurnalistė Svetlana Kalinkina: „Išeik gražiai!“ (...) Bet jau nepavyks, kraujas [buvo pralietas]“, – sakė rašytoja.

Ji pareiškė esanti priblokšta „nežmoniškų, šėtoniškų“ milicijos veiksmų, teigdama, kad jie anksčiau nebuvo net įsivaizduojami. Autorė spėjo, kad Minskas galėjo gauti pastiprinimų iš Rusijos.

Paklausta, ar ji būtų pasirengusi tapti tarpininke tarp valdžios ir protestuotojų, S. Aleksijevič atsakė: „Jei aš būčiau jaunesnė ir nesirgčiau, tada tikriausiai.“

Prieš savaitgalį įvykusius prezidento rinkimus Nobelio premijos laureatė sakė balsuosianti už A. Lukašenkos pagrindinę varžovę – opozicijos atstovę Sviatlaną Cichanouskąją.

Rašytoja sakė suprantanti, kodėl S. Cichanouskaja – tik neseniai į politiką pasukusi namų šeimininkė – antradienį išvyko iš Baltarusijos į saugią Lietuvą.

„Ji buvo ir tebėra pokyčių, naujo gyvenimo siekio simbolis“, – mano S. Aleksijevič.

„Ji padarė viską, ką galėjo. Negaliu apie ją pasakyti nieko bloga. Dabar tegul iniciatyvą perima vyrai“, – sakė ji.

Rašytoja pareiškė palaikanti opozicijos politiką Valerą Capkalą – buvusį diplomatą, kurio žmona dirbo S. Cichanouskajos rinkimų štabe.

V. Capkala trečiadienį paskelbė planuojantis suformuoti naują opozicinį politinį judėjimą – Nacionalinio išsigelbėjimo frontą.

Tuo metu S. Aleksijevič išreiškė susižavėjimą Baltarusijos protestuotojais: „Per pastarąsias kelias savaites tiesiog įsimylėjau savo žmones.“1

„Tai yra visiškai kitokie žmonės, jų galia yra visiškai kitokia. Anksčiau buvau šiek tiek nusivylusi, o dabar – nesu“, – pridūrė ji.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder