Niūriausi pasaulio miestai, kuriuose beveik nėra saulės

Niūriausi pasaulio miestai, kuriuose beveik nėra saulės

Žemėje yra gana daug gyvybe alsuojančių miestų, į kuriuos saulė pažvelgia tik retkarčiais.

10. Murmanskas, Rusija

Saulėtų valandų per metus: 1715

Murmanskas laikomas didžiausiu miestu pasaulyje, esančiu už poliarinio rato. Tačiau oras čia nėra toks baisus, kaip gali pasirodyti. Žiemą temperatūra gali „įkaisti“ iki –10 laipsnių Celsijaus – labai komfortiško lygio. Bet naktis, trunkanti kelis mėnesius per metus, gali tapti tikra problema tam psichologiškai nepasirengus. Šiuo laikotarpiu saulė visai nepasirodo, dienos valandomis būna sutemę.

9. Kiruna, Švedija

Saulėtų valandų per metus: 1680

Miesto pavadinimas gali būti išverstas kaip „baltas paukštis“ – jis pavaizduotas ant vietos herbo. Kalbama apie alchemiją: vietiniai gyventojai visada užsiėmė pramonine kasyba, kuri viduramžiais buvo neatsiejamai susijusi su alchemijos dirbtuvėmis. Kiruna yra už pusantro šimto kilometro į šiaurę nuo poliarinio rato. Saulė pasirodo tik trumpam – nuo gegužės 30 iki liepos 15 d., visą likusį laiką miesto gyventojai yra priversti taikstytis su sutemomis, žiemą virstančiomis poliarine naktimi.

8. Južno-Kurilskas, Rusija

Saulėtų valandų per metus: 1662

Beveik visi vietos gyventojai dirba jūrų išteklių gavybos ir perdirbimo srityse. Nuo devinto dešimtmečio pabaigos visi laukė pokyčių: garsiai kalbėta apie Kurilų salų perdavimą Japonijai. Bet panašu, jog japonai taip ir neatgaus Južno-Kurilsko su visu miesto rūku, šaltomis ir amžinomis naktimis.

7. Džunas, JAV

Saulėtų valandų per metus: 1540

Aliaskos valstijos sostinė Džunas yra laikomas didžiausia valstijos sostine visoje Amerikoje. Formaliai miesto teritorija užima net 8430 kvadratinių kilometrų. Tiesą sakant, 99 proc. ploto miškais apaugę kalnai, neturintys jokių civilizacijos ženklų. Vaizdą papildo beveik visiškas saulės nebuvimas, kuris gali sukelti depresiją net ir urvuose gyvenantiems gyvūnams.

6. Kelnas, Vokietija

Saulėtų valandų per metus: 1504

Ketvirtas pagal dydį Vokietijos miestas, įsikūręs prie Reino upės. Miestą garsina jo istorija, kultūra, architektūra, tad neatsitiktinai jis turi didžiausio ir seniausio visos šalies kultūros centro statusą. Be saulės deficito, Kelno daugiau nebėra dėl ko kaltinti.

5. Birmingamas, Jungtinė Karalystė

Saulėtų valandų per metus: 1364

Antrame pagal dydį Anglijos mieste Birmingame gyvena du milijonai žmonių. Vietinis klimatas šalies mastu yra vidutinis – švelnus ir drėgnas, aštrių permainų praktiškai nebūna. Kaip ir nebūna ryškios saulės šviesos, prie ko vietiniai jau seniai yra įpratę.

4. Princas Rupertas, Britų Kolumbija

Saulėtų valandų per metus: 1230

Visa šiaurinė Ramiojo vandenyno dalis garsėja nemaloniu, lietingu ir niūriu oru, pagardintu nuolatiniais rūkais. Uostamiestis Princas Rupertas, esantis Britanijos Kolumbijos provincijoje, atrodo kaip tikras ateivis iš amerikiečių rašytojo Howardo Philipso Lovecrafto siaubo kūrinių. Kodėl žmonės vis dar kabinasi į šią vietą, kur, regis, tuoj tuoj iš vandens pasirodys fantastinė būtybė Ktulo, yra visiškai nesuprantama.

3. Nikolskojė, Rusija

Saulėtų valandų per metus: 992

Nikolskojės gyvenvientė – vienintelė, belikusi visame gana mažame Aleutų regione, Kamčiatkos krašte. Tik čia galite sutikti tikruosius aleutus: be jų, beveik niekas nesugeba išgyventi vietos sąlygomis. Saulėta diena čia yra retas ir nuostabus reiškinys.

2. Torshaunas, Danija

Saulėtų valandų per metus: 884

Autonominių Farerų salų sostinė Torshaunas oficialiai laikoma labiausiai debesuota gyvenviete pasaulyje: saulės baterijos čia greitai nepasirodys. Nepaisydami to, vietos gyventojai patenkinti savo miestu.

1. Jan Majenas, Norvegija

Saulėtų valandų per metus: 823

O tamsiausio planetos miesto titulo iškilmingai nusipelnė norvegų Jan Majenas. Nors, tiesą sakant, ši vieta netraukia iki normalaus miesto – visus gyventojus sudaro kelių didelių valstybinių stočių aptarnaujantis personalas. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder