Karinis konfliktas - beveik neišvengiamas

Karinis konfliktas - beveik neišvengiamas

Tai, kas šiuo metu vyksta Baltarusijoje, yra milžiniško geopolitinio žaidimo dalis. Taip tikina signataras, politikos apžvalgininkas Rolandas Paulauskas, anot kurio Lietuvos politikai šiame žaidime didžiosioms valstybėms tėra tik kaip pėstininkai arba masalas lydekoms gaudyti.

To nesuvokdami mūsiškiai elgiasi neadekvačiai ir taip stumia savo šalį į karinį konfliktą.

Ar paskirsime prezidentą ir JAV? 

„Pradėkime nuo to, kad Lietuvoje turime Seimą, kuris pradėjo pasaulio valstybėms skirstyti prezidentus. Jei sprendimas dėl Baltarusijos prezidento rinkimų yra adekvatus, tai dabar belieka laukti, ką mūsų Seimas paskirs JAV prezidentu", - ironizavo R.Paulauskas, taip reaguodamas į užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus pranešimą, esą Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos grasinimai uždaryti sieną su Lietuva ir Lenkija bei prie sienos sutraukti pusę kariuomenės yra neadekvataus žmogaus sprendimai.

Tiesa, signataras pripažįsta, kad rinkimai Baltarusijoje nebuvo patys skaidriausi.

„Problemų su balsais buvo. Tačiau opozicinių internetinių portalų alternatyvus balsų skaičiavimas A.Lukašenkai duoda 61 proc. Lietuvoje tas niekada nebuvo paminėta. Opozicija perskaičiavo apie 1,5 tūkst. apylinkių rezultatų ir gavo tokį skaičių. Todėl akivaizdu, kad A.Lukašenka buvo išrinktas. Tik be reikalo buvo pranešta, esą jis surinko 80 proc. balsų", - tikino R.Paulauskas.

Kova dėl vietos po saule

Pasak politikos apžvalgininko, didžiausia Baltarusijos bėda yra ta, kad užaugo nauja karta, kuri stovi ant visai kitų „pasaulėžiūros bėgių" nei ankstesnioji karta.

„Viena karta yra ta, kuri Baltarusiją statė: statė gamyklas, išsaugojo darbo vietas, pastatė tūkstantį agromiestelių. Tie agromiesteliai buvo statyti tam, kad jaunimas nevyktų į miestus ar į užsienį. Ketvirtį amžiaus ši karta su A.Lukašenka Baltarusiją statė, tačiau išaugo karta, kuri neturi kaip palyginti dabartinės Baltarusijos su ta, kuri buvo iki A.Lukašenkos.

Ši karta yra bendroje protestų bangoje, kuri apėmusi visą pasaulį. Ir ji siekia griauti santvarką, nežiūrėdama, ar šalyje viskas yra gerai, ar blogai. Nauja karta nori turėti daugiau vietos po saule, o ta vieta jau yra užimta kartos, kuri statė Baltarusiją. Bet naujoji karta to nevertina.

Kažkas panašaus yra JAV, kur irgi yra dvi pusės, viena kitą absoliučiai neigiančios. Ir Donaldo Trampo (Donald Trump), ir Džo Baideno (Joe Biden) pusė sako, kad nepripažins rezultatų, jei rinkimus laimės kita pusė", - dėstė R.Paulauskas. 

JAV interesai

Anot signataro, tai, kas vyksta Baltarusijoje, yra didžiulio geopolitinio žaidimo, geopolitinio konflikto dalis.

„Tas konfliktas jau pasireiškė įvykiais Gruzijoje, Sirijoje, Ukrainoje ir dabar reiškiasi Baltarusijos teritorijoje. Čia susiduria interesai Rusijos, ES, Kinijos ir, pirmiausia, JAV. JAV turi egzistencinį interesą neleisti susitarti Europai tarpusavyje. Jei Europa būtų vieninga nuo Vladivostoko iki Lisabonos, šis geopolitinis konkurentas Jungtinėms Valstijoms būtų neįveikiamas. Tą kalbu ne aš. Tą kalba patys JAV politiniai mąstytojai.

Jokios paslapties nėra. Štai garsusis Džordžas Fridmanas (George Friedman), tarptautinės organizacijos „Stratfor" įkūrėjas, aiškiai dėsto, kad JAV pagrindinis tikslas pastarąjį šimtmetį yra išlaikyti Europą susiskaldžiusią ir neduoti susitarti, kaip buvo pavykę tiek Pirmojo, tiek Antrojo pasaulinio karo atveju.

Žiūrint iš JAV pozicijos, amerikiečiai viską teisingai daro. Nes vieninga Europa jiems būtų didžiulis pavojus, kaip yra Kinija, kuri Baltarusijoje taip pat turi interesų. Mat naujasis „šilko kelias" būtent Baltarusijoje turi vieną iš atramos taškų.

JAV tai yra nenaudinga, todėl amerikiečiai skirs naujų pinigų tarpjūrio projektui - kad būtų sukurtas konflikto židinys Europos centre. Jie taip elgiasi ne todėl, kad yra blogi. JAV kaip supervalstybės statusas leidžia amerikiečiams gyventi, kaip gyveno", - įsitikinęs R.Paulauskas.

Šimtmečius besitęsianti priešprieša

Signataro teigimu, „vargšė Baltarusija pati to nesuvokdama pateko į šį geopolitinį žaidimą".

„Akivaizdu, kad A.Lukašenkos pažadai sutraukti kariuomenę prie sienos gali peraugti į karinius konfliktus. Todėl būtent apie mūsų politinį elitą reikia kalbėti, kaip apie neadekvačiai besielgiantį, nes būtent tas elitas ir užvirė šią košę.

Dalis mūsų elito visiškai nesuvokia, kas vyksta pasaulyje, kita dalis yra veikiama, visų pirma, tų pačių Jungtinių Valstijų. Ir įsivėlė į svetimus žaidimus, kurie yra ne mūsų, o didžiųjų pasaulio valstybių žaidimai. Mes šitame žaidime reikalingi tik kaip pėstininkai. Ne vieną kartą esu sakęs, kad mes amerikonams esame kaip gyva žuvelė, kurią užkabina ant kabliuko ir gaudo lydekas.

Tas pats yra padaryta su Lenkija, Ukraina, dabar atėjo Baltarusijos eilė. Todėl karinis konfliktas yra ne tik įmanomas, bet ir beveik neišvengiamas. Tik laiko klausimas, kada visa tai pavirs karštu konfliktu", - tvirtino politikos apžvalgininkas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder