Į Prancūziją iš Sirijos atskraidinti 10 prancūzų džihadistų vaikų

Į Prancūziją iš Sirijos atskraidinti 10 prancūzų džihadistų vaikų

Prancūzijos vyriausybė paskelbė iš pabėgėlių stovyklos Sirijoje į Prancūziją atskraidinusi 10 prancūzų džihadistų kovotojų vaikų.

Vakarų šalys savo piliečių, kovojusių „Islamo valstybės“ (IS) pusėje, vaikų repatriaciją pradėjo nuo pernai kovo, kai Sirijoje buvo atkovoti paskutiniai IS kontroliuoti teritorijos ruožai.

„Prancūzija sugrąžino 10 prancūzų nepilnamečių – našlaičių ar pabėgėlių – kurie glaudėsi stovyklose šiaurės rytų Sirijoje“, – sakoma Prancūzijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

„Šie vaikai buvo perduoti Prancūzijos teisėsaugos institucijoms, jie gauna medicininę pagalbą ir socialinės apsaugos tarnybų priežiūrą“, – teigia URM.

Ministerija neatskleidžia duomenų apie vaikų tėvus.

Prancūzija iš viso iš karo nusiaubtos Sirijos atskraidino 28 vaikus. Iš viso prie IS džihadistų prisijungė šimtai Prancūzijos piliečių.

Žmogaus teisių grupės ragino vyriausybę kuo skubiau atskraidinti atgal į Prancūziją nepilnamečius, kuriuos į karo zoną išsivežė jų tėvai arba jie ten gimė.

Daugelis iš maždaug 300 prancūzų vaikų, esančių kurdų valdomuose kalėjimuose Sirijoje, yra su savo motinomis ar tėvais, o Prancūzija teigia, kad džihadistai turi būti teisiami ten, kur padarė nusikaltimus – Sirijoje ar Irake.

Kritikai tvirtina, kad toks požiūris prancūzų džihadistų šeimas priverčia gyventi nehumaniškomis sąlygomis ir kentėti psichologines traumas.

URM taip pat padėkojo kurdų lyderiams už bendradarbiavimą vykdant šią operaciją, kuri buvo būtina, „nes šie vaikai buvo ypač pažeidžiami“.

Trijose kurdų stovyklose šiaurės rytų Sirijoje yra laikoma apie 12 tūkst. užsieniečių – 4 tūkst. moterų ir 8 tūkst. vaikų. Humanitarinių organizacijų teigimu, ten laikomiems džihadistų vyrų šeimos nariams trūksta maisto, o stovyklose plinta ligos.

Kurdų atstovai ragino Vakarų šalis susigrąžinti sulaikytus savo piliečius, nes esą neįmanoma jų saugoti neribotą laiką.

CAT terorizmo analizės centro duomenimis, Sirijoje teismo išvengė 13 prancūzų džihadistų, įskaitant Hayat Boumedienne, vieno iš trijų teroristų, įvykdžiusių išpuolį 2015 m. sausį Paryžiaus „Charlie Hebdo“ redakcijoje, žmona.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder