„Brexit“ kančios „zombių parlamente“

„Brexit“ kančios „zombių parlamente“

Europos Sąjungos valstybių ambasadoriai vakar rinkosi svarstyti Didžiosios Britanijos prašymo atidėti jos išstojimą iš ES po dabartinio termino - spalio 31 dienos ir kiek ilgai jie galėtų pasiūlyti Didžiajai Britanijai atidėti tą pasitraukimą, kai tuo metu britų parlamentarai svarstė premjero Boriso Džonsono (Boris Johnson) raginimą sutikti, jog gruodžio 12-ąją būtų surengti pirmalaikiai šalies parlamento rinkimai.

Premjeras B.Džonsonas sakė, kad duos parlamento nariams daugiau laiko išnagrinėti jo pakoreguotą „Brexit“ susitarimą, jei parlamentarai pritars rinkimams gruodžio 12-ąją.

Didžiosios Britanijos vyriausybė teigia planuojanti pirmadienį pateikti Bendruomenių rūmams svarstyti pirmalaikių parlamento rinkimų klausimą, jei ES pasiūlys atidėti išstojimą iki sausio, kaip plačiai tikimasi.

Didžiosios Britanijos iždo kancleris Sadžidas Džavidas (Sajid Javid) pareiškė, jog britai turi surengti pirmalaikius rinkimus į Bendruomenių rūmus, kad atsikratytų dabartinio „zombių parlamento“. „Jeigu mes nesurengsime rinkimų, turėsime toliau gyventi su šiuo „zombių parlamentu“, nieko nevyks, šalis risis atgal, o jai būtini esminiai sprendimai nebus priimti“, - teigė jis.

Likusių 27 ES valstybių narių atstovai trečiadienį vykusio susitikimo metu konkrečiai nenusprendė dėl „Brexit“ atidėjimo, nors iš esmės sutarė, kad reikia atidėti išstojimą, siekiant padėti išeiti iš aklavietės Londone.

Kaip suprantama, didžioji dalis ES valstybių narių yra už trijų mėnesių atidėjimą su galimybe išstoti anksčiau, jeigu britų parlamentas greičiau nei iki sausio 31 dienos ratifikuos „Brexit“ sutartį.

Pagrindinis klausimas, kurį dabar turi aptarti ES, - kokį atidėjimo terminą pasiūlyti Didžiajai Britanijai. Prancūzija pasisako už trumpą išstojimo atidėjimą, tuo metu Vokietija yra viena iš šalių, kurios pasisako už atidėjimą iki sausio 31 dienos, kaip ir prašė britų vyriausybė.

Pagal vadinamąjį Beno aktą B.Džonsonas praėjusį šeštadienį buvo priverstas prieš savo valią paprašyti ES trims mėnesiams atidėti „Brexit“.

Neaišku, ar ES ambasadoriams pavyks pasiekti kažkokį visus tenkinantį sprendimą. Didžiosios Britanijos išstojimo atidėjimui oficialiai turi pritarti visų likusių ES valstybių narių lyderiai. Bent jau vakar susitarti nepavyko, sprendimas atidėtas.

Situaciją komentuoja M.Mažvydo nacionalinės bibliotekos analitikas, saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius:


Atvirai tariant, netikiu, kad bus priimtas B.Džonsono pasiūlymas dėl gruodžio 12-osios pirmalaikių rinkimų. Toks įspūdis, jog bus daug vaidinimo ir žaidimų, bet šis scenarijus nepraeis.

Vadinasi, matysime dar vieną „Brexit“ atidėjimą, juolab kad ES pasiryžusi tokį žingsnį žengti, nepaisant gana formalaus prancūzų pasipriešinimo.

Tame atidėjimo scenarijuje nieko tragiško nesimato, todėl tai ir yra realiausia.

Apskritai kalbant, visas šis žaidimas man panašus į tam tikrą ambicijų karą - tiek šiapus, tiek anapus Lamanšo, vaizdžiai tariant, galime matyti venas prieš kitas išsirikiavusias kobras, kurios pučia savo kapišonus.

Tame yra labai daug pozos demonstravimo ir mažai racionalių argumentų, nekalbant jau apie aiškius sprendimus.

Prognozuoti tokius reikalus yra labai nedėkingas dalykas. Mano galva, čia tarptautinės politikos žaidimai susipynė su britų vidaus politikos žaidimais, įvairūs interesai susirišo į sunkiai išnarpliojamą mazgą, kurį ne taip paprasta dabar atrišti.

Be to, susidaro įspūdis, kad nei Europoje, nei Britanijoje niekas nenori didelio triukšmo, bet visi nori kažką sau laimėti. Akivaizdu, kad niekas nenori britų pasitraukimo be sutarties, bet niekas nežino, kaip išeiti iš padėties.

Todėl ši istorija bus dar kartą atidėta, guma bus tempiama iki paskutinio momento, kol vėl paskutinėmis termino dienomis neatsiras „Brexit“ pasiūlymas, po kuriuo visi pasirašys, sunkiai atsidusę, tarsi nudirbę didžiulį nežinia kieno primestą darbą...

Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder