Baltarusių nerimas dėl A. Lukašenkos kontroversiško atsako į pandemiją

Baltarusių nerimas dėl A. Lukašenkos kontroversiško atsako į pandemiją

Daugumai europiečių dėl COVID-19 pandemijos esant izoliuotiems savo namuose, Baltarusijoje gyvenimas eina sena vaga – šalyje net teberengiamos futbolo varžybos, nors vis labiau gyventojų nerimauja dėl prezidento Aleksandro Lukašenkos pasirinkto prieštaringai vertinamo atsako į protrūkį.

„Kasdien skaitant naujienas tai šokiruoja, bet mes neturime karantino, – sakė 45 metų Minsko gyventoja Anžela. – Nuo pirmadienio vaikai vėl eis į mokyklą ir mes toliau gyvensime baimėje.“

Tarp Rusijos ir Europos Sąjungos esanti Baltarusija, turinti 9,5 mln. gyventojų, penktadienį pranešė, kad protrūkio aukų padaugėjo iki 19, o bendras infekuotųjų skaičius pasiekė 1 981. Pasveikusiųjų skaičius išaugo iki 169.

Ilgametis šalies prezidentas A. Lukašenka nuo pat pradžių skelbė ekscentriškus pareiškimus apie koronavirusą – pavyzdžiui, ragino žmones kovoti su liga dirbant laukuose, ir vadino viruso pakurstytą baimę „psichoze“.

Baltarusija pagarsėjo pasaulyje dėl savo pozicijos ir toliau rengti futbolo rungtynes; ji liko paskutine šalimi Europoje, kur jos tebevyksta.

Trečiadienį keli šimtai žiūrovų stebėjo nacionalinio čempionato pusfinalį, o šį savaitgalį planuojama surengti dar kelerias varžybas.

Baltarusių valdžia teigia, kad tokios neįprastos priemonės yra pateisinamos, nes visi sergantieji esą yra griežtai izoliuoti.

Šalyje tyrimai dėl COVID-19 atliekami tik šios ligos simptomų turintiems piliečiams, taip pat su jais kontaktavusiems asmenims. Baltarusija sako galinti per dieną atlikti apie 4 000 tyrimų.

Ketvirtadienį A. Lukašenka per susitikimą su ekstremalių situacijų ministru pareiškė, jog prioritetas turėtų būti šalies ekonomika.

„Visa tai [pandemija] praeis. Galite pastebėti, kad Europoje tai jau praeina. Tačiau ekonomika išliks amžinai“, – pareiškė valstybės vadovas.

Jis anksčiau tvirtino, jog Baltarusija negali sau leisti paskelbti karantino.

„Ką tada valgysime?“ – retoriškai klausė jis anksčiau šią savaitę, komentuodamas siūlymus imtis griežtesnių priemonių šalyje.

Tačiau Minsko gyventojai neturi vienos nuomonės dėl izoliacijos priemonių stygiaus.

„Infekuotųjų skaičius auga, – atkreipė dėmesį 62 metų Jelena, dėvėjusi savadarbę apsauginę kaukę iš marlės. – Kaukės mūsų neišgelbės – tik saviizoliacija.“

Tačiau, kaip naujienų agentūrai AFP pasakojo gyventojai, kaukių sunku rasti vaistinėse, nors tam tikrų vietų lankytojai privalo jas dėvėti.

Pasak miesto 3-osios vaistinės darbuotojos Olgos Orlovos, įstaiga kiekvieną rytą gauna po 200–300 kaukių, tačiau „iki vidurdienio jos dingsta“.

Kai kurios Baltarusijos žiniasklaidos priemonės kvestionuoja vyriausybės sprendimą niekaip neapriboti masinių susirinkimų ir neatšaukti planų rengti karinio parado repeticijų artėjant 75-osioms Pergalės dienos metinėms.

Populiari naujienų svetainė „Tut.By“ ketvirtadienį pareiškė, kad A. Lukašenka galbūt priešinasi ribojamosioms priemonėms, nes nenori pademonstruoti „silpnumo“ po to, kai nesureikšmino pandemijos rimtumo.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Baltarusijai Batyras Berdyklyčevas ketvirtadienį paragino parlamentarus imtis griežtesnių priemonių, teigdamas, kad pandemija šalyje dar toli gražu nepasiekė piko.

Užsikrėtimo atvejų skaičius Baltarusijoje pastarąją savaitę apytiksliai dvigubėjo kas tris dienas.

Vis tik dalis Minsko gyventojų sakė, kad jiems patinka turėti daugiau laisvės nei kaimyninių šalių piliečiai.

„Kiekvienas gali pasirinkti, ar vesti savo vaiką į mokyklą, ar eiti į darbą“, – teigė 30 metų Ina.

„Jei bus taip, kaip Europoje, neturėsime jokios pasirinkimo laisvės, tik baimę“, – pridūrė ji.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder