Astronautai atvyko į "SpaceX" erdvėlaivio starto aikštelę

Astronautai atvyko į "SpaceX" erdvėlaivio starto aikštelę

Du NASA astronautai šeštadienį atvyko į starto aikštele Kennedy (Kennedžio) kosminiame centre Floridoje, ruošiantis iš antro mėginimo nuskraidinti juos į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) bendrovės „SpaceX“ sukurtu erdvėlaiviu per jo istorinį pirmąjį pilotuojamą skrydį.

Trečiadienį turėjęs įvykti raketos „Falcon 9“ ir jos nešamo erdvėlaivio „Crew Dragon“ startas paskutinę minutę buvo atšauktas dėl nepalankių orų, bet ir šeštadienį sinoptikai prognozavo 50 proc. tikimybę, kad skrydį teks vėl nukelti.

Misija, pavadinta „Demo-2“, turi tapti pirmuoju nuo 2011 metų pilotuojamu skrydžiu, surengtu iš JAV teritorijos. Be to, tai būtų pirmasis pilotuojamas kosminis skrydis, surengtas privačios bendrovės.

Ši misija laikoma itin svarbiu žingsniu, Jungtinėms Valstijoms siekiant nutraukti priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, skraidinančių įgulų narius į TKS ir iš jos.

Jeigu viskas klosis kaip suplanuota, „SpaceX“ raketa startuos 15 val. 22 min. Rytų pakrantės (22 val. 22 min. Lietuvos) laiku.

Astronautai Dougas Hurley (Dagas Herlis) ir Bobas Behnkenas (Bobas Benkenas) padedant techniniams darbuotojams apsivilko baltos ir juodos spalvos skafandrus.

Prieš išvažiuodamas į starto aikštelę B. Behnkenas pavaizdavo apkabinantis savo šešiametį sūnų Theo (Teo) ir paklausė: „Klausysi mamytės ir palengvinsi jai gyvenimą?“

Tuo metu D. Hurley pasiuntė oro bučinius savo 10-mečiam sūnui ir žmonai.

„SpaceX“ ir NASA stebi orus ne vien Kennedy kosmoso centro apylinkėse ir palei visą JAV Rytų pakrantę ir Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje iki pat Airijos.

Vėjo greitis ir bangų aukštis turi neviršyti nustatytų ribų, jeigu įvyktų koks nors netikėtumas ir kapsulei tektų avariniu būdu nusileisti.

Pagal planą „Crew Dragon“ turėtų pasiekti TKS praėjus 19 valandų po starto.

Jeigu startas būtų vėl atšauktas, kitas skrydžiui tinkamas laikas, lemiamas TKS padėties starto aikštelės atžvilgiu, bus sekmadienį 15 val. (22 valandą). Be to, tuo metu prognozuojami palankesni orai.

Dviejų pakopų nešančioji raketa „Falcon 9“ pakils nuo istorinės aikštelės 39A, nuo kurios 1969 metais istoriniam skrydžiui į Mėnulį pakilo Neilas Armstrongas (Nilas Armstrongas) ir kiti du astronautai per misiją „Apollo 11“.

NASA stengiasi atgaivinti 7-ojo dešimtmečio amerikiečių žavėjimąsi kosminiais skrydžiais, planuodama grąžinti JAV astronautus į Mėnulį, o vėliau surengti pilotuojamą skrydį į Marsą.

„SpaceX“ kapsulės skrydis turėtų įvykti nepaisant suvaržymų dėl koronaviruso pandemijos, privertusios erdvėlaivio įgulą ilgiau kaip dvi savaites laikyti karantine.

NASA ragino žiūrovus nesirinkti Kokou Biče, tradicinėje raketų startų stebėjimo vietoje, bet trečiadienį šie perspėjimai daugeliui kosmoso entuziastų buvo nė motais.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), atskridęs į Floridą stebėti ankstesnio mėginimo paleisti raketą, kaip tikimasi, dalyvaus ir šį kartą.

BNS

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder