A. Lukašenka: jeigu Baltarusija kris – toliau bus Rusijos eilė

A. Lukašenka: jeigu Baltarusija kris – toliau bus Rusijos eilė

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį užsiminė, kad jeigu jo šalyje vykstančios masinės demonstracijos nuvers jo režimą, toliau bus Rusijos eilė.

„Jūs neatsipalaiduokite. Pas jus taip pat greitai gali prasidėti panašūs įvykiai, galbūt net lygioje vietoje. Ar žinote, kokią išvadą padarėme su Rusijos isteblišmentu ir lyderiais? Jeigu Baltarusija kris, kita bus Rusija“, – naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo A. Lukašenką, davusį interviu kelioms Rusijos žiniasklaidos priemonėms.

Kiek anksčiau Baltarusijos prezidentas pripažino, kad, galbūt, užsibuvo prezidento poste.

„Taip, galbūt, truputį užsisėdėjau“, – radijo stotis „Govorit Moskva“ savo kanale platformoje „Telegram“ antradienį citavo A. Lukašenką.

„Gali būti, kad mane rodo ne tik per televiziją, bet ir per kiekvieną lygintuvą ir arbatinuką. Bet tikrai, dabar tik aš galiu apginti baltarusius“, – sakė jis ištraukoje iš interviu, kurią paskelbė radijo stotis.

A. Lukašenka neatmetė pirmalaikių prezidento rinkimų galimybės, bet tik po to, kai įvyks referendumas dėl konstitucinės reformos.

„Mes esame pasirengę įvykdyti konstitucinę reformą, po to neatmetu pirmalaikių prezidento rinkimų (galimybės)", – cituoja A. Lukašenką „Govorit Moskva“ vyriausiasis redaktorius Romanas Babajanas, dalyvavęs interviu su Baltarusijos lyderiu.

A. Lukašenka taip pat sakė, kad neketina pradėti dialogo su opozicijos Koordinacine taryba, nes nelaiko jos opozicija.

„Aš nekalbėsiu su opozicijos Koordinacine taryba, nes nežinau, kas yra tie žmonės. Jokia jie ne opozicija“, – parašė R. Babajanas, beveik pažodžiui cituodamas A. Lukašenką.

Pasak A. Lukšenkos, visi opozicijos teikiami pasiūlymai Baltarusijai būtų katastrofiški.

„Jie nori nutraukti visus mūsų ryšius su broliška Rusija, nori, kad mokslas ir medicina pas mus būtų mokami. Jie nori, kad visos mūsų pramonės įmonės būtų sunaikintos, o darbininkai taptų bedarbiais“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Baltarusijoje jau beveik mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Didžiausios protesto akcijos įvyko rugpjūčio 16 ir 23 dienomis, kai į gatves išėjo daugiau nei 100 tūkst. žmonių, skelbia žiniasklaida.

Per pirmąsias protestų dienas buvo sulaikyta maždaug 7 tūkst. žmonių, buvo žuvusiųjų, tačiau tikslus skaičius nežinomas. Pagrindinė A. Lukešenkos varžovė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja rugpjūčio 25 dieną pranešė, kad žuvo ne mažiau nei šeši žmonės.

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro duomenimis, per protestus žuvo keturi žmonės, registruota 450 atvejų, kai sulaikant prieš protestuotojus buvo naudojamas smurtas.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S. Cichanouskaja išvyko į Lietuvą. Rugpjūčio 18 dieną jos šalininkai, siekdami taikaus valdžios perdavimo ir naujų rinkimų, įkūrė Koordinacinę tarybą. Baltarusijos valdžia Konstitucinę tarybą laiko antikonstitucine.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder