Tauralaukio progimnazijai - 80 metų

Tauralaukio progimnazijai - 80 metų

80 metų - tai pakankamas laiko tarpsnis ir mokyklos gyvenime, leidžiantis suvokti bei apibendrinti prabėgusį kelią, įvertinti sukauptą išmintį, pasidžiaugti laimėjimais ir atradimais.

Tauralaukio progimnazijos istorija yra glaudžiai susijusi su Tauralaukiu, jo žmonėmis. Mokykla yra įsikūrusi labai gražioje vietovėje. Anksčiau čia buvo Tauralaukio kaimas, kurį juosė Danės upė. Tauralaukio dvare įvyko garsusis Prūsijos karaliaus Frydricho Vilhelmo III susitikimas su Rusijos imperatoriumi Aleksandru I. Dvaro parko takeliais mėgdavo vaikščioti karalienė Luizė. Daug padavimų galėtų papasakoti ir Tauralaukio akmuo, vadinamas Velnio akmeniu.

Mūsų mokyklos istorija prasidėjo 1933 metais. Tai - viena seniausių iki šiol Klaipėdoje veikiančių mokyklų. Ją dvarininko suteiktose patalpose įsteigė mokytoja K. Jūrevičiūtė-Klimavičienė.

Pokario metais mokyklai vadovavo A. Butkutė. Daugelis mokyklos renginių, švenčių vykdavo Tauralaukio dvaro patalpose. Tada tai buvo kultūros namai.

Tik 1968 m. buvo pastatyta nauja pradinė mokykla. Prie mokyklos vairo stovėjo mokytojos A. Kazlauskienė-Rudžionienė, O. Muraškienė.

1994-1995 metais Tauralaukio bendruomenės pastangomis įkurta pagrindinė mokykla, kuriai pradeda vadovauti direktorė O. Šalkauskienė. Nuo 2011 m. mokykla tapo Klaipėdos Tauralaukio progimnazija.

Mūsų mokykla nedidelė, bet jauki. Šiandien į ją savo vaikus, anūkus atveda tėvai, seneliai, kurie prieš daugelį metų patys mokėsi šioje mokykloje. Čia vieni kitus gerai pažįsta, vadina vardais ir jaučiasi tikrais šeimininkais. Mokykla atveria duris ir garbaus amžiaus Tauralaukio gyventojams, kviesdama juos kiekvieną mėnesį į susibūrimus. Senjorų patirtis, žinios, energija bus puikus pavyzdys jaunajai kartai.

Dar spalį mokykloje prasidėjo jubiliejiniai renginiai. Įvyko mokinių konferencija "Mokyklos istorija matematine kalba", kurioje dalyvavo Tauralaukio, "Verdenės", S. Dacho progimnazijų, Vitės pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai. Lapkričio 19 d. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje atidaryta Tauralaukio progimnazijos mokinių darbų paroda "Tauralaukio progimnazija: medžiai ir žmonės". Pradinių klasių mokytojos suorganizavo mokiniams renginį "Mokykla seniau ir dabar".

Gruodį kiekviena klasė rašys linkėjimus į mokyklos linkėjimų knygą, vyks akcijos "Apkabinkime mokyklą", "Padovanokime mokyklai knygą". Jubiliejinius renginius užbaigs šventinis koncertas "Tauralaukio akmens paslaptys".

Svajūnė JAKUBĖNIENĖ, mokyklos logopedė

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder